Υγεία Δέρματος

Σοβαρή ακμή: Ποια συμπτώματα προκαλεί και πώς θεραπεύεται;

Η σοβαρή φλεγμονώδης ακμή είναι η πιο σοβαρή μορφή ακμής, που ονομάζεται επίσης κυστική ακμή και οζώδης ακμή. Όπως και αν την ονομάσουν οι άνθρωποι, η σοβαρή ακμή δεν πρέπει να αγνοείται. (Ακμή: Πώς επηρεάζει το make-up την επιδερμίδα;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η σοβαρή ακμή;

Αυτό που ξεχωρίζει τη σοβαρή ακμή από τις πιο ήπιες μορφές, είναι η ποσότητα της φλεγμονής που την χαρακτηρίζει. (Ακμή από τη χρήση μάσκας: Πώς θα ανακουφιστείτε;)

Η σοβαρή ακμή προκαλεί σπυράκια, φλύκταινες, οζίδια και κύστεις. Τα άτομα με σοβαρή ακμή νιώθουν ότι τα σπυράκια τους είναι ριζωμένα στα βαθύτερα στρώματα του δέρματός τους, τα οποία είναι ιδιαίτερα επώδυνα. (6 δερματικές παθήσεις που συνήθως συγχέονται με την ακμή)

Η σοβαρή ακμή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, τόσο σε άνδρες, όσο και σε  γυναίκες. (Ακμή στους άντρες: Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας)

Σημειώνεται ότι εκτός από το πρόσωπο, τα σπυράκια μπορούν να εμφανιστούν και στην πλάτη, το λαιμό, το στήθος και στους ώμους. (Ακμή εγκυμοσύνης: Τι την προκαλεί και πώς να την αντιμετωπίσετε;)

Πώς μπορείτε θα διαπιστώσετε αν η ακμή σας είναι σοβαρή;

Τα σημάδια που δείχνουν ότι η ακμή ενός ανθρώπου είναι σοβαρή, περιλαμβάνουν:

  • Τα σπυράκια καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου
  • Τα σπυράκια καλύπτουν σημαντικό μέρος του σώματος
  • Υπάρχουν πολλές κοκκινίλες και φλεγμονές του δέρματος
  • Υπάρχουν ουλές
  • Δεν παρατηρείται βελτίωση με τη χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει μη συνταγογραφούμενες θεραπείες για 12 εβδομάδες και δεν έχετε δει βελτίωση, τότε μάλλον η ακμή σας είναι σοβαρή και πρέπει να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο. (Ακμή: Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε το πρόσωπό σας;)

Πώς θεραπεύεται η σοβαρή ακμή;

Η σοβαρή ακμή προκαλεί εύκολα ουλές, επομένως είναι σημαντικό να λάβετε θεραπεία όσο πιο σύντομα γίνεται. (Ακμή: Σωστή διαχείριση για σκούρα δέρματα)

Να επαναλάβουμε ότι η ακμή σοβαρής μορφής, δεν ανταποκρίνεται σε μη συνταγογραφούμενες θεραπείες, οπότε δεν υπάρχει λόγος να σπαταλάτε άδικα τα χρήματά σας. Αντ΄ αυτού, επισκεφτείτε έναν ειδικό δερματολόγο, ο οποίος θα σας συνταγογραφήσει τον κατάλληλο συνδυασμό φαρμάκων, για να θέσει την ακμή σας υπό έλεγχο. (6 τύποι ακμής που πρέπει να γνωρίζετε)

Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για την βελτίωση της σοβαρής ακμής, όμως τα αποτελέσματά τους δεν είναι άμεσα, νοουμένου ότι χρειάζεται χρόνος για να τεθεί υπό έλεγχο η φλεγμονή. Τονίζεται ότι είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε κατά γράμμα το θεραπευτικό σχήμα που θα σας προτείνει ο γιατρός σας. (Φλεγμονή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την οξεία και την χρόνια φλεγμονή)

Η σοβαρή ακμή προκαλεί βλάβη τόσο στο δέρμα, όσο και στη ψυχή των ατόμων, λόγω των ουλών που αφήνει στο πέρασμά της, οι οποίες αλλοιώνουν την εικόνα τους. Η ακμή, οποιασδήποτε σοβαρότητας, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχολογία και την αυτοεκτίμηση των ανθρώπων. Αν διαπιστώνετε ότι η κατάστασή σας επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία σας, ζητήστε ψυχολογική στήριξη. (Αυτοεκτίμηση: Το κλειδί για να αγαπήσεις τον εαυτό σου)

Μόλις, ο δερματολόγος καταφέρει, με την αμέριστη συνεργασία σας, να θέσει τη φλεγμονή σε σημαντικό βαθμό υπό έλεγχο, τότε στρέφεται προς θεραπείες που βελτιώνουν τις ουλές. Η βελτίωση των ουλών, βελτιώνει παράλληλα την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση των ασθενών. (Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ακμή με ασπιρίνη;)

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Severe Acne Symptoms and Treatments https://www.verywellhealth.com/what-is-severe-acne-15970

Psychological impact of acne on 21st-century adolescents: decoding for better care https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bjd.13749

FIND A DERMATOLOGIST https://find-a-derm.aad.org/

WHAT CAN CLEAR SEVERE ACNE? https://www.aad.org/public/diseases/acne/derm-treat/severe-acne

Adult Acne Versus Adolescent Acne https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788264/