Εξαρτησιογόνες ουσίες

SmokeMon: Μπορεί ένα κολιέ να σας βοηθήσει να σταματήσετε το κάπνισμα;

Μια νέα, φορητή συσκευή παρακολούθησης της θερμότητας παρουσιάζει τη δυνατότητα ενός αποτελεσματικού εργαλείου που θα βοηθήσει τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα και να αποφύγουν την υποτροπή.

Το έξυπνο κολιέ, που αναπτύχθηκε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Northwestern, ονομάζεται SmokeMon και είναι ένα μενταγιόν που φοριέται γύρω από το λαιμό ενός ατόμου και παρακολουθεί τη θερμότητα που εκπέμπονται από ένα αναμμένο τσιγάρο.

Ενώ η συσκευή SmokeMon είναι ακόμη πρωτότυπη και δεν κυκλοφορεί στην αγορά, τα αποτελέσματα των μελετών ήταν εκπληκτικά με το πώς το SmokeMon μπόρεσε να ανιχνεύσει “αξιόπιστα” όλες τις παρατηρούμενες συνεδρίες καπνίσματος στη μελέτη.

Πώς λειτουργεί η συσκευή SmokeMon;

Η επιτυχία του SmokeMon εξαρτάται από την ικανότητά του να παρακολουθεί σωστά τα δεδομένα που ρίχνουν φως στο προσωπικό μοτίβο καπνίσματος ενός ατόμου. Αυτό περιλαμβάνει τον χρόνο μιας ρουφηξιάς, τον αριθμό των ρουφηξιών που έκανε το άτομο, τον όγκο της ρουφηξιάς, τη διάρκεια μιας ρουφηξιάς, το διάστημα μεταξύ των ρουφηξιών και τη συνολική διάρκεια του καπνίσματος.

Συλλέγοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, το κολιέ στέλνει στη συνέχεια αυτές τις πληροφορίες σε μια εφαρμογή smartphone. Μέσω της εφαρμογής, εμφανίζεται ένα μήνυμα κειμένου ή ένα βίντεο με ενσυνείδηση για να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε εκείνη τη στιγμή και να σας υπενθυμίσει ότι πρόκειται απλώς για μια προσωρινή παρόρμηση και να σας αποτρέψει από το να κάνετε μια πλήρη υποτροπή.

Έχοντας κατά νου την προστασία της ιδιωτικής ζωής, το κολιέ παρακολουθεί μόνο τη θερμότητα και όχι τις οπτικές εικόνες του χρήστη, κάτι που οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι ένα ελκυστικό χαρακτηριστικό για όσους αναζητούν όσο το δυνατόν πιο διακριτικές μεθόδους για να παρακολουθούν τη συμπεριφορά τους στο κάπνισμα – και να τους κρατούν υπόλογους καθώς προσπαθούν να το κόψουν.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης τρεις ομάδες εστίασης, αποτελούμενες από 18 ειδικούς στη θεραπεία του καπνού, για να λάβουν τις εντυπώσεις τους από το SmokeMon για λόγους διασφάλισης της ποιότητας. Ένας από τους ειδικούς σχολίασε ότι “αυτές οι μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν να κατανοήσουμε το βάθος στο οποίο βρίσκεται ένα άτομο στις καπνιστικές του συνήθειες και να θεραπεύσουμε τον ασθενή αναλόγως “.

Είναι το κάπνισμα ένα ζήτημα δημόσιας υγείας;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι το κάπνισμα εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία προλήψιμων ασθενειών και θανάτων σε όλο τον κόσμο. Το κάπνισμα τσιγάρων σκοτώνει περισσότερους από 6 εκατομμύρια ανθρώπους  ετησίως και κοστίζει στη χώρα πολλά χρήματα, στα οποία περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με στοιχεία του 2014.

Ενώ άλλες μορφές καπνίσματος, όπως η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και ατμίσματος, βρίσκονται σε άνοδο, το κάπνισμα παραδοσιακών τσιγάρων εξακολουθεί να είναι υψηλό και αποτελεί επιτακτικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Οι ανισότητες στο κάπνισμα μεταξύ των φυλετικών και εθνοτικών μειονοτικών ομάδων, των σεξουαλικών και έκφυλων μειονοτήτων, των ατόμων με χαμηλότερη μόρφωση, χαμηλότερο εισοδηματικό επίπεδο, σοβαρές ψυχικές διαταραχές, καθώς και των ατόμων με διαταραχές χρήσης ουσιών αποτελούν σοβαρές ανησυχίες που σημαίνουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να κατανοούμε τους τρόπους αντιμετώπισης της διακοπής του καπνίσματος ως εθνικό ζήτημα. Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι στο να βοηθάμε αυτούς τους πληθυσμούς προτεραιότητας και να τους υποστηρίζουμε στη διακοπή του καπνίσματος.

