Άσκηση και Υγεία

Squat δαπέδου: Πώς να κάνετε την άσκηση και σε τι θα σας βοηθήσει;

Το squat δαπέδου είναι μια παραλλαγή μιας από τις πιο συνηθισμένες ασκήσεις αντοχής, που ονομάζουμε squat. Οι ειδικοί θεωρούν το squat δαπέδου ως την ιδανική τεχνική ενίσχυσης για μια μεγάλη ποικιλία αθλημάτων. Όπως υπογραμμίζεται, θεωρείται η «ανώτατη άσκηση αντοχής για το κάτω μέρος του σώματος», κυρίως για την επαγγελματική άρση βαρών.

Ποια είναι τα οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε από το squat δαπέδου;

Τα οφέλη από το squat δαπέδου ξεπερνούν ακόμη και το όφελος που κερδίζει κάποιος στο γυμναστήριο, αναφέρουν οι ειδικοί εξηγώντας ότι αποτελεί την καλύτερη κίνηση που μπορεί να κάνει κάποιος για να βελτιώσει την καθημερινότητα του και την ποιότητα ζωής του. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη κίνηση, ενεργοποιεί πολλές μυϊκές ομάδες και μιμείται πολλές καθημερινές εργασίες, όπως είναι η ανύψωση αντικειμένων σε ένα ψηλό ντουλάπι ή το μάζεμα αντικειμένων από το πάτωμα. Σημειώνεται ότι η άσκηση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί ως μεμονωμένη άσκηση, αλλά και ως μέρος μιας προπόνησης.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να κάνετε την άσκηση squat δαπέδου;

  • Για να πραγματοποιήσετε την άσκηση squat δαπέδου, ξεκινήστε σε όρθια θέση.
  • Ανοίξτε τα πόδια σας λίγο περισσότερο από το πλάτος των ώμων σας, με τα δάχτυλα των ποδιών σας να δείχνουν προς τα έξω, σε γωνία 45 μοιρών.
  • Καθώς κατεβαίνετε προς τα κάτω, λυγίστε το σώμα σας προς τα γόνατα και τους γοφούς σας, για να μπορέσετε να αγγίξετε το πάτωμα με το ένα χέρι.
  • Μόλις το χέρι σας αγγίξει το έδαφος, επιστρέψτε σε όρθια θέση και ενώστε τα πόδια σας.
  • Στη συνέχεια επαναλάβετε την κίνηση, αγγίζοντας το πάτωμα με το άλλο χέρι, εναλλάξ.
  • Όταν σκύψετε αρκετά και αγγίξετε το πάτωμα, κρατήστε την πλάτη σας όσο το δυνατόν πιο ίσια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει χαμηλώσετε τους γοφούς σας όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε το ένα σας χέρι να εμβαθύνει όσο περισσότερο γίνεται, αλλά προσέξτε, δεν πρέπει να σκύβετε την πλάτη σας. Πρέπει να την κρατάτε ίσια.
  • Το δεύτερο σας χέρι πρέπει να είναι τεντωμένο προς τα πίσω, πάνω από την πλάτη σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε την ισορροπία σας.
  • Εάν θεωρείτε ότι η στάση squat δαπέδου είναι πολύ δύσκολη, προτιμήστε μια κανονική στάση, κρατώντας τα χέρια σας εκτεταμένα μπροστά, αντί να προσπαθήσετε να αγγίξετε το πάτωμα.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How to Do a Floor Tap Squat, According to a Trainer https://www.healthination.com/fitness/how-to-floor-tap-squat-1?pl=targeted-workouts

What Is Interval Training? A Personal Trainer Explains https://www.healthination.com/fitness/interval-training-tips?pl=fitness-tips

Squatting Kinematics and Kinetics and Their Application to Exercise Performance https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20182386/