Υγεία του ματιού

Σκουπιδάκι ή μόλυνση στο μάτι: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος καθαρισμού;

Όλοι μας έχουμε βρεθεί στην άβολη θέση να μπει κάτι στο μάτι μας, ένα σκουπιδάκι, το σαμπουάν ή άλλο καθαριστικό ή να εμφανίσουμε μόλυνση που είναι ιδιαίτερα ενοχλητική. Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να δράσουμε άμεσα για να αποφύγουμε τον οποιοδήποτε τραυματισμό στο μάτι μας, αλλά ποιος είναι ο σωστός τρόπος καθαρισμού του ματιού μας;

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος καθαρισμού του ματιού ανά περίπτωση;

1. Χημική ουσία

Υπάρχουν πολλές οικιακές χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τα μάτια, ανάμεσα τους το σαμπουάν, η χλωρίνη, τα λιπάσματα, η απορρυπαντική σκόνη πιάτων και πολλά άλλα προϊόντα.

Σε περίπτωση που μια τέτοια ουσία εισέλθει στο μάτι σας, ξεπλύνετε το άμεσα με τρεχούμενο δροσερό νερό για τουλάχιστον 15 λεπτά. Μετά το ξέπλυμα καλέστε το κέντρο πρώτων βοηθειών για περεταίρω συμβουλές.

2. Μόλυνση

Μια μόλυνση στο μάτι μπορεί να προκαλέσει βλέννα και πύον, τα οποία στεγνώνουν συνήθως στο βλέφαρο δημιουργώντας μια άβολη κρούστα.

Για να αφαιρέσετε αυτή την κρούστα, χρησιμοποιείστε ένα ζεστό υγρό πανί πάνω από το βλέφαρο. Ακολούθως, όταν η κρούστα μαλακώσει, χρησιμοποιείστε και πάλι το ζεστό πανί και αρχίστε να σκουπίζετε το βλέφαρο σας μέχρι να αρχίσει να απομακρύνεται. Για τις γωνιές του ματιού σας, χρησιμοποιείστε την άκρη του πανιού, σκουπίζοντας από την εσωτερική προς την εξωτερική γωνιά. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι το μάτι σας να καθαρίσει εντελώς.

Να θυμάστε ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε διαφορετική πετσέτα για να μην μολύνετε το άλλο μάτι ή άλλα άτομα, να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την πλύση του ματιού σας και να μην χρησιμοποιείτε ζεστό νερό κατευθείαν στο μάτι σας, γιατί πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή.

Αφού καθαρίσετε την βλέννα, επισκεφτείτε άμεσα τον οφθαλμίατρο σας.

3. Βρωμιά

Ο άνεμος μπορεί άνετα να μεταφέρει στο μάτι διάφορες βρομιές και σκουπιδάκια, πράγμα που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό και ταυτόχρονα επικίνδυνο για μολύνσεις.

  • Αν δεν έχετε νερό μαζί σας, χρησιμοποιείστε τα δάκρια σας για να απομακρύνετε φυσικά την βρομιά από το μάτι σας, ανοιγοκλείνοντας τα βλέφαρα σας αρκετές φορές.
  • Μην αρχίσετε να τρίβετε το μάτι σας γιατί θα επιδεινώσετε την φαγούρα
  • Βρείτε νερό και ξεπλύνετε το μάτι σας για μερικά λεπτά
  • Σκουπίστε το μάτι σας απαλά με μια καθαρή πετσέτα

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον γιατρό;

Ιατρική βοήθεια θα χρειαστείτε εάν:

  • Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την όραση σας
  • Δεν μπορείτε να ανοίξετε το μάτι σας
  • Πονάτε
  • Σας ενοχλεί το έντονο φως
  • Βλέπετε μικρές κουκκίδες φωτός