Ωτορινολαρυγγολογικά

Συχνές ωτορινολαρυγγολογικές παθήσεις: Στραβό διάφραγμα- Αλλεργική ρινίτιδα- Οξεία, χρόνια αμυγδαλίτιδα

Ο ΩΡΛ είναι ο γιατρός ο οποίος ασχολείται με τις παθήσεις της κεφαλής και του τραχήλου και συγκεκριμένα με προβλήματα που αφορούν τα αυτιά, τη μύτη και το λαιμό. Ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) – Φωνίατρος Ζήσης Αθανάσιος, μιλάει σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο wikihealth, για τις Ωτορινολαρυγγολογικές παθήσεις. 

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος (Στραβό διάφραγμα)

Πώς γίνεται η διάγνωση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος;

Η διάγνωση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος γίνεται με τον ενδοσκοπικό έλεγχο της μύτης όπου μπορεί κανείς να δει σε βάθος και με λεπτομέρεια το εσωτερικό της μύτης.

Πως θεραπεύεται η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος;

Η αντιμετώπιση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, εφόσον κριθεί ότι δημιουργεί δυσκολία στην ρινική αναπνοή, γίνεται με χειρουργική επέμβαση υπό γενική αναισθησία. Πρόκειται για μια ανώδυνη και αποτελεσματική επέμβαση, συνήθως χωρίς επιπλοκές.

Αλλεργική ρινίτιδα

Τι είναι η αλλεργική ρινίτιδα;

Η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί την εκδήλωση μιας αλλεργικής αντίδρασης του οργανισμού σε διάφορες ουσίες με συμπτώματα από την μύτη.

Τι συμπτώματα προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι η ρινική απόφραξη(μπούκωμα),η ρινική καταρροή και το φτάρνισμα.

Ποιοι είναι οι τύποι αλλεργικής ρινίτιδας;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αλλεργικής ρινίτιδας που έχουν σχέση κυρίως με τον μηχανισμό που προκαλούνται τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα όμως είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια στους διάφορους τύπους.

Ποια είναι τα συχνότερα αλλεργιογόνα;

Τα συχνότερα αλλεργιογόνα είναι οι γύρεις και τα άνθη των διαφόρων φυτών, καθώς και οι κόνεις (σκόνες) διαφόρων προελεύσεων, με πιο συνηθισμένη την οικιακή σκόνη.

Οξεία- Χρόνια αμυγδαλίτιδα

Τι είναι οι αμυγδαλές και ποιος ο ρόλος τους;

Οι αμυγδαλές είναι σχηματισμοί ποικίλου μεγέθους και σχήματος στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας που αποτελούνται από ειδικά λεμφοκύτταρα τα οποία παίζουν σημαντικό  ρόλο στην άμυνα του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις.

Πού οφείλεται και πώς εμφανίζεται η οξεία αμυγδαλίτιδα;

Η οξεία αμυγδαλίτιδα προκαλείται τόσο από ιούς όσο και από βακτήρια και εμφανίζεται συνήθως με διόγκωση των αμυγδαλών, πόνο κατά την κατάποση και πυρετό.

Πως θεραπεύεται η οξεία αμυγδαλίτιδα;

Θεραπεύεται συνήθως με συνδυασμό αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Τι είναι η χρόνια αμυγδαλίτιδα; 

Η χρόνια αμυγδαλίτιδα είναι η χρόνια φλεγμονή των αμυγδαλών που αναπτύσσεται συνήθως σε έδαφος επανειλημμένων επεισοδίων οξείας αμυγδαλίτιδας και ιδιαίτερα σε άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

Το χαρακτηριστικό της σύμπτωμα είναι η κακοσμία του στόματος.