Υγεία Δέρματος

SLS – SLES σε καλλυντικά και καθαριστικά: Είναι τελικά βλαβερά ή όχι για τον οργανισμό;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα θα έχετε παρατηρήσει ότι σε όλο και περισσότερες συσκευασίες καλλυντικών και καθαριστικών προϊόντων  υπάρχει η σήμανση με έντονα  bold γράμματα  “sls & sles free”.

Τι είναι όμως τα sls και τα sles και πρέπει τελικά να ελέγχουμε  εάν υπάρχουν ή όχι στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε;

SLS είναι η συντομογραφία του Sodium Lauryl Sulfate, ελληνιστί  λαουρυλοθειικό νάτριο, ενώ το θειικό λαουρεθικό νάτριο θα το δείτε συνήθως γραμμένο ως sles (sodium laureth sulfate).

Τα sls και τα sles είναι οι λεγόμενες επιφανειοδραστικές ουσίες και είναι υπεύθυνες για τον αφρό που δημιουργείται τόσο σε  καθαριστικά προϊόντα σπιτιού όσο και σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής όπως σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες αλλά ακόμα και σε καλλυντικά προϊόντα που έρχονται σε άμεση επαφή με το πρόσωπό μας.

Ξαφνικά,  λίγα χρόνια πριν άρχισε να κυκλοφορεί μια φήμη στο διαδίκτυο ότι τα sls και τα sles  είναι καρκινογόνες ουσίες και πρέπει να απαγορευτούν, τοποθετώντας τις ουσίες αυτές στο «εδώλιο του κατηγορουμένου». Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να επιβεβαιώνεται σύμφωνα  τουλάχιστον με τον  FDA – Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στην Αμερική- στην ιστοσελίδα του οποίου αναφέρεται ότι τα sls/sles είναι ασφαλή  για να χρησιμοποιηθούν ακόμα και ως πρόσθετο τροφίμων, με τη προϋπόθεση τήρησης κάποιων προβλεπόμενων  περιορισμών.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που διενεργήθηκε από το Cosmetic Ingredient Review το 1983 και επαναξιολογήθηκε το 2002 και οι δύο ουσίες είναι ασφαλείς για χρήση τόσο σε καθαριστικά όσο και σε καλλυντικά που θα έρθουν σε άμεση επαφή με το δέρμα μας. Ένα ακόμα επιχείρημα που συνηγορεί  στο ότι δεν ευσταθούν οι κατηγορίες περί πρόκλησης κάποιας μορφής καρκίνου είναι πως δεν αναγράφονται ως καρκινογόνα  συστατικά τόσο στην σχετική λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά ούτε και στην αντίστοιχη από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο.

Από την άλλη πλευρά οφείλουμε να τονίσουμε πως το λαουρυλοθειικό νάτριο και  το θειικό λαουρεθικό νάτριο δεν είναι απολύτως αθώα, καθώς έχουν κριθεί  ένοχα για πρόκληση ερεθισμών στο δέρμα, για αυτό και άλλωστε δεν θα τα βρείτε τόσο συχνά ως συστατικά σε προϊόντα που προορίζονται για βρέφη. Σύμφωνα με έρευνες, η δράση των ουσιών είναι τόσο ισχυρή, που εκτός από την απομάκρυνση των ρύπων, των στιγμάτων και του σμήγματος απομακρύνουν ταυτόχρονα και φυσικά έλαια που βρίσκονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας μας. Στα περισσότερα καλλυντικά όμως η περιεκτικότητα sls/sles που χρησιμοποιείται είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που εξετάζεται στις έρευνες, καθιστώντας τα ακόμη ασφαλέστερα.

Τελικά να χρησιμοποιούμε προϊόντα με sls και sles;

Αν εξαιρέσει κανείς μια ενδεχόμενη πρόκληση ερεθισμών, σε γενικές γραμμές δεν θα λέγαμε ότι είναι βλαβερά, ούτε και ότι υπάρχει  σοβαρός λόγος να απωλέσουμε την ένοχη απόλαυση του έντονου αφρού και της αίσθησης απόλυτης καθαριότητας που προσφέρει.

Εν κατακλείδι, η ζημιά που έχει δημιουργηθεί με τους ισχυρισμούς για την πρόκληση καρκίνου μοιάζει ανεπανόρθωτη, κρίνοντας από τα πόσα εδραιωμένα προϊόντα επαναλανσάρονται χωρίς να τα περιέχουν ή από το ότι μεγάλοι κολοσσοί, όπως η Unilever, αναγκάστηκαν να αναρτήσουν statements  στις ιστοσελίδες τους που να επεξηγούν τι ακριβώς είναι τα συστατικά αυτά και ποιες είναι οι παρενέργειες που ενδέχεται να επιφέρουν.

Για μια ακόμα φορά μια ελληνική παροιμία φαίνεται να αντικατοπτρίζει απόλυτα την ιστορία γύρω από τα sls και τα sles γιατί… « κάλλιο να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα».