Μολυσματικές ασθένειες

Σήψη: Τι είναι και πώς θεραπεύεται;

Τι είναι η σήψη;

Η σήψη είναι μια πολύ επικίνδυνη επιπλοκή που προκύπτει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αδυνατεί να καταπολεμήσει μια λοίμωξη. Πιο συγκεκριμένα, το ανοσοποιητικό σύστημα, για να καταπολεμήσει μια λοίμωξη απελευθερώνει κάποια μόρια, τα οποία ονομάζονται κυτοκίνες. Στην περίπτωση όμως, που για κάποιο λόγο εκκριθεί υπερβολική ποσότητα κυτοκινών, προκαλείται μια αλυσιδωτή αντίδραση που προκαλεί φλεγμονή σε διάφορα όργανα του σώματος, κάνοντας τα να υπολειτουργούν. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σηπτικό σοκ, ακόμη και σε θάνατο.

Το σηπτικό σοκ είναι το πιο επικίνδυνο στάδιο της σήψης και ξεκινά όταν η μόλυνση αρχίσει να επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία. Τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, η οποία πέφτει κατακόρυφα και ως εκ τούτου το σώμα δεν τροφοδοτείται με επαρκείς ποσότητες οξυγόνου, οπότε τα ζωτικά όργανα αρχίζουν να υπολειτουργούν.

Σημειώνεται ότι η σήψη είναι αποτέλεσμα κυρίως βακτηριακών λοιμώξεων, αλλά μπορεί να προκύψει και από άλλες λοιμώξεις, όπως οι ιογενείς λοιμώξεις, ανάμεσα τους και η COVID-19  και η γρίπη.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότεροι από τη σήψη;

Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να πάθει σήψη, ωστόσο, περισσότερο κινδυνεύουν:

  • Τα βρέφη
  • Τα μικρά παιδιά
  • Οι ηλικιωμένοι

Ποια συμπτώματα προκαλεί η σήψη;

Τα πρώιμα συμπτώματα της σήψης είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλούν πολλές άλλες καταστάσεις υγείας, όπως:

Υπογραμμίζεται ότι η γνώση των πιο πάνω συμπτωμάτων είναι πολύ σημαντική, διότι η σήψη είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη πάθηση. Στην περίπτωση λοιπόν, που ταλαιπωρείστε από κάποια λοίμωξη που δεν βελτιώνεται, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Πώς θεραπεύεται η σήψη;

Η θεραπεία της σήψης επικεντρώνεται σε φάρμακα που καταπολεμούν τη λοίμωξη και σε μεθόδους που υποστηρίζουν τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων που επηρεάζονται, όπως η παροχή οξυγόνου.

Ο  Δρ. Hotchkiss ωστόσο, σε συνεργασία με άλλους ερευνητές, προσπάθησε να διερευνήσει το πώς επηρεάζονται τα ανοσοκύτταρα από την σήψη, διαπιστώνοντας ότι σημαντικές ομάδες ανοσοκυττάρων παράγονται σε πολύ μειωμένο βαθμό από το σώμα του ασθενούς, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η καταπολέμηση της λοίμωξης. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές εξετάζουν τρόπους και φάρμακα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παραγωγή των συγκεκριμένων ανοσοκυττάρων, τα οποία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της μόλυνσης.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Staying Safe From Sepsis https://newsinhealth.nih.gov/2021/01/staying-safe-sepsis

Interleukin-7 restores lymphocytes in septic shock: the IRIS-7 randomized clinical trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29515037/