Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Υψηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακής και εγκεφαλοαγγειακής νόσου

Η πολλαπλή σκλήρυνση (ή αλλιώς σκλήρυνση κατά πλάκας – MS), σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων, ο οποίος δεν αντιμετωπίζεται πλήρως ακόμη και μετά τον έλεγχο των παραδοσιακών αγγειακών παραγόντων κίνδυνου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Neurology.

Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας;

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ανασταλτική ασθένεια του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού (κεντρικό νευρικό σύστημα), κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει το προστατευτικό περίβλημα (μυελίνη) που καλύπτει τις νευρικές ίνες και προκαλεί προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος. Τελικά, η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη ή επιδείνωση των νεύρων.

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνος καρδιαγγειακής και εγκεφαλοαγγειακής νόσου;

Η Raffaele Palladino, Ph.D., του Imperial College του Λονδίνου και οι συνεργάτες της, αξιολόγησαν δεδομένα από γενικές πρακτικές, οι οποίες έχουν καταγραφεί στο Clinical Practice Research Datalink στην Αγγλία, από την 1 Ιανουαρίου του 1987 έως την 30η Σεπτεμβρίου του 2018.

Η ανάλυση των ερευνητών περιελάμβανε 12.251 ασθενείς που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας, οι οποίοι αντιστοιχήθηκαν ανά ηλικία, φύλο και γενική πρακτική και συγκρίθηκαν με 72.572 άτομα τα οποία δεν έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παρακολούθηση των συμμετεχόντων διήρκεσε, κατά μέσο όρο, 11,3 χρόνια.

Οι ερευνητές, κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν οξεία στεφανιαία νόσο (λόγος κινδύνου: HR, 1,28), εγκεφαλοαγγειακή νόσο (λόγος κινδύνου: HR, 1,59), μακροαγγειακή νόσο (λόγος κινδύνου: HR, 1,32), να πεθάνουν εξαιτίας όλων των προαναφερθέντων αιτιών (λόγος κινδύνου: HR, 3,46) ή να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις (λόγος κινδύνου: HR, 1,47), σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειωθεί ότι στις γυναίκες, παρατηρήθηκαν μεγαλύτερες διαφορές σε ότι αφορά τα μακροαγγειακά συμβάντα και τον κίνδυνο θνησιμότητας, συγκριτικά με τους άνδρες.

Παρατηρήθηκαν, επίσης, χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ατόμων που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας και λάμβαναν φάρμακα για τη μείωση των λιπιδίων (τα φάρμακα που λάμβαναν ήταν κυρίως οι στατίνες).

Οι συγγραφείς της μελέτης υπογράμμισαν ότι «ακόμη και μετά τον έλεγχο των κοινωνικών και δημογραφικών παραγόντων κινδύνου, όπως και των παραδοσιακών αγγειακών παραγόντων κινδύνου, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας, συνέχισαν να έχουν ακόμα αυξημένο κίνδυνο για οποιαδήποτε μακροαγγειακή νόσο, όπως το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και η εγκεφαλοαγγειακή νόσος».

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved