Διατροφή

SMART 5-A-DAY: Νέα εφαρμογή αυξάνει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Η τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι σημαντική για την υγεία ενός ανθρώπου, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων παθήσεων. Παρά τις τρέχουσες συστάσεις για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών όμως, η έρευνα δείχνει πως ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες αυτών.

Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Bournemouth ανέπτυξαν και κυκλοφόρησαν μια νέα εφαρμογή, με το όνομα «SMART 5-A-DAY», η οποία έχει ως σκοπό να βοηθήσει τους χρήστες της να παρακολουθούν και να αυξάνουν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Γιατί ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν καταναλώνει αρκετά φρούτα και λαχανικά;

Η έρευνα δείχνει πως η έλλειψη της γνώσης σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδέεται άμεσα με τη χαμηλότερη κατανάλωση αυτών.

Η έλλειψη γνώσης ή σύγχυση σχετικά με το ποια φρούτα και λαχανικά είναι θρεπτικά, πόσες μερίδες φρούτων και λαχανικών χρειάζονται ημερησίως και ποια είναι τα οφέλη της πρόσληψής αυτών αποτελούν μερικούς από τους πιθανούς παράγοντες που οδηγούν σε μειωμένη πρόσληψη αυτών.

Η αύξηση της ευαισθητοποίησης των ανθρώπων σχετικά με το τι συνιστά επαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θεωρείται πως θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της συνολικής υγείας αυτών.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή SMART 5-A-DAY;

Για να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, οι χρήστες πρέπει αρχικά να εισάγουν πληροφορίες σχετικά με το ποια και πόσα φρούτα και λαχανικά τρώνε μετά από κάθε γεύμα. Στη συνέχεια, η εφαρμογή επεξεργάζεται τις πληροφορίες αυτές και τις αντιστοιχεί με τις συστάσεις για κατανάλωση τουλάχιστον 5 διαφορετικών μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, πράγμα το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν την καθημερινή τους κατανάλωση με την πάροδο του χρόνου.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της εφαρμογής αυτής είναι πως βοηθά τους χρήστες της να αναγνωρίσουν το ότι καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά απ’ ότι θα έπρεπε, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για τη βελτίωση της διατροφής τους.

Μετά από αρκετές εβδομάδες χρήσης της εφαρμογής, οι ερευνητές ευελπιστούν πως αυτή δεν θα χρειάζεται πλέον και οι άνθρωποι που την χρησιμοποιούσαν θα έχουν καταλάβει πώς πρέπει να δράσουν για να βελτιώσουν τη διατροφή τους.

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη της εφαρμογής SMART 5-A-DAY;

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, η χρήση της εφαρμογής SMART 5-A-DAY βοήθησε στη μέτρια αύξηση των γνώσεων των συμμετεχόντων σχετικά με τις συστάσεις των ειδικών για την καθημερινή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, γεγονός το οποίο φάνηκε να βοηθά και στη βελτίωση της διατροφικής τους συμπεριφοράς.

Γενικότερα, η παρακολούθηση ενός στόχου που σχετίζεται με την υγεία, όπως η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φρούτων και λαχανικών, συνδέεται με μεγαλύτερες πιθανότητες επίτευξής του.

Πώς βοηθούν οι εφαρμογές καταγραφής τροφίμων στη βελτίωση της διατροφής;

Οι εφαρμογές καταγραφής τροφίμων, όπως η SMART 5-A-DAY, χρησιμοποιούν την παρακολούθηση της κατανάλωσης τροφίμων ως μέσο αύξησης της υπευθυνότητας και επίτευξης των στόχων που κάποιος μπορεί να έχει θέσει για την υγεία του.

Για παράδειγμα, το διαδραστικό, εύχρηστο και απλό περιβάλλον της εφαρμογής SMART 5-A-DAY μπορεί να βοηθήσει κάποιον στην αύξηση της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, μέσω ενημέρωσής του για το ιδανικό μέγεθος των μερίδων που χρειάζεται ή για το πόσο κοντά βρίσκεται στην επίτευξη του στόχου του.

Ωστόσο, ενώ μερικοί άνθρωποι βρίσκουν τις εφαρμογές αυτού του είδους χρήσιμες και βοηθητικές, άλλοι μπορεί να τις θεωρούν μη χρήσιμες ή ενοχλητικές, με αποτέλεσμα αυτές να μην αποτελούν λύση για τη βελτίωση της διατροφής οποιουδήποτε ανθρώπου. Επιπλέον, για να είναι πραγματικά βοηθητικές για κάποιον αυτές οι εφαρμογές πρέπει να χρησιμοποιούνται συστηματικά, αλλιώς μπορεί να ξεχαστούν και να μην φέρουν αποτέλεσμα.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How a new app could help people eat more fruits and vegetables https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-a-new-app-could-help-people-eat-more-fruits-and-vegetables

Low fruit and vegetable consumption is associated with low knowledge of the details of the 5-a-day fruit and vegetable message in the UK: findings from two cross-sectional questionnaire studies https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jhn.12487

An Interactive Mobile Phone App (SMART 5-A-DAY) for Increasing Knowledge of and Adherence to Fruit and Vegetable Recommendations: Development and Pilot Randomized Controlled Trial https://mhealth.jmir.org/2019/11/e14380/