Παιδί

Social media: Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για τις επικίνδυνες προκλήσεις;

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε νέα προειδοποίηση για τους γονείς σχετικά με τις επικίνδυνες προκλήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τι είναι οι ιογενείς προκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Το Εργαστήριο Ψηφιακής Ευεξίας στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης ορίζει τις ιογενείς προκλήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως μια δραστηριότητα όπου συνήθως περιλαμβάνουν χρήστες που καταγράφουν τον εαυτό τους να εκτελεί ασυνήθιστες, δραματικές, αστείες ή επικίνδυνες ενέργειες και μοιράζονται αυτό το περιεχόμενο με άλλους, οι οποίοι μπορούν στη συνέχεια να εκτελέσουν οι ίδιοι την πράξη, αποδεχόμενοι έτσι, ολοκληρώνοντας και συνεχίζοντας να μοιράζονται την πρόκληση .

Κάθε φορά που κάτι γίνεται δημοφιλές, πράγμα που συμβαίνει συχνά με τις προκλήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να γίνονται viral, μπορεί να προσελκύσει την περιέργεια ενός παιδιού. Υπάρχει η αίσθηση ότι αν το κάνουν άλλοι άνθρωποι, μπορεί να είναι διασκεδαστικό να το δοκιμάσουν και οι ίδιοι, ακόμη και αν πρόκειται για μια ιδέα που διαφορετικά δεν θα είχαν ποτέ σκεφτεί να κάνουν.

Ενώ η τελευταία ιογενής τάση μπορεί να είναι επικίνδυνη, είναι σημαντικό να σημειωθεί για τους γονείς ότι δεν είναι όλες οι προκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικίνδυνες. Ορισμένες προκλήσεις αυξάνουν ακόμη και την ευαισθητοποίηση για κάποιο σκοπό.

Το 2014, το viral “ice bucket challenge” επιτάχυνε τον αγώνα κατά της νόσου του κινητικού νευρώνα (ALS), μιας εκφυλιστικής νευρολογικής νόσου χωρίς γνωστή θεραπεία. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ALS Association, Calaneet Balas, δήλωσε σε συνέντευξή του: “Πέντε χρόνια αφότου η πρόκληση του παγωμένου κουβά μούσκεψε τον κόσμο, ο ρυθμός της ανακάλυψης έχει αυξηθεί τρομερά, φέρνοντας τους ερευνητές της νόσου του κινητικού νευρώνα πιο κοντά από ποτέ σε πραγματικές ανακαλύψεις στη διάγνωση,  και τελικά sτη θεραπεία αυτής της νόσου ”

Υπάρχουν και άλλες ιογενείς τάσεις, από αστείους χορούς μέχρι ανόητα voiceovers. Είναι σημαντικό οι γονείς να σημειώσουν ότι τάσεις όπως αυτές είναι ασφαλείς – εφόσον η πρόσβαση του παιδιού στο διαδίκτυο είναι καλά επιτηρούμενη.

Τι κάνει μια πρόκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικίνδυνη;

Ορισμένες προκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ επικίνδυνες, συγκεκριμένα όταν περιλαμβάνουν φάρμακα ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο επηρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού. Η προειδοποίηση του FDA είναι σαφής: κάθε ιογενής πρόκληση που περιλαμβάνει τη χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι επικίνδυνη. Η κακή χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου, ακόμη και αυτών που θεωρούνται αρκετά ασφαλή για να αγοραστούν χωρίς συνταγή γιατρού, μπορεί να προκαλέσει υπερδοσολογία και ακόμη και να σκοτώσει.

Μια ιογενής τάση του TikTok που ενθάρρυνε την υπερβολική χρήση του Benadryl (διφαινυδραμίνη) για την πρόκληση παραισθήσεων. Ο FDA συνιστά να καθίσετε με τα παιδιά σας και να συζητήσετε τους κινδύνους της κατάχρησης φαρμάκων και πώς οι τάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματικές, μερικές φορές μη αναστρέψιμες, βλάβες.

Δεν έρχονται όλοι οι κίνδυνοι με τη μορφή φαρμάκων στις προκλήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το 2018, η Washington Post ανέφερε ότι έφηβοι μασούσαν τις ταμπλέτες του πλυντηρίου αφού τα μαγείρευαν ή απλώς έβαζαν τις ταμπλέτες απορρυπαντικού στο στόμα τους ολόκληρα. Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά η κατανάλωση απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων δεν θεωρείται ασφαλής. Το 2013, η λεγόμενη “πρόκληση κανέλας” έγινε viral, όπου οι έφηβοι προκαλούσαν ο ένας τον άλλον να φάνε μια κουταλιά αλεσμένη κανέλα σε 60 δευτερόλεπτα, χωρίς νερό. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει πνευμονία από αναρρόφηση, κατάρρευση του πνεύμονα ή/και μόνιμη βλάβη των πνευμόνων.

Αυτές οι προκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επικίνδυνες επειδή περιλαμβάνουν την πίεση των συνομηλίκων και την ομαδική σκέψη, ωθώντας τα ευαίσθητα παιδιά να διακινδυνεύσουν τη ζωή ή την υγεία τους για ένα περιορισμένο κρυφό μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Γιατί είναι ελκυστικές οι προκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Οι κίνδυνοι ορισμένων προκλήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπερτερούν σαφώς των πλεονεκτημάτων και της διασκέδασης που προσφέρει η συμμετοχή σε αυτές. Γιατί, λοιπόν, τα παιδιά εξακολουθούν να συμμετέχουν, ακόμη και αν γνωρίζουν τους κινδύνους; Είναι πολύ φυσικό τα παιδιά να αισθάνονται υποχρεωμένα να συμμετέχουν σε ό,τι κάνουν οι φίλοι και οι συνομήλικοι τους, τόσο σε επικίνδυνες όσο και σε θετικές προκλήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλά από αυτά τα παιδιά προσπαθούν απλώς να προσαρμοστούν και να συμμορφωθούν με αυτό που βλέπουν όλους τους συνομηλίκους τους να κάνουν. Τα παιδιά συχνά προσπαθούν να απασχολήσουν τον χρόνο τους κάνοντας κάτι διασκεδαστικό και συναρπαστικό. Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί επίσης να κυνηγούν τα δικά τους 15 λεπτά δόξας και αυτή η συμπεριφορά που αναζητά την προσοχή είναι παρόμοια με τα παιδιά που προκαλούν ο ένας τον άλλον να κάνουν κάτι ανόητο ή ριψοκίνδυνο.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέονται με την προσαρμογή και το πόσο καλά μπορείτε να αποδώσετε και να σας θαυμάζουν οι συμμαθητές σας και είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δημοσιεύσετε πράγματα για τον εαυτό σας που βλέπουν πολλοί άλλοι μαθητές στο σχολείο σας.

Για τα παιδιά, το να τα βλέπουν στο διαδίκτυο να παίρνουν μέρος σε ιογενείς προκλήσεις συμβάλλει στην κοινωνική τους θέση στο σχολείο. Είναι αυτό το είδος της πίεσης των συνομηλίκων που συμβάλλει στην ευρεία συμμετοχή σε αυτές τις προκλήσεις.

Η πίεση των συνομηλίκων για την απόδοση σε αυτές τις προκλήσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Όταν αυτές οι προκλήσεις γίνονται viral, ο κίνδυνος μπορεί να είναι εξαιρετικά δεινός λόγω του πόσο παρορμητικά είναι τα παιδιά και πώς οι άνθρωποι θα λάβουν μέρος μόνο και μόνο για να ακολουθήσουν την τελευταία τάση.

Πώς μπορείτε να μιλήσετε στο παιδί σας για τις προκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Με την αυξημένη προσβασιμότητα και την virality του TikTok και άλλων τάσεων, μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς να ξέρουν πώς να προσεγγίσουν τα παιδιά τους σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν οι προκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά μπορεί να νιώθουν ότι είναι «εκτός παιχνιδιού» αν δεν συμμετέχουν σε αυτά τα διαδικτυακά φαινόμενα. Οι γονείς θα πρέπει να εξηγούν τους κινδύνους που ενέχει η συμμετοχή σε επικίνδυνες τάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να μιλήσουν στα παιδιά τους για το τι τους αρέσει να κάνουν στο διαδίκτυο. Μάθετε τι είδους βίντεο παρακολουθούν, ποιον ακολουθούν στο διαδίκτυο και, στη συνέχεια, μιλήστε για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτό.

Οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα κάνουν να αισθάνονται θλιμμένα ή ανεπαρκή, οι γονείς πρέπει να είναι σε θέση να το συζητήσουν ανοιχτά με τα παιδιά τους και ίσως να τα ενθαρρύνουν να κάνουν ένα διάλειμμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να προσαρμόσουν ποιον ακολουθούν και πόσο χρόνο περνούν στο διαδίκτυο. Αυτό ισχύει και για τις προκλήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι γονείς θα πρέπει να συζητούν με τα παιδιά τους για τους κινδύνους και τις συνέπειες της δοκιμής αυτών των ιογενών τάσεων.

Το να μιλάτε στα παιδιά σας για την επικίνδυνη συμπεριφορά είναι το κλειδί. Οι γονείς πρέπει να λένε στα παιδιά τους για τους κινδύνους, ώστε να είναι σε θέση να πάρουν μόνα τους μια καλή και ασφαλή απόφαση. Η ενδυνάμωση των παιδιών σας ώστε να κάνουν σωστές επιλογές για την ασφάλειά τους είναι μια δια βίου συζήτηση.

Διατηρώντας ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με τα παιδιά σας σχετικά με το πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι γεμάτα πιέσεις, μπορείτε να τα βοηθήσετε να μάθουν πώς να διακρίνουν τι είναι μια ασφαλής πρόκληση και τι μια επικίνδυνη.

Υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ρυθμίσουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά την ανάπτυξη ενός οικογενειακού σχεδίου για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να ρυθμίζουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι πάντα σημαντικό για τους γονείς να μιλούν τακτικά με τα παιδιά τους για να καταλάβουν τι είδους περιεχόμενο καταναλώνουν και να δίνουν προσοχή σε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά ή τη διάθεση του παιδιού τους. Βοηθάει να έχουν οριστεί κάποιοι βασικοί κανόνες.

Οι γονείς μπορούν ακόμα να έχουν συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες το παιδί τους μπορεί να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε τηλέφωνα, tablet, τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια κ.λπ. Με τα μικρότερα παιδιά, θα πρέπει να εφαρμόζονται γονικοί έλεγχοι ανεξάρτητα από το πόσο λίγο χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές και είναι έξυπνο να ρυθμίζετε χρονοδιακόπτες σε ορισμένες συσκευές που θα κλείνουν αυτόματα όταν λήξει η ώρα.

Η έναρξη αυτών των συζητήσεων μπορεί να είναι δύσκολη. Το Εργαστήριο Ψηφιακής Ευεξίας του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης παρέχει μερικά παγοθραυστικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με τους εφήβους σας για να θίξετε το θέμα των προκλήσεων των κοινωνικών μέσων. Πείτε στο παιδί σας ότι είστε πάντα εκεί για εκείνο και ότι έχετε κατά νου την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία του.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν διάφορα μέτρα που πρέπει να λαμβάνετε με όλα τα φάρμακα για να κρατάτε τα παιδιά σας ασφαλή. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση ανοιχτού διαλόγου σχετικά με τα φάρμακα και τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσουν αν ληφθούν λανθασμένα. Το Ίδρυμα Υγείας Παιδιών Nemours προτείνει τη δημιουργία ενός συμβολαίου με τους εφήβους, δημιουργώντας ένα πρόσθετο επίπεδο ευθύνης για τη χρήση φαρμάκων. Θα ορίζει ότι εσείς ως γονέας θα είστε εκεί για έναν ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο με τα παιδιά σας, χωρίς ερωτήσεις.

Το θέμα με τα παιδιά και τους εφήβους είναι η ειλικρίνεια. Το να είστε ξεκάθαροι μαζί τους σχετικά με τις απειλές που μπορεί να προκαλέσουν οι προκλήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα κρατήσει τη συζήτηση ανοιχτή και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη.

Είναι καλό να καθιερώσετε κάποιες ώρες και ζώνες χωρίς οθόνη στο σπίτι, αλλά το κυριότερο είναι να κρατάτε τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές και να κατανοείτε τι βλέπουν τα παιδιά στο διαδίκτυο και πώς αυτό μπορεί να επηρεάζει την ψυχική και σωματική τους υγεία.


+ 11 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

A Recipe for Danger: Social Media Challenges Involving Medicines https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/recipe-danger-social-media-challenges-involving-medicines

Viral Social Media Challenges https://digitalwellnesslab.org/parents/viral-social-media-challenges-guide/

Ice Bucket Challenge dramatically accelerated the fight against ALS https://www.als.org/stories-news/ice-bucket-challenge-dramatically-accelerated-fight-against-als

FDA Approves New Treatment Option for Patients with ALS https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-new-treatment-option-patients-als

FDA warns about serious problems with high doses of the allergy medicine diphenhydramine (Benadryl) https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-warns-about-serious-problems-high-doses-allergy-medicine-diphenhydramine-benadryl

IS THE https://www.childrensmn.org/educationmaterials/parents/article/14035/is-the-cinnamon-challenge-dangerous/

Peer pressure and home environment as predictors of disruptive and risky sexual behaviours of secondary school adolescents https://www.ajol.info/index.php/ahs/article/view/173569

Academic peer pressure in social media: Experiences from the heavy, the targeted and the restricted user https://firstmonday.org/ojs/index.php/fm/article/view/5854

Impact of social media on the health of children and young people https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jpc.13023

Put Your Medicines Up and Away and Out of Sight https://www.cdc.gov/patientsafety/features/medication-storage.html

Talking to Your Child About Drugs https://kidshealth.org/en/parents/talk-about-drugs.html