Υγεία των δοντιών

Σπασμένο δόντι: Τι να κάνετε για τον πόνο, μέχρι να επισκεφθείτε οδοντίατρο;

Πώς προκείπτει ένα σπασμένο δόντι;

Κάθε δόντι έχει ένα σκληρό, εξωτερικό στρώμα που ονομάζεται αδαμαντίνη ή κοινώς σμάλτο. Το σμάλτο είναι το σκληρότερο υλικό σε ολόκληρο το σώμα. Προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία και τους νευρικούς ιστούς του δοντιού. Η τερηδόνα είναι η κύρια αιτία του πονόδοντου, η οποία μπορεί πραγματικά να σπάσει τα δόντια σας. Το δάγκωμα μιας σκληρής τροφής, τα χαλαρωμένα σφραγίσματα και τα αθλητικά ατυχήματα μπορούν επίσης να σας προκαλέσουν ρωγμές στο σμάλτο ή το σπάσιμο ενός δοντιού. Ένα σπασμένο δόντι μπορεί να είναι επώδυνο και τελικά πρέπει να αντιμετωπιστεί από οδοντίατρο για να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη ή επιπλοκές. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να διαχειριστείτε τον πόνο και τα συμπτώματα. Ας ρίξουμε μια ματιά.

Ποια είναι η κατάλληλη διαχείριση των συμπτωμάτων ενός σπασμένου δοντιού;

Ένα σπασμένο δόντι δεν πονάει πάντα ή ο πόνος μπορεί να έρχεται και να φεύγει. Αλλά αν έχετε εκτεθειμένα νεύρα ή οδοντίνη του δοντιού, το δόντι σας μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητο (ειδικά στα κρύα ροφήματα). Εάν ένα σπασμένο δόντι αφήνει μια αιχμηρή άκρη μπορεί επίσης να κόψει τη γλώσσα και το μάγουλό σας. Μέχρι να μπορέσετε να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο, υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσετε τον πόνο από ένα σπασμένο δόντι στο σπίτι. Αυτές οι θεραπείες θα σας κάνουν να νιώσετε πιο άνετα προσωρινά, αλλά δεν πρέπει ποτέ να αντικαταστήσουν την επίσκεψη σε γιατρό ή οδοντίατρο.

 1. Ξεπλύνετε για να καθαρίσετε το στόμα σας

Ξεπλύνετε απαλά το στόμα σας κάθε φορά που τρώτε για να απομακρύνετε τα υπολείμματα γύρω από το σπασμένο δόντι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό, ζεστό νερό ή αλατόνερο ή ένα ξέπλυμα από ίσα μέρη νερού και υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ). Απλά μην ξεπλένετε πολύ δυνατά. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τη μόλυνση και περισσότερο πόνο.

 1. Πάγος για τη μείωση του πρηξίματος

Εάν το πρόσωπό σας είναι πρησμένο, εφαρμόστε πάγο ανά 15λεπτα διαστήματα για όσο χρειαστεί. Καλύψτε παγάκια ή ένα ψυχρό επίθεμα με μια πετσέτα και κρατήστε το στο σημείο του προσώπου σας που είναι πρησμένο. Εάν το σπασμένο δόντι σας είναι αποτέλεσμα αθλητικής πρόσκρουσης ή τραυματισμού, μπορεί να χρειαστούν ημέρες για να βελτιωθεί το πρήξιμο και οι μώλωπες.

 1. Χρησιμοποιήστε γάζα για το αίμα

Μειώστε την αιμορραγία τοποθετώντας καθαρή γάζα μέσα στο στόμα κοντά στην πληγείσα περιοχή. Αντικαταστήστε τη γάζα κάθε φορά που γεμίζει με αίμα.

 1. Να είστε προσεκτικοί με το τι τρώτε

Ένα σπασμένο δόντι μπορεί να έχει εκτεθειμένο νεύρο που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε ορισμένες τροφές και θερμοκρασίες.

Αποφύγετε:

 • αλκοόλ και καφέ.
 • κρύα ποτά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν επώδυνο τσίμπημα στο εκτεθειμένο νεύρο
 • ξηρούς καρπούς και σέλινο, τα οποία μπορεί να κολλήσουν στις μικροσκοπικές ρωγμές του δοντιού
 • οτιδήποτε πολύ μασώμενο που ασκεί πίεση στο δόντι, όπως μπριζόλες, αποξηραμένα κρέατα, τσίχλες και καραμέλες
 • φρούτα με σπόρους, όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα
 • εξαιρετικά ζαχαρούχα τρόφιμα, καθώς η ζάχαρη δίνει στους μικοοργανισμούς στο στόμα σας περισσότερη τροφή και μπορεί να αυξήσει τη φθορά στα δόντια σας

Αντ’ αυτού, δοκιμάστε να τρώτε μαλακά θρεπτικά τρόφιμα, όπως smoothies, ψητά λαχανικά και σούπες.

 1. Μασήστε από την άλλη πλευρά του στόματός σας

Μασήστε την τροφή σε μέρη του στόματός σας που αποφεύγουν να ασκούν υπερβολική πίεση στο σπασμένο δόντι.

 1. Χρησιμοποιήστε παυσίπονα

Ακολουθώντας τις οδηγίες της ετικέτας ή σύμφωνα με τις συμβουλές του γιατρού, ανακουφίστε τον πόνο και το πρήξιμο με αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) για ανακούφιση από τον πόνο. Ποτέ μην εφαρμόζετε παυσίπονα απευθείας στα ούλα σας, καθώς μπορεί να κάψετε τον ιστό. Και ποτέ μη δίνετε προϊόντα που περιέχουν βενζοκαΐνη σε παιδιά κάτω των 2 ετών.

 1. Επιδιόρθωση δοντιών χωρίς συνταγή

Αν το δόντι σας είναι σπασμένο και ακουμπάει αιχμηρά στη γλώσσα σας, μπορείτε να βρείτε στο φαρμακείο προσωρινά σφραγίσματα δοντιών για να μαλακώσετε την άκρη. Να θυμάστε ότι πρόκειται απλώς για μια προσωρινή, βραχυπρόθεσμη λύση. Εάν το δόντι σας έχει σπάσει λόγω ακραίου τραύματος ή τραυματισμού, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια.

Όταν το δόντι σας είναι σπασμένο

Κάθε δόντι μπορεί να σπάσει, αν και κάθε δόντι είναι πιο ευάλωτο σε διαφορετικούς τραυματισμούς. Μπορείτε να σπάσετε τα μπροστινά σας δόντια όταν τα χρησιμοποιείτε ακατάλληλα για να κόψετε ή να ανοίξετε κάτι (Θυμηθείτε: Χρησιμοποιείτε πάντα ψαλίδι και ποτέ τα δόντια σας για να ανοίξετε πακέτα). Οι πίσω γομφίοι σας μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε σπασίματα από το τρίξιμο των δοντιών σας ή το δάγκωμα σε κάτι σκληρό. Αποτρέψτε τους τραυματισμούς των δοντιών φορώντας πάντα προστατευτικό στόματος όταν συμμετέχετε σε αθλήματα με κρούση. Μακροπρόθεσμα, τα δόντια σας είναι απαραίτητα για την καθημερινή λειτουργία και την ποιότητα ζωής. Πέρα από τη μάσηση της τροφής, τα δόντια βοηθούν την ομιλία σας να είναι καθαρή και κάθε δόντι είναι σημαντικό για τη διατήρηση ισορροπημένου χώρου στη γνάθο. Η επισκευή ενός σπασμένου δοντιού είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία και ευεξία. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με μια οδοντιατρική σχολή, αν υπάρχει στην περιοχή σας, ή να απευθυνθείτε στο τοπικό σας τμήμα υγείας για να δείτε αν προσφέρουν οδοντιατρικές υπηρεσίες ή κλινικές με χαμηλό κόστος.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από ένα σπασμένο δόντι;

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, ένα σπασμένο δόντι μπορεί να συγκεντρώσει βακτήρια, με κίνδυνο μόλυνσης ή αποστήματος. Ένα σπασμένο δόντι κινδυνεύει επίσης να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα και μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη απονεύρωσης. Για να αποφύγετε τη μόλυνση, διατηρείτε το στόμα σας καθαρό ξεπλένοντας απαλά αφού φάτε οτιδήποτε. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ξέπλυμα με υπεροξείδιο του υδρογόνου. Μια μικρή μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου βελτίωσε τη φλεγμονή των ούλων σε σχέση με εκείνη μιας ομάδας ελέγχου. Στη μελέτη συμμετείχαν 45 άτομα με χρόνια φλεγμονή των ούλων. Στη μελέτη, η χλωρεξιδίνη έδειξε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα από το υπεροξείδιο του υδρογόνου, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει λεκέδες στα δόντια και οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έχουν ήδη στο χέρι υπεροξείδιο του υδρογόνου ή να μπορούν εύκολα να το αγοράσουν από ένα φαρμακείο. Μερικοί άνθρωποι προτείνουν επίσης την εφαρμογή σκόρδου ως φυσικό αντιβιοτικό, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί. Εκτός από το ενδεχόμενο να το μασήσετε κατά λάθος και να καταθέσετε μικροσκοπικά κομμάτια στις ρωγμές του σμάλτου, το φρέσκο σκόρδο και ο χυμός του έχουν τη δυνατότητα να κάψουν το δέρμα σας. Για να αποφύγετε τη βλάβη των νεύρων, μην μασάτε ή μιλάτε πολύ έντονα και επισκεφθείτε αμέσως έναν οδοντίατρο για να διορθώσει το πρόβλημα.

Τι μπορεί να κάνει ένας γιατρός;

Μόνο ένας οδοντίατρος μπορεί πραγματικά να διορθώσει ένα σπασμένο δόντι. Είναι επείγον να καλέσετε αμέσως γιατρό ή οδοντίατρο εάν το σπασμένο δόντι σας συνοδεύεται από πυρετό ή εάν έχετε ενδείξεις μόλυνσης (ερυθρότητα, πρήξιμο, αποχρωματισμό ή ζεστό δέρμα στην αφή). Ένας οδοντίατρος θα είναι επίσης σε θέση να αξιολογήσει τη ζημιά και να αναζητήσει σημάδια μόλυνσης. Το είδος της θεραπείας που χρειάζεστε εξαρτάται από το είδος της ρωγμής που έχετε.

5 Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για ένα σπασμένο δόντι

 1. Μια μικρή ρωγμή στην επιφάνεια του δοντιού συνήθως δεν χρειάζεται επισκευή.
 2. Ένα μέρος που έχει σπάσει από το δόντι σας μπορεί απλώς να χρειάζεται στίλβωση για να μαλακώσει η άκρη του.
 3. Ένα δόντι που έχει ραγίσει μέχρι τον πυρήνα του θα πρέπει να σφραγιστεί. Εάν η ρωγμή έχει τραυματίσει νευρικό ιστό, μπορεί επίσης να χρειαστείτε απονεύρωση.
 4. Τα πολύ σπασμένα δόντια μπορεί να αιμορραγούν και να απαιτείται χειρουργική θεραπεία για να σωθεί το δόντι και η ρίζα του. Μερικές φορές το σπάσιμο ξεκινά από την ακρολοφία (μασητική επιφάνεια) του δοντιού και μερικές φορές ξεκινά από τη ρίζα (κάτω από τα ούλα).
 5. Εάν το δόντι σας έσπασε από τερηδόνα (συσσώρευση πλάκας που προκαλεί κοιλότητες), ο οδοντίατρός σας θα αποφασίσει εάν το δόντι πρέπει να αφαιρεθεί.

Εάν σπάσετε ένα δόντι, καλέστε αμέσως τον οδοντίατρό σας.

Συμπερασματικά

Υπάρχουν διάφορα είδη σπασίματος στα δόντια. Είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και να αποτρέψετε επιπλοκές, ανεξάρτητα από την αιτία. Υπάρχουν όμως τρόποι να διαχειριστείτε τον πόνο στο σπίτι μέχρι να μπορέσετε να ζητήσετε βοήθεια, όπως πάγος για το πρήξιμο, αποφυγή σκληρών τροφών και φάρμακα χωρίς συνταγή.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Dental emergencies. https://www.mouthhealthy.org/en/dental-care-concerns/dental-emergencies

Injuries to the teeth. https://www.chop.edu/conditions-diseases/injuries-teeth

How fast can a naturopathic medicine cause skin burn? A case report of garlic burn https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4883610/

Toothache: First aid. https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-toothache/basics/ART-20056628?p=1

Evaluation of the effect of hydrogen peroxide as a mouthwash in comparison with chlorhexidine in chronic periodontitis patients: A clinical study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4916793/