Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Σκλήρυνση κατά πλάκας: 5 υγιείς τρόποι για να ζήσετε καλύτερα

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) δεν είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση, αλλά είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση. Με τη σωστή θεραπεία και με τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορούν να αλλάξουν ή να επιβραδύνουν την πορεία της νόσου, να διαχειριστούν τα συμπτώματα τους, να αντιμετωπίσουν τις υποτροπές της ασθένειας, να βελτιώσουν τη ζωή τους και να φροντίσουν την συναισθηματική και ψυχική τους ευημερία.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε την σκλήρυνση κατά πλάκας;

Πρέπει να θυμάστε ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μόνο ένα κομμάτι της γενικής σας υγείας και αν δεν ακολουθείτε ένα υγιεινό τρόπο ζωής, είστε ευάλωτοι και σε άλλες καταστάσεις υγείας που δεν έχουν καμία σχέση με την συγκεκριμένη νόσο. Ο υγιεινός τρόπος ζωής λοιπόν, είναι το κλειδί για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και κατά συνέπεια της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Πιο κάτω αναφέρονται πέντε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε και τους δύο πιο πάνω στόχους:

1. Φάτε υγιεινά

Μπορεί να μην σας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η υγιεινή διατροφή είναι το κλειδί της καλής υγείας, αλλά ειδικά για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Για τα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή, αλλά η κατανάλωση θρεπτικών συστατικών θα τους δώσει ενέργεια και θα βελτιώσει την λειτουργία της ουροδόχου κύστης και του εντέρου τους. Σύμφωνα με την National Multiple Sclerosis Society, τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει να καταναλώνουν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Σημειώνεται ότι αυτές οι διατροφικές οδηγίες δεν ισχύουν μόνο για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά ισχύουν για όλους.

2. Ασκηθείτε

Τα άτομα που δεν ασκούνται, είτε έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας, είτε όχι, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες καταστάσεις υγείας. Παράλληλα, η έλλειψη άσκησης οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία και μειωμένη οστική πυκνότητα.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα λοιπόν, θα σας κάνει μεν να νιώσετε καλύτερα, αλλά παράλληλα θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ουσιαστικά, η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε:

  • Την καρδιαγγειακή σας υγεία
  • Τη δύναμη σας
  • Τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και του εντέρου σας
  • Την ενέργεια σας
  • Την ψυχική σας υγεία
  • Τη γνωστική σας λειτουργία

Σημειώνεται ότι τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, δεν χρειάζεται να κάνουν έντονες σωματικές ασκήσεις για να αποκομίσουν τα πιο πάνω οφέλη. Η γιόγκα, οι ασκήσεις στο νερό, ακόμη και η κηπουρική και οι οικιακές εργασίες, είναι πολύ βοηθητικές. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

3. Εγκαταλείψτε ανθυγιεινές συνήθειες

Το κάπνισμα είναι ανθυγιεινό για όλους, αλλά επηρεάζει ιδιαίτερα τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ειδικότερα, πολλές μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας και άλλες ότι μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη της νόσου και τον κίνδυνο αναπηρίας. Συζητήστε με τον γιατρό σας για τρόπους διακοπής.

Επιπρόσθετα, τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει να περιορίσουν το αλκοόλ που καταναλώνουν, διότι η υπερκατανάλωση επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα τους. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

4. Κοιμηθείτε καλά

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας αντιμετωπίζουν συνήθως διαταραχές ύπνου, όπως η αϋπνία και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης υγείας, ανάμεσα τους και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου που είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή ένα ειδικό ύπνου.

5. Διαχειριστείτε το άγχος

Το άγχος επηρεάζει τη συναισθηματική ευεξία και παράλληλα επιδεινώνει τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η εξάσκηση της προσοχής και οι χαλαρωτικές δραστηριότητες – όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής – μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος σας.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved