Υγεία Νεφρών και ουροποιητικού συστήματος

Συχνή ούρηση (συχνοουρία): Αποτελεί σημάδι διαβήτη;

Η συχνοουρία μπορεί να αποτελεί πρώιμο σημάδι διαβήτη. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από τη μειωμένη ικανότητα του σώματος να παράγει ή να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη, όπως θα έπρεπε, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα.

Όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά, τα νεφρά αναγκάζονται να εργάζονται σκληρότερα για να αποβάλουν την περίσσεια γλυκόζης από το αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερβολική δίψα και κατά συνέπεια συχνοουρία. Σημειώνεται ωστόσο, ότι ο διαβήτης δεν είναι η μόνη αιτία συχνουρίας. Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους προκαλείται συχνή ούρηση. (Συχνή ούρηση: Για ποιες ασθένειες μπορεί να προειδοποιεί; Πώς αντιμετωπίζεται;)

Τι είναι η συχνοουρία;

Συχνοουρία (πολυουρία) είναι η πολύ συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της μέρας. Οι περισσότεροι άνθρωποι ουρούν 6 έως 7 φορές την ημέρα, αν και το «φυσιολογικό» μπορεί να κυμαίνεται από 4 έως 10 φορές σε ένα 24ωρο.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη συχνότητα της ούρησης κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως η ηλικία, το πόσο νερό καταναλώνεται, ο τύπος των υγρών που καταναλώνονται (αλκοόλ ή καφεΐνη) και η λήψη φαρμάκων που βοηθούν στην απαλλαγή του σώματος από τα υγρά, όπως τα διουρητικά. Η ατελής κένωση της ουροδόχου κύστης, τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης ή η διόγκωση του προστάτη μπορούν επίσης να συμβάλουν στη συχνή ούρηση. (Συχνοουρία: 9 ιατρικοί λόγοι που την προκαλούν)


Η συχνοουρία αποτελεί σύμπτωμα διαβήτη;

Η συχνοουρία είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του διαβήτη. Εάν διαπιστώνετε ότι ουρείτε περισσότερο από το συνηθισμένο, τότε αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας είναι υψηλά και ότι τα νεφρά σας εργάζονται για να αποβάλουν την περίσσεια ζάχαρης από την κυκλοφορία του αίματός σας, μέσω των ούρων. 

Συνήθως, όταν τα νεφρά δημιουργούν ούρα, επαναρροφούν τη φιλτραρισμένη ζάχαρη και την κατευθύνουν πίσω στην κυκλοφορία του αίματος. Σε άτομα με διαβήτη, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους είναι πολύ υψηλά και τα νεφρά τους δεν μπορούν να συμβαδίσουν, επομένως η περίσσεια ζάχαρης αποβάλλεται μέσω των ούρων. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και υπερβολική δίψα. Για τη μείωση της δίψας καταναλώνονται περισσότερα υγρά, με αποτέλεσμα τη συχνοουρία. (Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες είναι συχνή, αλλά θεραπεύσιμη)

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τη συχνή ούρηση;

Η συχνοουρία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας που την προκαλεί. Εάν η αιτία της είναι ο διαβήτης, ο γιατρός θα αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας για τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου του αίματος.

Οι θεραπείες για τον διαβήτη έχουν σχεδιαστεί για να εξισορροπούν τα επίπεδα του σακχάρου και να μειώνουν τα συμπτώματα της πάθησης. Οι συνήθεις θεραπείες για τον διαβήτη περιλαμβάνουν:

  • Ινσουλίνη: Η πιο κοινή θεραπεία για τον διαβήτη, η οποία συνταγογραφείται για τη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Η ινσουλίνη μπορεί να χορηγηθεί μέσω ένεσης, μέσω αντλίας ή με χρήση συσκευής εισπνοής.
  • Από του στόματος φάρμακα: Υπάρχουν πολλά διαφορετικά φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα για τη θεραπεία του διαβήτη. Στα περισσότερα άτομα με διαβήτη τύπου 2 συνταγογραφείται μετφορμίνη σε χάπι ή σε υγρή μορφή, για να βοηθήσει το σώμα να χρησιμοποιεί καλύτερα την ινσουλίνη και να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου.

Ορισμένες τροποποιήσεις του τρόπου ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση της συχνουρίας που προκαλείται από τον διαβήτη, όπως:

  • Περιορισμός του αλκοόλ και της καφεΐνης: Ποτά τα οποία είναι διουρητικά.
  • Υγιεινή διατροφή: Διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες και επεξεργασμένη ζάχαρη, η οποία μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, Συνιστάται επίσης η ελαχιστοποίηση των όξινων και πικάντικων τροφίμων.
  • Άσκηση: Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου και να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη. Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης την εβδομάδα.