Γυναίκα

Σοβαρές κράμπες περιόδου: 9+1 τρόποι ανακούφισης

Οι κράμπες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της περιόδου, ονομάζονται δυσμηνόρροια. Πρόκειται για έναν παλλόμενο πόνο που επηρεάζει το κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει πολλές γυναίκες. Για άλλες είναι ήπιες, ενώ για άλλες είναι τόσο σοβαρές, που διαταράσσονται οι καθημερινές τους δραστηριότητες, κατά τη διάρκεια των ημερών της περιόδου.

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που ευνοούν τις κράμπες της περιόδου, όπως η ενδομητρίωση, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) και τα ινομυώματα, που η αντιμετώπισή τους αποτελεί το κλειδί της μείωσης του πόνου. Σημειώνεται ότι οι κράμπες της περιόδου, που δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας πάθησης, τείνουν να βελτιώνονται με την ηλικία και μετά τον τοκετό. (Κράμπες περιόδου: 2+1 τρόποι αντιμετώπισης)

Ποια συμπτώματα προκαλούν οι κράμπες της περιόδου;

Τα συμπτώματα που προκαλούν οι κράμπες της περιόδου είναι τα ακόλουθα:

 • Παλλόμενος πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς (ήπιος έως έντονος)
 • Πόνος που ξεκινά 1-3 μέρες πριν την περίοδο, ο οποίος κορυφώνεται 24 ώρες μετά την έναρξη της περιόδου και τείνει να υποχωρεί 2 περίπου μέρες μετά
 • Συνεχής ήπιος πόνος, που τείνει να ακτινοβολεί στη μέση και τους μηρούς
 • Μαλακά κόπρανα
 • Ναυτία
 • Τάση για έμετο
 • Ζάλη
 • Πονοκέφαλος

Τι ονομάζουμε «σοβαρές» κράμπες περιόδου και τι τις προκαλεί;

Οι ήπιες και μέτριες κράμπες κατά τη διάρκεια της περιόδου, είναι πολύ φυσιολογικές και συνηθισμένες στην πλειονότητα των γυναικών. Οι ήπιες κράμπες είναι μεν ενοχλητικές, αλλά δεν είναι βασανιστικές και μπορούν να ανακουφιστούν με μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα ή μέσω φυσικών θεραπειών. (Πόνος περιόδου: 6 λόγοι που δεν είναι φυσιολογικός)

Οι σοβαρές και πολύ έντονες κράμπες από την άλλη, επηρεάζουν την κίνηση και τις καθημερινές δραστηριότητες μιας γυναίκας. Επηρεάζουν τον ύπνο, δεν ανακουφίζονται με μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, ο πόνος διαρκεί περισσότερο από 2-3 μέρες και είναι πολύ διαφορετικός σε ένταση από τον συνηθισμένο.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι «σοβαρές» κράμπες περιόδου ονομάζονται οι κράμπες των οποίων ο πόνος είναι σταθερός και παλλόμενος στο κάτω μέρος της κοιλιάς, ο οποίος ωστόσο, όπως είπαμε πιο πάνω, είναι δύσκολο να ανακουφιστεί και καταλήγει να γίνεται πολύ εξουθενωτικός για τις γυναίκες που τον βιώνουν. (Μειώστε τους πόνους της περιόδου αλλάζοντας τον τρόπο ζωής σας)

Ορισμένες από τις αιτίες που οδηγούν σε σοβαρές κράμπες κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι:

 • Πρωτοπαθής δυσμηνόρροια
 • Δευτεροπαθής δυσμηνόρροια
 • Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID)
 • Ενδομητρίωση
 • Αδενομύωση
 • Ινομυώματα

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο δυσμηνόρροιας;

Η δυσμηνόρροια είναι πιο εύκολο να επηρεάσει γυναίκες που:

Πόσο πρέπει να διαρκούν οι κράμπες της περιόδου για να θεωρούνται φυσιολογικές;

Οι κράμπες της περιόδου ξεκινούν πριν την περίοδο και διαρκούν περίπου 2-3 μέρες. Αν οι κράμπες συνεχίζονται πέραν από αυτό το όριο και φτάνουν μέχρι το τέλος της περιόδου ή ξεκινούν αρκετές ημέρες πριν την περίοδο, τότε θεωρούνται μη φυσιολογικές. (Πόνος περιόδου: 6 λόγοι που δεν είναι φυσιολογικός)

Πώς γίνεται διάγνωση δυσμηνόρροιας;

Για να γίνει διάγνωση δυσμηνόρροιας, ο γιατρός εξετάζει αρχικά το ιστορικό της γυναίκας και στη συνέχεια προβαίνει σε κοιλιακή και πυελική εξέταση και διαγνωστικές εξετάσεις, όπως:

 • Εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)
 • Τεστ ούρων
 • Μαγνητική εξέταση
 • Διακολπικό υπερηχογράφημα
 • Λαπαροσκόπηση (πιο σπάνια)

Πώς θα ανακουφιστείτε από τον πόνο που προκαλούν οι κράμπες της περιόδου;

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που βοηθούν στην ανακούφιση των κραμπών της περιόδου, πέραν από τα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτοί οι τρόποι δεν λειτουργούν πάντα, ειδικά αν υπάρχουν χρόνιες παθήσεις που αποτελούν την αιτία της δυσμηνόρροιας. (Τι είναι οι κράμπες εμφύτευσης; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες;)

1. Αφεψήματα από βότανα

Το τσάι από βότανα έχει αντιφλεγμονώδεις και αντισπασμωδικές ενώσεις που μειώνουν τους μυϊκούς σπασμούς της μήτρας, οι οποίοι οδηγούν σε κράμπες και πόνο. Κυρίως το χαμομήλι, το τζίντζερ και ο μάραθος, βελτιώνουν σημαντικά τις κράμπες της περιόδου. (Μπορούν τα βότανα να ανακουφίσουν τις κράμπες της περιόδου;)

2. Άφθονο νερό και ζεστό νερό

Το φούσκωμα προκαλεί δυσφορία και όσο παράδοξο και αν ακούγεται, η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να μειώσει το φούσκωμα και κατά συνέπεια να ανακουφίσει λίγο τον πόνο της περιόδου. Μάλιστα, η κατανάλωση ζεστού νερού, αυξάνει τη ροή του αίματος στο σώμα, χαλαρώνοντας τους μυς. Κατά συνέπεια, ανακουφίζει τις κράμπες της περιόδου, μειώνοντας τις συσπάσεις της μήτρας.

3. Μακριά από γλυκά και τρανς λιπαρά

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη, τρανς λιπαρά και αλάτι, αυξάνουν το φούσκωμα και τη φλεγμονή του σώματος, με αποτέλεσμα να ευνοούν τις κράμπες της περιόδου. Αντί για γλυκά, καταναλώστε φρούτα και αντί για αλατισμένα τρόφιμα, καταναλώστε ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι.

4. Καφές χωρίς καφεΐνη

Η καφεΐνη προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων και ευνοεί τις συσπάσεις της μήτρας, επιδεινώνοντας τις κράμπες. Αν σας αρέσει ο καφές και δεν μπορείτε να ζήσετε μια μέρα χωρίς αυτόν, προτιμήστε καφέ χωρίς καφεΐνη.

5. Αντιφλεγμονώδεις τροφές

Τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα ανακουφίζουν φυσικά τις κράμπες της περιόδου, επειδή αυξάνουν τη ροή του αίματος και χαλαρώνουν τη μήτρα. Ορισμένα από τα τρόφιμα που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες είναι τα πράσινα λαχανικά, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, ο σολωμός, τα μούρα και οι ντομάτες. (Υπάρχουν τροφές που επιδεινώνουν τον πόνο της περιόδου;)

6. Συμπληρώματα διατροφής

Συμπληρώματα που μειώνουν τη φλεγμονή του σώματος, κάνουν πολύ καλό στην ανακούφιση των κραμπών της περιόδου. Ορισμένα από αυτά τα συμπληρώματα είναι η βιταμίνη D, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη Ε και το μαγνήσιο. Τονίζεται ωστόσο, ότι υπάρχουν συμπληρώματα που αλληλεπιδρούν με φάρμακα, γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε κάποιο. (Σχετίζεται η ατμοσφαιρική ρύπανση με τις επώδυνες περιόδους;)

7. Θερμότητα

Η εφαρμογή θερμότητας (ήπιας θερμότητας) στην περιοχή της κοιλιάς, χαλαρώνει τους μυς, βελτιώνει τη ροή του αίματος στην περιοχή και ανακουφίζει την ένταση του πόνου.

8. Άσκηση

Σίγουρα, όταν βιώνετε πόνο περιόδου και κυρίως έντονο πόνο, το τελευταίο πράγμα που σκέφτεστε είναι η άσκηση. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι ακόμη και η ήπια άσκηση ωθεί τον εγκέφαλο να απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες αυξάνουν την καλή διάθεση, μειώνουν τον πόνο και χαλαρώνουν τους μυς. (Περίοδος: Γιατί οι γυναίκες αισθάνονται πιο αδύναμες στη διάρκειά της;)

9. Μείωση άγχους

Το άγχος, είναι γνωστό ότι δεν επηρεάζει μόνο την ψυχολογία, αλλά προκαλεί και σωματικά συμπτώματα. Το άγχος προκαλεί σύσφιξη των μυών σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης και της μήτρας. Αυτό το σφίξιμο, αυξάνει τον πόνο της περιόδου. Χρησιμοποιείστε τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμό και βαθιές αναπνοές, για να μειώσετε το άγχος σας και κατά συνέπεια την ένταση των κραμπών της περιόδου.

10. Μασάζ

Το μασάζ στην κοιλιακή περιοχή μειώνει τους σπασμούς της μήτρας και κατά συνέπεια, προκαλώντας χαλάρωση, μειώνει τον πόνο. (Έμμηνος ρύση (Περίοδος): Πόσες ημέρες αιμορραγίας θεωρούνται φυσιολογικές;)

+ 18 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Causes Period Cramps So Bad You Can’t Move? https://www.verywellhealth.com/my-period-cramps-are-so-bad-i-cannot-move-7106873

Menstrual cramps https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menstrual-cramps/symptoms-causes/syc-20374938

13 ways to stop period cramps https://www.healthpartners.com/blog/13-ways-to-stop-period-pain/

The effects of massage therapy on dysmenorrhea caused by endometriosis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3093183/

Ways you can better manage stress https://www.healthpartners.com/blog/manage-stress/

The physical and mental benefits of exercise https://www.healthpartners.com/blog/physical-and-mental-benefits-of-exercise/

Menstrual cycle and exercise: Why knowing more about your cycle can help improve athletic performance https://www.healthpartners.com/blog/how-tracking-your-period-can-help-improve-athletic-performance/

Mefenamic Acid https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a681028.html

Clinical Trials, Potential Mechanisms, and Adverse Effects of Arnica as an Adjunct Medication for Pain Management https://www.mdpi.com/2305-6320/8/10/58

Topical analgesics for acute and chronic pain in adults ‐ an overview of Cochrane Reviews https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD008609.pub2/full

Heavy Menstrual Bleeding https://www.acog.org/womens-health/faqs/heavy-menstrual-bleeding

Patient education: Painful menstrual periods (dysmenorrhea) (Beyond the Basics) https://www.uptodate.com/contents/painful-menstrual-periods-dysmenorrhea-beyond-the-basics

Efficacy of exercise on pelvic pain and posture associated with endometriosis: within subject design https://www.jstage.jst.go.jp/article/jpts/29/12/29_jpts-2017-456/_article

Optimal Management of Endometriosis and Pain https://journals.lww.com/greenjournal/Fulltext/2019/10000/Optimal_Management_of_Endometriosis_and_Pain.25.aspx

Heavy Menstrual Bleeding https://www.cdc.gov/ncbddd/blooddisorders/women/menorrhagia.html

Primary Dysmenorrhea: Pathophysiology, Diagnosis, and Treatment Updates https://www.kjfm.or.kr/journal/view.php?doi=10.4082/kjfm.21.0103

Primary Dysmenorrhea: Pathophysiology, Diagnosis, and Treatment Updates https://www.kjfm.or.kr/journal/view.php?doi=10.4082/kjfm.21.0103

Dysmenorrhea: Painful Periods https://www.acog.org/womens-health/faqs/dysmenorrhea-painful-periods