Ψυχική υγεία

Σωματική Δυσμορφική Διαταραχή : Όταν η πλαστική χειρουργική γίνεται εθισμός

Στην κοινωνία μας, η οποία βασίζεται στην εμφάνιση, είναι σύνηθες οι άνθρωποι να έχουν μερικά πράγματα που δεν τους αρέσουν ή που θα ήθελαν να αλλάξουν στην εμφάνισή τους. Για ορισμένους, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε αναζήτηση επεμβάσεων, όπως η ρινοπλαστική, το μπότοξ και τα fillers. Ωστόσο, για ένα υποσύνολο αυτών των ατόμων, καμία αισθητική παρέμβαση δεν θα ικανοποιήσει την εικόνα της τελειότητας που έχουν στο μυαλό τους.

Αυτή η ανέφικτη επιθυμία μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό στην πλαστική χειρουργική – όχι μια κλινική διάγνωση, αλλά ένας καταναγκασμός να αλλάζει κανείς συνεχώς την εμφάνισή του με αισθητική χειρουργική. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που είναι εθισμένοι στην πλαστική χειρουργική πάσχουν από Σωματική Δυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ), μια σχετικά σπάνια πάθηση με εμμονικές συμπεριφορές που οι πλαστικοί χειρουργοί πρέπει πάντα να έχουν κατά νου.

Τι είναι η Σωματική Δυσμορφική Διαταραχή;

Η ΣΔΔ είναι μια σχετικά σπάνια ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από επίμονες και παρεμβατικές ανησυχίες για ένα φανταστικό ή μικρό ελάττωμα στην εμφάνιση του ατόμου. Η διαταραχή αυτή επηρεάζει μόνο το 1% έως 2% του γενικού πληθυσμού, αλλά έχει βρεθεί ότι είναι έως και 15 φορές πιο διαδεδομένη σε όσους αναζητούν πλαστική χειρουργική. Η σοβαρότητα της διαταραχής ποικίλλει. Σε ορισμένους ανθρώπους, προκαλεί σοβαρή συναισθηματική δυσφορία και μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.

Οι ασθενείς που πάσχουν από τη διαταραχή συχνά επιδίδονται σε ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, όπως το κοίταγμα στον καθρέφτη, η σύγκριση των σωματικών χαρακτηριστικών, η επιλογή του δέρματος και η αναζήτηση επιβεβαίωσης. Τα άτομα με Σωματική Δυσμορφική Διαταραχή μπορεί να ξοδεύουν ώρες κάθε μέρα προσπαθώντας να κρύψουν τα δυσάρεστα σωματικά χαρακτηριστικά τους με μακιγιάζ, ρούχα ή αξεσουάρ για να συγκαλύψουν το χαρακτηριστικό.

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από ΣΔΔ στρέφονται στην πλαστική χειρουργική, καθώς πιστεύουν ότι η χειρουργική αλλαγή της εμφάνισής τους θα διορθώσει την αρνητική αντίληψη του εαυτού τους. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η χειρουργική επέμβαση σπάνια επιλύει τα συμπτώματα της διαταραχής, καθώς δεν αντιμετωπίζει το υποκείμενο ψυχολογικό ζήτημα. Η πλαστική χειρουργική μπορεί στην πραγματικότητα να αφήσει στους ασθενείς νέες ουλές και ατέλειες που πολλαπλασιάζουν τον κύκλο της δυσαρέσκειας. Αυτοί οι ασθενείς συχνά συνεχίζουν να μπαίνουν κάτω από το μαχαίρι, ξοδεύοντας χιλιάδες χρήματα για να διορθώσουν τις νέες ατέλειες που δημιουργούνται από κάθε προηγούμενη επέμβαση.

Πώς καθορίζουν οι χειρουργοί αν η ΣΔΔ βρίσκεται πίσω από το ενδιαφέρον ενός ατόμου για αισθητική χειρουργική;

Εκτός του ότι είναι δυσαρεστημένοι με προηγούμενα χειρουργικά αποτελέσματα που φαίνονται αντικειμενικά ικανοποιητικά, οι ασθενείς συχνά έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες όταν συζητούν τους στόχους τους για τη χειρουργική επέμβαση ή «ξαφνικά συνειδητοποιούν» ότι ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι απαράδεκτο και επιθυμούν πρόσθετη χειρουργική επέμβαση σε άλλο χαρακτηριστικό ή μέρος του σώματος, αφού αρχικά ήθελαν να αντιμετωπίσουν μια διαφορετική περιοχή.

Πολλοί χειρουργοί χρησιμοποιούν ερωτηματολόγια διαλογής για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του βαθμού στον οποίο η ανησυχία ενός ασθενούς για την εμφάνισή του επηρεάζει τη ζωή του. Η αντίληψη ενός ατόμου ότι η εμφάνισή του επηρεάζει σε μέτριο ή σοβαρό βαθμό τη σχέση του με τους άλλους υποδεικνύει ότι είναι δικαιολογημένη η διερεύνηση της πιθανότητας εμφάνισης ΣΔΔ.

Περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι επικεντρώνονται στην εμφάνισή τους και στο τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τον εαυτό τους να νιώσει καλύτερα με την εμφάνισή του. Η γραμμή μεταξύ της φυσιολογικής και της συνεχής ενασχόλησης με την εμφάνισή μας γίνεται όλο και πιο δυσδιάκριτη. Ωστόσο, αν τεθεί το ερώτημα για το αν η διαταραχή αυτή θα μπορούσε να είναι το κίνητρο για την αναζήτηση αισθητικής βελτίωσης, οι ασθενείς θα πρέπει πάντα να παραπέμπονται σε ψυχολόγο με εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία της κατάστασης. Η ικανότητα να βοηθά αυτούς τους ασθενείς  να λαμβάνουν θεραπεία για την κατάστασή τους είναι εξίσου σημαντική για το ρεπερτόριο του πλαστικού χειρουργού με τις χειρουργικές του δεξιότητες.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Prevalence of Body Dysmorphic Disorder in Plastic Surgery and Dermatology Patients: A Systematic Review with Meta-Analysis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28411353/

Body Dysmorphic Disorder https://www.psychologytoday.com/intl/conditions/body-dysmorphic-disorder