Υγεία Νεφρών και ουροποιητικού συστήματος

ΣΜΝ Vs Ουρολοίμωξη: Σε ποια συμπτώματα διαφέρουν;

Το κάψιμο κατά την ούρηση μπορεί να υποδηλώνει ουρολοίμωξη (UTI), την ίδια ώρα που μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος (ΣΜΝ). Τα ΣΜΝ συμπεριλαμβανομένων των χλαμυδίων και της γονόρροιας, μπορούν να προκαλέσουν κάψιμο κατά την ούρηση και πυελικό πόνο, παρόμοια με τις ουρολοιμώξεις. Ως εκ τούτου, η αναγνώριση του κατά πόσο τα συμπτώματα υποδηλώνουν ουρολοίμωξη ή ΣΜΝ είναι δύσκολη. (Gepotidacin: Νέο αντιβιοτικό περιμένει έγκριση για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων)

Ποια συμπτώματα προκαλούν τα ΣΜΝ;

Τα ΣΜΝ είναι λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω σεξουαλικής επαφής, συμπεριλαμβανομένου του στοματικού, του κολπικού και του πρωκτικού σεξ. Ορισμένα ΣΜΝ, μάλιστα, μπορούν να μεταδοθούν και μέσω της στενής επαφής δέρματος με δέρμα. Οι κύριες αιτίες των ΣΜΝ είναι οι ιοί, τα βακτήρια και τα παράσιτα. (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία;)

Η συχνή ή επώδυνη ούρηση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα των ΣΜΝ. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που διαφέρουν ανάλογα με την ανατομία των ανθρώπων. Είναι επίσης σύνηθες ένα άτομο να έχει ΣΜΝ, αλλά να μην εμφανίζει καθόλου συμπτώματα. (Ποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μεταδίδονται και με το φιλί;)

Τα κοινά συμπτώματα των ΣΜΝ στους άνδρες είναι:

 • Κάψιμο ή φαγούρα πάνω ή γύρω από το πέος
 • Έκκριση από το πέος
 • Πληγές, εξογκώματα και φουσκάλες στο πέος, τον πρωκτό ή το στόμα
 • Πόνος στη λεκάνη
 • Πόνος κατά τις κενώσεις του εντέρου

Τα κοινά συμπτώματα των ΣΜΝ στις γυναίκες είναι:

Ποια συμπτώματα προκαλούν οι ουρολοιμώξεις;

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται από βακτήρια που εισέρχονται στην ουρήθρα, τον σωλήνα δηλαδή που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη στο αιδοίο ή στο πέος προς το εξωτερικό περιβάλλον προς αποβολή τους. (Ουρολοίμωξη: Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης των νεφρών)

Οι ουρολοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν τον οποιονδήποτε, ακόμη και τα παιδιά και δεν θεωρούνται ΣΜΝ. Ωστόσο, η σεξουαλική επαφή αυξάνει τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων, ειδικά στις γυναίκες. (6 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης)

Τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης είναι τα ίδια, ανεξάρτητα από το φύλο και περιλαμβάνουν:

 • Πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση
 • Πιο συχνή ούρηση
 • Δύσοσμα ούρα
 • Έντονη επιθυμία για ούρηση ακόμη και όταν η κύστη είναι άδεια
 • Αιματηρά ούρα
 • Πίεση και κράμπες στη βουβωνική χώρα ή στην κοιλιά

Μερικές φορές, μια ουρολοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί από την ουροδόχο κύστη στα νεφρά προκαλώντας νεφρική νόσο. Η νεφρική νόσος προκαλεί συμπτώματα όπως:

Πώς θα ξεχωρίσετε τα ΣΜΝ από τις ουρολοιμώξεις;

Χωρίς ιατρικές εξετάσεις, είναι δύσκολο να καθοριστεί αν ένας άνθρωπος έχει ουρολοίμωξη ή ΣΜΝ. Ενώ η επώδυνη ούρηση είναι κοινό σύμπτωμα και των δυο καταστάσεων, τα άλλα συμπτώματα είναι σε θέσει να δείξουν -ως ένα βαθμό- ποια από τις δύο καταστάσεις συμβαίνει. Για παράδειγμα, αν ένας άνθρωπος έχει εκκρίσεις ή δερματικές αλλαγές όπως φουσκάλες, είναι πιο πιθανό να έχει ΣΜΝ. (Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα : Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πρακτικές ασφαλέστερου σεξ)

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved