Αυτοάνοσα νοσήματα, Διατροφή

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Προβιοτικά και φυτικές ίνες βελτιώνουν τα συμπτώματα;

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια κατάσταση που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα, προκαλώντας έτσι συμπτώματα σε όλο το σώμα.

Έρευνες δείχνουν πως η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, η οποία επηρεάζει ένα μεγάλο αριθμό ατόμων σε όλο τον κόσμο. Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Frontiers in Immunology, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν μια σχέση που είχε παρατηρηθεί προηγουμένως μεταξύ των μικροοργανισμών του γαστρεντερικού σωλήνα (μικροχλωρίδα του εντέρου) και της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας;

Τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου επιτίθεται στους υγιείς ιστούς του σώματος. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σύστημα στοχεύει τη θήκη της μυελίνης, η οποία περιβάλει και προστατεύει τις νευρικές ίνες, προκαλώντας έτσι φλεγμονή.

Η μυελίνη είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς προστατεύει τα νεύρα και διασφαλίζει πως τα ηλεκτρικά σήματα μεταφέρονται μέσα από αυτά γρήγορα και αποτελεσματικά.

Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι τα εξής:

Πώς σχετίζεται η υγεία του εντέρου με τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας;

Στην προαναφερθείσα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Τα ποντίκια αυτά τροποποιήθηκαν γενετικά για να έχουν γονίδια που σχετίζονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, γεγονός το οποίο επέτρεψε στους ερευνητές να μελετήσουν το πώς οι αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου σχετίζονται με μια κατάσταση που ονομάζεται πειραματική αυτοάνοση εγκεφαλομυελίτιδα, η οποία είναι παρόμοια με τη σκλήρυνση κατά πλάκας στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα ποντίκια ανέπτυξαν ταυτόχρονα πειραματική αυτοάνοση εγκεφαλομυελίτιδα και ελκώδη κολίτιδα, γεγονός το οποίο υποδηλώνει πως υπάρχει σχέση μεταξύ των αυτοάνοσων ασθενειών που αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα και της φλεγμονής του εντέρου.

Στη συνέχεια, ελέγχθηκε εάν η ίδια διαδικασία συνέβαινε και σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Τότε βρέθηκε πως στα κόπρανα των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας υπήρχαν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης Lcn-2, η οποία αποτελεί δείκτη που σχετίζεται με τη φλεγμονή του εντέρου. Αυτός ο δείκτης, σύμφωνα με τους ερευνητές, συνδέεται επίσης με μικρότερη ποικιλομορφία των εντερικών βακτηρίων.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε πως τα ευεργετικά βακτήρια, που τείνουν να μειώνουν τη φλεγμονή στο έντερο, ήταν λιγότερο συχνά σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας που είχαν υψηλότερα επίπεδα της Lcn-2 στα κόπρανά τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα επίπεδα της Lcn-2 πρωτεΐνης των κοπράνων μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να διαπιστωθεί πόσο υγιές είναι το εντερικό μικροβίωμα ενός ανθρώπου.

Μερικά από τα ωφέλιμα είδη βακτηρίων, που παρατηρήθηκε πως είναι μειωμένα σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι τα εξής:

  • Clostridium
  • Butyricimona
  • Prevotella
  • Alistipes finegoldii
  • Alistipes shahii
  • Bifidobacterium adolescentis

Τα μειωμένα επίπεδα αυτών των ωφέλιμων βακτηρίων προκαλούν ανισορροπία στη μικροχλωρίδα του εντέρου, η οποία κάνει πιο ευαίσθητο το πεπτικό σύστημα σε λοιμώξεις, ανεπιθύμητη υπερανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων και φλεγμονή.

Τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της εντερικής δυσβίωσης και της ανάπτυξης της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς και πως η φλεγμονή του εντέρου θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.

Τα στοιχεία αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών θεραπείας της σκλήρυνσης κατά πλάκας, τα οποία επικεντρώνονται στη βελτίωση της ισορροπίας των μικροβίων στο έντερο και μείωσης της φλεγμονής σε αυτό.

Με βάση τα παραπάνω, οι ερευνητές πρότειναν πως η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες, που βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο, ή η λήψη προβιοτικών και πρεβιοτικών,  τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, μπορεί να είναι χρήσιμα στη διαχείριση και πρόληψη της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Πόσες φυτικές ίνες πρέπει να καταναλώνει ένας άνθρωπος ημερησίως;

Σύμφωνα με μελέτες, οι χώρες με την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων όμως δεν πληροί τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών, η οποία είναι 28-34 γραμμάρια για τους άνδρες και 22-28 γραμμάρια για τις γυναίκες.

Για την αύξηση της καθημερινής πρόσληψης φυτικών ινών, ένας άνθρωπος μπορεί να ακολουθήσει τα εξής:


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Multiple sclerosis: Dietary fiber and probiotics may improve symptoms https://www.medicalnewstoday.com/articles/multiple-sclerosis-dietary-fiber-and-probiotics-may-improve-symptoms

Fecal Lcn-2 level is a sensitive biological indicator for gut dysbiosis and intestinal inflammation in multiple sclerosis https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2022.1015372/full