Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Σπαστική κολίτιδα και ευερέθιστο έντερο: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Ο όρος σπαστική κολίτιδα ήταν ο πρώιμος όρος που χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει αρχικά την κατάσταση υγείας που είναι γνωστή σήμερα ως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Ο συγκεκριμένος όρος προέκυψε από την πεποίθηση ότι τα προβλήματα κινητικότητας και ο κοιλιακός πόνος (Ποιες τροφές βελτιώνουν τις κοιλιακές κράμπες;) που σχετίζονται με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, ήταν αποτέλεσμα μυϊκών σπασμών μέσα στο παχύ έντερο. Σήμερα ωστόσο, οι γιατροί γνωρίζουν ότι οι μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι πολύ πιο περίπλοκοι.

Σε περίπτωση που έχετε διαγνωστεί με σπαστική κολίτιδα ή υποψιάζεστε ότι έχετε την πάθηση, τότε είναι χρήσιμο να ενημερωθείτε περαιτέρω για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου για να βοηθήσετε περισσότερο τον εαυτό σας.

Τι είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου;

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, είναι γνωστό ως λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πεπτικό σύστημα, αλλά δεν υπάρχουν ορατά σημάδια ασθένειας κατά τη διάρκεια των διαγνωστικών εξετάσεων. Για να γίνει λοιπόν διάγνωση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, χρειάζεται πρώτα να αποκλειστούν άλλες διαταραχές.

Οι υποτύποι του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου βασίζονται στις αλλαγές που συμβαίνουν στις κινήσεις του εντέρου και στο αν κυριαρχεί η δυσκοιλιότητα, η διάρροια ή και τα δύο.

Ποια συμπτώματα προκαλεί το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου;

Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εμφανίζουν μια ποικιλία συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία του παχέος εντέρου. Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζουν χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Πολλοί άνθρωποι παρατηρούν εναλλαγές μεταξύ των δύο συμπτωμάτων. Άλλα συμπτώματα του εν λόγω συνδρόμου είναι τα ακόλουθα:

  • Κοιλιακό άλγος
  • Αέρια και φούσκωμα
  • Αίσθημα ατελούς εκκένωσης
  • Βλέννη στα κόπρανα

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα πιο πάνω συμπτώματα, θα πρεπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας, διότι υπάρχουν αρκετές άλλες σοβαρές διαταραχές που μοιράζονται τα ίδια συμπτώματα, οπότε η έγκαιρη διάγνωση και η χορήγηση της κατάλληλης θεραπεία είναι απαραίτητη. (Τα προβιοτικά μειώνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου;)

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες που οδηγούν σε σπαστική κολίτιδα;

Παρόλο που κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα την αιτία που οδηγεί σε σπαστική κολίτιδα ή σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, πλέον υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το τι πάει λάθος στο πεπτικό σύστημα. Οι πιο κοινές αιτίες που έχουν εντοπιστεί είναι οι ακόλουθες:

  • Προβλήματα κινητικότητας: Η λειτουργία των μυών του παχέος εντέρου (ταχύτητα και δύναμη των συσπάσεων του εντέρου).
  • Σπλαχνική υπερευαισθησία: Η ισχυρότερη από την κανονική απόκριση πόνου στην πίεση που ασκείται μέσα στο παχύ έντερο.
  • Η σύνδεση εγκεφάλου-έντερου: Ο ρόλος του νευρικού συστήματος (αλλαγές στα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών και των ορμονών).
  • Φλεγμονή: Αν και εξ΄ ορισμού δεν υπάρχει ορατή φλεγμονή στα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει φλεγμονή που δεν είναι ορατή. (Τι πρέπει να γνωρίζετε για την φλεγμονή;)
  • Βακτήρια του εντέρου: Ανισορροπία μεταξύ «φιλικών» και «βλαβερών» βακτηρίων που αποτελούν τη χλωρίδα του εντέρου.

Διαβάστε περισσότερα για τις αιτίες και τους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου

Πώς θεραπεύεται το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου;

Για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου δεν υπάρχει καμία θεραπεία, ωστόσο υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούν να μειωθούν τα συμπτώματα, όπως:

  • Συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή
  • Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον πόνο και άλλα συμπτώματα
  • Διατροφικές αλλαγές
  • Ψυχοθεραπεία