Πρόληψη και θεραπεία

Σπλαχνικό λίπος: Ποιες είναι οι βασικές αιτίες συσσώρευσης λίπους στην κοιλιά;

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες συσσώρευσης λίπους στην κοιλιά;

Το λίπος στην κοιλιά δεν είναι μόνο αντιαισθητικό, αλλά προκαλεί διάφορα προβλήματα υγείας όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένα είδη καρκίνου. Πιο κάτω λοιπόν, θα αναφέρουμε μερικές από τις αιτίες που προκαλούν αυτή τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή περιοχή.

1. Υπερβολική κατανάλωση φαγητού

Όταν ένας άνθρωπος καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίει, τότε μαζεύεται λίπος σε όλο του το σώμα. Μειώστε την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων αποφεύγοντας μπισκότα, τηγανιτές πατάτες, σόδες και χυμούς. Αντικαταστήστε τα με φρούτα, λαχανικά, σούπες και καστανό ρύζι.

2. Ηλικία

Με την ηλικία, η μυϊκή μάζα μειώνεται και ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, οπότε είναι πιο δύσκολο για το σώμα να κάψει θερμίδες. Μάλιστα, το λίπος τείνει να μαζεύεται γύρω από την κοιλιά, περισσότερο από άλλα σημεία. Για να αποφύγετε την ανεπιθύμητη αύξηση βάρους, μειώστε τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά, τραφείτε υγιεινά και ασκηθείτε. Κάντε ασκήσεις ενδυνάμωσης για να ενισχύσετε τους μυς σας.

3. Γονίδια

Αν τρέφεστε υγιεινά και τα παραπανίσια κιλά δεν φεύγουν, τότε πολύ πιθανόν, για αυτό το αποτέλεσμα να ευθύνονται τα γονίδιά σας. Τα γονίδια ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα καίει θερμίδες, το πόσο γρήγορα αισθάνεστε χορτασμένοι και το πώς αποθηκεύεται το λίπος στα πόδια, τα χέρια και την κοιλιά. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρόλο που το ζήτημα μπορεί να είναι γονιδιακό, υπάρχει δυνατότητα να ξεπεραστεί με σωστή διατροφή και αρκετή άσκηση.

4. Έλλειψη άσκησης

Οι περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας, κάθονται για περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα, λόγω της φύσης της εργασίας τους. Παρόλο που η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση βάρους, η έλλειψη άσκησης παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Για να αποφύγετε την συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, αρχίστε να ασκείστε. Στοχεύστε στα 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

5. Άγχος

Το άγχος αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα, μιας ορμόνης που επηρεάζει την πείνα, αλλά με τρόπο ανθυγιεινό. Ουσιαστικά, η κορτιζόλη κάνει τους ανθρώπους να λαχταρούν λιπαρά τρόφιμα και ανθυγιεινούς υδατάνθρακες, όπως οι πίτσες, οι πατάτες και τα μπισκότα. Μάλιστα, η κορτιζόλη τείνει να εναποθέτει το λίπος που συσσωρεύει το σώμα, στην κοιλιά.

6. Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει το σωματικό βάρος. Γενικότερα, το σώμα παράγει ορμόνες που βοηθούν τους ανθρώπους να αντιλαμβάνονται πότε είναι χορτασμένοι. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την αποτελεσματικότητα αυτών των ορμονών, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να τρώνε περισσότερο. Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από αυπνία τείνουν να έχουν αυξημένο βάρος και πολύ λίπος στην κοιλιακή περιοχή.

7. Κάπνισμα

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να σταματήσουν το κάπνισμα μήπως και πάρουν κιλά. Ωστόσο, παρόλο που οι καπνιστές έχουν μικρότερο ΔΜΣ (για να υπολογίσετε τον ΔΜΣ σας πατήστε εδώ) από τους μη καπνιστές, οι κοιλιές τους τείνουν να είναι μεγαλύτερες. Συσσωρεύουν δηλαδή περισσότερο σπλαχνικό λίπος, το οποίο συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Συζητήστε με τον γιατρό σας για τρόπους διακοπής.

8. Μεταποιημένα λιπαρά

Τα μεταποιημένα λιπαρά αυξάνουν την κακή χοληστερίνη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Την ίδια στιγμή είναι πλούσια σε θερμίδες, οπότε αυξάνουν ευκολότερα το σωματικό βάρος. Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε.

9. Βακτήρια του εντέρου

Το ανθρώπινο έντερο κατοικείται από τρισεκατομμύρια βακτήρια τα οποία ζουν αρμονικά και βοηθούν το σώμα να αφομοιώνει τα τρόφιμα. Υπάρχουν όμως και βακτήρια που διαλύουν τόσο πολύ τα τρόφιμα, με αποτέλεσμα το σώμα να απορροφά περισσότερες θερμίδες και να αποθηκεύει περισσότερη ενέργεια σε μορφή λίπους.

10. Φάρμακα

Η απάντηση στο γιατί τείνετε να παίρνετε βάρος παρά την υγιεινή διατροφή και την άσκηση, μπορεί να κρύβεται στην φαρμακευτική σας αγωγή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την διαχείριση διαφόρων καταστάσεων υγείας, όπως ο διαβήτης, η κατάθλιψη, η υπέρταση και η επιληψία, τείνουν να αυξάνουν το σωματικό λίπος και κυρίως το σπλαχνικό λίπος.


+ 12 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Causes of Belly Fat https://www.webmd.com/diet/obesity/ss/slideshow-causes-of-belly-fat

When Your Weight Gain Is Caused by Medicine https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=56&contentid=DM300

Sleep duration and obesity among adults: a meta-analysis of prospective studies https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25450058/

Dissecting the role of the gut microbiota and diet on visceral fat mass accumulation https://www.nature.com/articles/s41598-019-46193-w

Cigarette Smoking Increases Abdominal and Visceral Obesity but Not Overall Fatness: An Observational Study https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3454366/

Fat Intake and Stress Modify Sleep Duration Effects on Abdominal Obesity https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31640155/

The impact of sleep deprivation on food desire in the human brain https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23922121/

Mindfulness Intervention for Stress Eating to Reduce Cortisol and Abdominal Fat among Overweight and Obese Women: An Exploratory Randomized Controlled Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21977314/

The Impact of Sleep and Circadian Disturbance on Hormones and Metabolism https://www.hindawi.com/journals/ije/2015/591729/

Drugs That Affect Body Weight, Body Fat Distribution, and Metabolism https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30779535/

How to manage your weight without being hungry https://www.cdc.gov/healthyweight/healthy_eating/energy_density.html

Trans Fats https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/trans-fat