Διατροφή

Σιρόπι καλαμποκιού: Αυξάνει τον κίνδυνο ηπατικής νόσου;

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα ευρύ φάσμα ηπατικών παθήσεων, που επηρεάζουν όσους πίνουν λίγο ή καθόλου αλκοόλ. Αντίθετα, η ηπατική νόσος που σχετίζεται με το αλκοόλ (ARLD), είναι η βλάβη που προκαλείται στο συκώτι από την χρόνια υπερκατανάλωση αλκοόλ. (Υπερκατανάλωση αλκοόλ: 4 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα)

Σήμερα, μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ENDO 2022, την ετήσια συνάντηση της Ενδοκρινικής Εταιρείας, δείχνει ότι τα άτομα που καταναλώνουν σε αυξημένη ποσότητα σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα φρουκτόζης, διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδης νόσου του ήπατος. (7 παράγοντες που μπορούν να βλάψουν το συκώτι)

Το σιρόπι καλαμποκιού αυξάνει τον κίνδυνο ηπατικής νόσου;

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 3.292 συμμετέχοντες που είχαν εγγραφεί στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής 2017 και 2018.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μεγαλύτερος επιπολασμός της μη αλκοολικής λιπώδης νόσου του ήπατος (σε ποσοστό 70%), αφορούσε τους Μεξικάνους Αμερικάνους, οι οποίοι κατανάλωναν την περισσότερη φρουκτόζη. Ο επιπολασμός της μη αλκοολικής λιπώδης νόσου του ήπατος στα άτομα που κατανάλωναν χαμηλές ποσότητες φρουκτόζης, ήταν 52%. (Ποτά από ζαχαροκάλαμο: Ωφελούν την υγεία; Επηρεάζουν τους διαβητικούς;)

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν υψηλά επίπεδα φρουκτόζης ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, συγκριτικά με τα άτομα που κατανάλωναν χαμηλότερα επίπεδα. (Λιπώδης διήθηση του ήπατος: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Η φρουκτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο που υπάρχει σε φρούτα, χυμούς φρούτων, ορισμένα λαχανικά και στο μέλι. Παρόλο που πρόκειται για φυσική ζάχαρη, είναι ένα συστατικό που υπάρχει σε πλεόνασμα στο σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο κατατάσσεται ανάμεσα σε μια σειρά ανθυγιεινών τροφίμων.

Έρευνες δείχνουν ότι το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην παχυσαρκία και τον διαβήτη και η παρούσα μελέτη δείχνει ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Με βάση αυτό, το κοινό, είναι καλό να μειώσει στο ελάχιστο την κατανάλωσή του.

Σύμφωνα με τον Δρ. Na Li, γαστρεντερολόγος και ηπατολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης συμφωνούν με τη βιβλιογραφία, η οποία καταδεικνύει ότι η αυξημένη κατανάλωση φρουκτόζης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδης νόσου του ήπατος. (Δυσαπορρόφηση φρουκτόζης: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος;

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια χρόνια ασθένεια, κατά την οποία συσσωρεύεται υπερβολικό λίπος γύρω από το συκώτι, αλλά δεν προκαλείται από την κατανάλωση αλκοόλ.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση
  • Πόνο ή δυσφορία στην άνω δεξιά περιοχή της κοιλιάς

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, με την πιο σοβαρή να είναι η κίρρωση του ήπατος. (7 παράγοντες που μπορούν να βλάψουν το συκώτι)

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καλύτεροι τρόποι μείωσης του κινδύνου μη αλκοολικής λιπώδης νόσου του ήπατος, περιλαμβάνουν:

  • Υγιεινή διατροφή (υγιεινές διατροφές θεωρούνται όσες είναι πλούσιες σε υγιή λίπη, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και απάχη πρωτεΐνη)
  • Αποφυγή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη
  • Διατήρηση βάρους σε κανονικά επίπεδα
  • Άσκηση

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved