Ορθοπαιδικά

Σκολίωση: Πώς θεραπεύεται; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μετά τη διάγνωση της σκολίωσης, ο γιατρός θα σας παραπέμψει σε έναν ορθοπεδικό, ο οποίος σε συνεργασία μαζί σας θα προσπαθήσει να θεραπεύσει την καμπύλη που δημιουργήθηκε στην σπονδυλική σας στήλη.

Πώς θεραπεύεται η σκολίωση;

Ο τρόπος θεραπείας της σκολίωσης θα εξαρτηθεί από την ηλικία, τον τύπο της σκολίωσης, το μέγεθος της καμπύλης που δημιουργήθηκε στην πλάτη και από άλλες ιατρικές καταστάσεις. Θα εξεταστούν επίσης τυχόν συμπτώματα, όπως ο πόνος, η περιορισμένη λειτουργία του σώματος και αναπνευστικά προβλήματα.

Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες για την σκολίωση;

1. Απλή παρακολούθηση

Ήπιες περιπτώσεις σκολίωσης με καμπύλες ελάχιστα ή καθόλου παρατηρήσιμες δεν χρειάζονται θεραπεία. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται η απλή παρακολούθηση.

Πολλά παιδιά κατά την ανάπτυξη τους (10-18 χρονών) εμφανίζουν «ιδιοπαθή» σκολίωση που δεν ξεπερνά τις 20 μοίρες, που σημαίνει ότι οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς την προκάλεσε. Ωστόσο, σταδιακά, η σκολίωση μπορεί να θεραπευτεί ή να επιδεινωθεί. Ως εκ τούτου, σε αυτά τα παιδιά συνιστάται αρχικά η απλή παρακολούθηση της κατάστασης τους.

2. Στήριγμα στην πλάτη

Στην περίπτωση που η καμπύλη της πλάτης ξεπερνά τις 20 -40 μοίρες, τότε ο γιατρός συνιστά την χρήση ενός στηρίγματος πλάτης, με σκοπό να σταματήσει την πρόοδο της σκολίωσης. Τονίζεται ότι αυτή η μέθοδος δεν διορθώνει την ήδη υπάρχουσα καμπύλη, παραμόνο σταματά την επιδείνωση της.

Τα στηρίγματα πλάτης είναι συνήθως κατασκευασμένα από σκληρό πλαστικό. Μερικά είναι άκαμπτα, ενώ άλλα είναι ελαστικά και επιτρέπουν την κίνηση. Το είδος που θα χρησιμοποιηθεί θα εξαρτηθεί από την σοβαρότητα της σκολίωσης και από το σημείο που εμφανίζεται η καμπύλη. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Στόχος της χρήση των στηριγμάτων, όπως είπαμε πιο πάνω, είναι να αποφευχθεί η επιδείνωση της σκολίωσης και κατά συνέπεια να αποφευχθεί και η ανάγκη για χειρουργική επέμβαση.

3. Χειρουργική επέμβαση

Σε περιπτώσεις που οι καμπύλες κυμαίνονται από 45-50 μοίρες, αναμένεται ότι θα επιδεινωθούν περαιτέρω, με ενδεχόμενο να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας των πνευμόνων. Ως εκ τούτου, ο γιατρός συνιστά χειρουργική επέμβαση στην σπονδυλική στήλη, η οποία αποδεδειγμένα σταματά την αύξηση της καμπύλης.

Σημειώνεται ότι η επέμβαση χρειάζεται οστικό μόσχευμα και μπορεί να διαρκέσει από 4 μέχρι και 8 ώρες. Συζητήστε με τον γιατρό σας για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας.

Υπάρχουν άλλες εναλλακτικές θεραπείες για την σκολίωση;

Γενικότερα προτείνονται συμπληρώματα διατροφής, ηλεκτρική διέγερση και χειροπρακτική για την αντιμετώπιση της σκολίωσης, ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτές οι θεραπείες δεν είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικές και ως εκ τούτου πριν τις επιλέξετε πρέπει πρώτα να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Για να μειώσετε τις πιθανότητες σκολίωσης ή για να αποφύγετε την επιδείνωση της ήδη υπάρχουσας κατάστασης, προσπαθήστε να ασκήστε καθημερινά και να διατηρείτε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα ανάλογα με την ηλικία σας.