Πρόληψη και θεραπεία

Σταφυλόκοκκος: Μπορείτε να κολλήσετε μέσω τροφικής δηλητηρίασης;

Μπορεί κάποιος να κολλήσει σταφυλόκοκκο μέσω τροφικής δηλητηρίασης;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένας άνθρωπος μπορεί να κολλήσει σταφυλόκοκκο μέσω τροφικής δηλητηρίασης, αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει πρώτα να προηγηθούν άλλα πράγματα. Ο σταφυλόκοκκος προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Staphylococcus aureus, το οποίο αποτελεί την κύρια αιτία δερματικών λοιμώξεων και κυτταρίτιδας (λοίμωξη των υποκείμενων στοιβάδων του δέρματος).

Ο σταφυλόκοκκος υπάρχει στο δέρμα, τα μαλλιά, τη μύτη και το λαιμό πολλών ανθρώπων και ζώων. Συγκεκριμένα, περίπου το 25% των υγιών ανθρώπων έχουν το συγκεκριμένο βακτήριο.

Οι περισσότερες λοιμώξεις που προκαλούνται από τον σταφυλόκοκκο δεν είναι ανησυχητικές, αλλά όταν το βακτήριο εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος ή στις αρθρώσεις, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. (Λοίμωξη από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη (MRSA))

Πώς μεταδίδεται ο σταφυλόκοκκος;

Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται τις περισσότερες φορές από κάποιον που έχει το βακτήριο και δεν πλένει σωστά τα χέρια του. 

Η προετοιμασία των γευμάτων είναι ένας από τους ποιο κοινούς τρόπους μετάδοσης του σταφυλόκοκκου, σε περίπτωση που ένας μολυσμένος άνθρωπος χειρίζεται το φαγητό και τον οικιακό εξοπλισμό. (Τροφική δηλητηρίαση από σταφυλόκοκκο)

Τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου αυξάνονται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, παράγοντας μια τοξίνη που προκαλεί ασθένεια. Το μαγείρεμα του φαγητού μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου, αλλά δεν μπορεί να εξαφανίσει την τοξίνη που παράγουν αν έχει προλάβει ήδη να εξαπλωθεί στα τρόφιμα. Τα τρόφιμα που δεν διατηρούνται στο ψυγείο μετά το μαγείρεμα και όσα καταναλώνονται ωμά, είναι συνήθως πιο επιρρεπή στον σταφυλόκοκκο, ανάμεσά τους και τα ακόλουθα:

  • Σαλάτες, τόνος, μακαρόνια, πατάτες
  • Ψημένα αρτοσκευάσματα, πίτες με κρέμα και εκλέρ σοκολάτας
  • Σάντουιτς, ειδικά αν είναι φτιαγμένα με επεξεργασμένα κρέατα
  • Μη παστεριωμένο γάλα και τυροκομικά προϊόντα
  • Αλμυρά τρόφιμα

Σημειώνεται ότι τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με την τοξίνη του σταφυλόκοκκου μπορεί να μην μυρίζουν άσχημα και να μην φαίνονται χαλασμένα, οπότε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. (Τροφική δηλητηρίαση: Πώς να αποθηκεύσετε τα υπολείμματα φαγητού για να την αποφύγετε;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η λοίμωξη από σταφυλόκοκκο;

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τη λοίμωξη του σταφυλόκοκκου, τα οποία εμφανίζονται μέσα σε 30 λεπτά, το πολύ μέσα σε 6 ώρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου φαγητού, είναι:

Τα εν λόγω συμπτώματα συνήθως διαρκούν μια μέρα, κατά την οποία ο ασθενής δεν είναι μεταδοτικός.

Για να διαπιστώσετε αν έχετε μολυνθεί από σταφυλόκοκκο και όχι από κάποιο άλλο είδος τροφικής δηλητηρίασης, θα πρέπει να αποταθείτε σε κάποιον γιατρό για εξέταση κοπράνων.

Πώς αντιμετωπίζεται η γαστρεντερική λοίμωξη από σταφυλόκοκκο;

Ο χρόνος και η ξεκούραση είναι οι καλύτερες θεραπείες για τη αντιμετώπιση της λοίμωξης από σταφυλόκοκκο. Φροντίστε επίσης να πίνετε αρκετά υγρά για να μην αφυδατωθείτε από τον έμετο και την διάρροια. (10 σημάδια που φανερώνουν ότι είστε αφυδατωμένοι)

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από σταφυλόκοκκο;

  • Μην χειρίζεστε το φαγητό εάν αντιμετωπίζετε κάποια μόλυνση στη μύτη ή στα μάτια ή αν έχετε κάποια πληγή στο δέρμα των χεριών σας.
  • Φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας καλά και κάτω από τα νύχια, με νερό και σαπούνι, κυρίως όταν προτίθεστε να ετοιμάσετε φαγητό.
  • Διατηρήστε την κουζίνα και τους χώρους που σερβίρετε καθαρούς
  • Φροντίστε να παρασκευάζετε το φαγητό σας τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρισμα, διατηρώντας τα ζεστά φαγητά ζεστά (πάνω από 140 F) και τα κρύα φαγητά κρύα (κάτω από 40 F)
  • Αν θέλετε να αποθηκεύσετε ένα μαγειρεμένο φαγητό, φροντίστε να το τοποθετήσετε σε ρηχά και φαρδιά δοχεία πριν το τοποθετήσετε στο ψυγείο.