Αυτοάνοσα νοσήματα

Σκλήρυνση κατά πλάκας και ουρική αρθρίτιδα: Συνδέονται αντίστροφα μεταξύ τους;

Η ουρική αρθρίτιδα και η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) μπορεί να φαίνονται πολύ διαφορετικές καταστάσεις, αλλά υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ τους. Η μέχρι σήμερα έρευνα, έχει βρει ότι τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι λιγότερο επιρρεπή στην ουρική αρθρίτιδα. Την ίδια ώρα, τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος έχουν συσχετιστεί με την προστασία έναντι της σκλήρυνσης κατά πλάκας και άλλων νευρολογικών παθήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν τη σύνδεση μεταξύ της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της ουρικής αρθρίτιδας, με ορισμένες από τις υπάρχουσες έρευνες να είναι αντικρουόμενες. (4+1 ασθένειες που μπορούν να μιμηθούν την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας)

Πώς συνδέεται η σκλήρυνση κατά πλάκας με την ουρική αρθρίτιδα;

Τόσο η σκλήρυνση κατά πλάκας, όσο και η ουρική αρθρίτιδα, φαίνεται να επηρεάζονται από το ουρικό οξύ, το οποίο υπάρχει σε υψηλά επίπεδα στο σώμα των ατόμων με ουρική αρθρίτιδα και σε χαμηλά επίπεδα στο σώμα των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το ουρικό οξύ είναι ένα απόβλητο προϊόν που υπάρχει στο αίμα, τα νεφρά και τα ούρα. Παράγεται όταν το σώμα διασπά τις πουρίνες, μια χημική ουσία που υπάρχει σε ορισμένα τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, η μπύρα και τα κρέατα οργάνων. (Σκλήρυνση κατά πλάκας: 9 απλές πρακτικές που ενισχύουν τη διάθεση)

Παλαιότερες έρευνες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και το ουρικό οξύ έχουν βρει ότι:

  • Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα τους από τον γενικό πληθυσμό.
  • Τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • Τα χαμηλά επίπεδα ουρικού οξέος συσχετίζονται με την εξέλιξη και την υποτροπή της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Θεωρείται ότι το ουρικό οξύ και κατά συνέπεια, η ουρική αρθρίτιδα ενδέχεται να έχουν προστατευτική ιδιότητα έναντι της σκλήρυνσης κατά πλάκας και άλλων νευρολογικών παθήσεων. (Βιταμίνη C: Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας;)

Μια μελέτη του 2015, εξέτασε 9 εκατομμύρια νοσοκομειακά αρχεία, εντοπίζοντας άτομα με ουρική αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσο του Πάρκινσον και ασθένειες των κινητικών νευρώνων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι, σε αντίθεση με ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά ότι τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ουρική αρθρίτιδα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπάρχουσα σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας.

Ενώ η σχέση μεταξύ ουρικού οξέος και σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι αναμφισβήτητη, δεν είναι σαφές εάν τα χαμηλά επίπεδα ουρικού οξέος είναι αιτία ή συνέπεια της σκλήρυνσης κατά πλάκας. (Σκλήρυνση κατά πλάκας: 7+1 τρόποι βελτίωσης της σεξουαλικής ζωής!)

Το ουρικό οξύ είναι αντιοξειδωτικό για τους νευρώνες;

Το ουρικό οξύ έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή των κυττάρων. Η οξειδωτική βλάβη μπορεί να συμβάλει στη βλάβη των νευρώνων που εντοπίζεται στη σκλήρυνση κατά πλάκας και σε άλλες νευρολογικές ασθένειες. Ως αποτέλεσμα, έχει προταθεί ότι το ουρικό οξύ μπορεί να είναι προστατευτικό έναντι νευρολογικών ασθενειών, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, λόγω των αντιοξειδωτικών του επιδράσεων στους νευρώνες. Ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.

Επιπρόσθετα, πιστεύεται ότι το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που ειδοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για κυτταρική βλάβη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να λειτουργήσει ως «σήμα κινδύνου» για τη νευρολογική βλάβη. (Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Αλλάξτε συνήθειες για να μειώσετε τον κίνδυνο)

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Is There a Connection Between Multiple Sclerosis (MS) and Gout? https://www.verywellhealth.com/multiple-sclerosis-gout-5271919

Gout Is Not Just Arthritis: Abnormal Cortical Thickness and Structural Covariance Networks in Gout https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2021.662497/full

Serum uric acid levels in patients with multiple sclerosis: a meta-analysis https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1179/1743132811Y.0000000074?journalCode=yner20

Uric acid as a danger signal in gout and its comorbidities https://www.nature.com/articles/nrrheum.2012.143

Clinical associations between gout and multiple sclerosis, Parkinson’s disease and motor neuron disease: record-linkage studies https://bmcneurol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12883-015-0273-9