Όσον αφορά το SmokeMon, μια φορητή συσκευή με αισθητήρα θερμότητας που δεν καταγράφει οπτικές εικόνες μπορεί να είναι πιο εύκολο στην πλοήγηση για τον χρήστη που ανησυχεί για την ιδιωτικότητα. Γι΄αυτό το λόγο είναι δύσκολο για τους ερευνητές να πουν πλήρως πόσο αποδεκτό θα είναι το συγκεκριμένο κολιέ στον γενικό πληθυσμό των καπνιστών, δεδομένου ότι έχει αξιολογηθεί μόνο σε αυτή τη μικρή μελέτη τεχνολογικής σκοπιμότητας.

Οι ερευνητές προβληματίζονται για το πόσοι άνθρωποι θα ήταν πρόθυμοι να φορέσουν κάτι τέτοιο γύρω από το λαιμό τους σε αντίθεση με ένα βραχιόλι, το οποίο είναι λιγότερο ενοχλητικό και υποθέτουν ότι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη συνηθίσει να φορούν ρολόγια, συσκευές παρακολούθησης δραστηριότητας κ.λπ. στους καρπούς τους.

Η αξιολόγηση της διάρκειας του καπνίσματος, ή του συνολικού στιγμιότυπου της καπνιστικής συμπεριφοράς, είναι ακόμη σχετικά νέα. Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν πώς η κατανόηση της διάρκειας του καπνίσματος ενός ατόμου θα το βοηθήσει τελικά να κόψει το κάπνισμα και να αποφύγει την υποτροπή.

Αυτό που κάνει η κατανόηση της διάρκειας του καπνίσματος είναι να επιτρέψει στους ερευνητές να ξαναγράψουν τον τρόπο με τον οποίο κατανοούν τη σχέση μεταξύ της συμπεριφοράς του καπνίσματος, της υποτροπής και των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Άλλοι προβληματισμοί των ερευνητών είναι οι εξής: Έχει σημασία ο αριθμός των ρουφηξιών ή το μήκος της ρουφηξιάς ή η ποσότητα της χημικής έκθεσης που κάνει κάποιον να περάσει από ένα ολίσθημα σε μια πλήρη υποτροπή; Επίσης, αν το φορούν για αρκετό καιρό, μπορούμε να αρχίσουν να μελετούν τη σχέση μεταξύ αυτών των νέων χαρακτηριστικών και των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα. Αυτό απελευθερώνει νέες ανακαλύψεις.

Η διάρκεια του καπνίσματος βοηθά τους ερευνητές και τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου να κατανοήσουν την έκθεση σε τοξικές ουσίες που λαμβάνουν οι άνθρωποι από το κάπνισμα ενός τσιγάρου.

Οι καπνιστικές συνήθειες όσον αφορά το πόσο και πότε καπνίζουν οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό συγκεκριμένων ερεθισμάτων για την παρόρμησή τους να καπνίσουν. Αυτά τα εναύσματα μπορεί να είναι μοναδικά και συγκεκριμένα για ένα άτομο. Έτσι, αν οι καπνιστές γνωρίζουν τα μοτίβα κινδύνου και τα εναύσματα τους, αυτές οι πληροφορίες μπορούν να τον βοηθήσουν να προσαρμόσει τη διαδικασία της διακοπής του.

Για να γίνει ένα τέτοιο αντικείμενο χρήσιμο για την παρέμβαση χρειάζεται ένας τρόπος να προβλέψει πότε κάποιος διατρέχει υψηλό κίνδυνο να καπνίσει.

Οι έρευνες συνεχίζουν και οι ερευνητές συνεργάζονται με προγράμματα διακοπής του καπνίσματος για να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα του SmokeMon πριν καθορίσουν αν θα μπορέσει να βγει από το εργαστήριο και να βγει στην αγορά. Οι ίδιοι δηλώσουν ότι ελπίζουν να μελετήσουν επίσης το άτμισμα και το πρόβλημα του ηλεκτρονικού τσιγάρου που ταλαιπωρεί πρόσφατα την κοινωνία μας.

Σίγουρα θα υπάρξουν περισσότερες εξελίξεις φορητών συσκευών όπως αυτή, όσο το κάπνισμα συνεχίζει να αποτελεί μείζον πρόβλημα.

Από την παρακολούθηση του καπνίσματος μέχρι την επιτυχή παρέμβαση στο κάπνισμα, οι ερευνητές χρειάζονται έναν τρόπο να προβλέπουν καταστάσεις υψηλού κινδύνου για το κάπνισμα.

Δείτε ακόμη:

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved