Υγεία Νεφρών και ουροποιητικού συστήματος

Συχνοουρία: 9 ιατρικοί λόγοι που την προκαλούν

Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα (συχνή ανάγκη για ούρηση ή συχνοουρία) οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση υγρών, ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αιτίες που προκαλούν συχνοουρία και πιο κάτω θα αναφέρουμε 9 από αυτές.

Ποια είναι τα αίτια της συχνοουρίας;

1. Διαβήτης

Η υπερβολική δίψα και η αυξημένη επιθυμία για ούρηση είναι συμπτώματα του  διαβήτη, τα οποία αναπτύσσονται μακροπρόθεσμα και συνήθως δεν είναι προφανή, κυρίως εάν δεν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, όπως υπερβολικό βάρος και οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.

Στους διαβητικούς, η ζάχαρη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος αναγκάζοντας τα νεφρά να δουλεύουν πιο εντατικά για να φιλτράρουν την περίσσεια ζάχαρης. Στην περίπτωση που τα νεφρά δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς, τότε η ζάχαρη εκκρίνεται στα ούρα μαζί με άλλα υγρά. Όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο ποτού-ούρησης, σύμφωνα με την κλινική Mayo, η οποία εξηγεί ότι η συχνή ούρηση οδηγεί συνήθως σε αφυδάτωση και νοουμένου ότι σε αυτή την περίπτωση ο άνθρωπος χρειάζεται περισσότερο νερό για να ξεδιψάσει, ουρεί ακόμη περισσότερο. Εάν λοιπόν υποψιάζεστε ότι έχετε διαβήτη, επισκεφτείτε τον γιατρό σας για εξετάσεις αίματος, ο οποίος ανάλογα με το πόσο ψηλά είναι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας θα σας προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε τον διαβήτη σας και εάν χρειαστεί θα σας συνταγογραφήσει συγκεκριμένα φάρμακα.

2. Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI), μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού σας συστήματος – τα νεφρά, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα. Τις περισσότερες φορές, η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος επηρεάζει το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα – την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι συχνή ούρηση, πόνος και κάψιμο κατά την ούρηση. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, οπότε εάν υποψιάζεστε κάτι τέτοιο θα πρέπει να καλέσετε άμεσα το γιατρό σας.

3. Υπερδραστήρια κύστη

Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη έχουμε όταν ο εγκέφαλος και η ουροδόχος κύστη δεν συνεργάζονται σωστά, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να αδυνατεί να δώσει εντολές στην ουροδόχο κύστη για το πότε θα κρατήσει και πότε θα απελευθερώσει τα ούρα. Σύμφωνα με τον ουρολόγο S. Adam. Ramin, όταν παρατηρείται αυτή η ασυνεννοησία, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν (α) είτε ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στην ουροδόχο κύστη λέγοντας της να αδειάσει χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση (β) είτε οι μυς της ουροδόχου κύστης είναι πολύ ενεργοί και συστέλλονται πριν γεμίσει εντελώς, γεγονός που δημιουργεί ένα αίσθημα επείγουσας ούρησης. Αυτό παρατηρείται συχνότερα σε άνδρες με διευρυμένο προστάτη και σε γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση.

Τα άτομα με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη, νιώθουν μια ξαφνική επιθυμία για ούρηση και συχνά δεν προλαβαίνουν να φτάσουν μέχρι το μπάνιο χωρίς διαρροές. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση και δημιουργεί άγχος στους παθόντες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για τη διαχείριση της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης όπως: αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα και ασκήσεις Kegel. Εάν έχετε συμπτώματα μιλήστε με τον γιατρό σας.

4. Ακράτεια της πίεσης

Εάν έχετε διαρροές ούρων ενώ γελάτε ή ενώ κάνετε γυμναστική, τότε μάλλον έχετε ακράτεια της πίεσης. Η ακράτεια της πίεσης είναι αποτέλεσμα των εξασθενημένων μυών του πυελικού εδάφους. Ειδικότερα, η υπερβολική πίεση που ασκείται στην ουροδόχο κύστη κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας ή όταν βήχετε, γελάτε ή φταρνίζεστε, πιέζει τα ούρα και οι ήδη αδύναμοι μυς του πυελικού εδάφους δεν μπορούν να τα συγκρατήσουν, οπότε προκαλούνται διαρροές. Σύμφωνα με τον  Δρ Ramin, αυτός ο τύπος ακράτειας είναι πιο συχνός σε γυναίκες που έχουν περάσει από τοκετό, στις οποίες οι πυελικοί μυς έχουν τεντωθεί και εξασθενήσει ή τα νεύρα της ουροδόχου κύστης τους έχουν υποστεί κάποια βλάβη.

5. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Εάν έχετε συχνοουρία και πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης, δεν πρέπει να θεωρήσετε απόλυτα βέβαιο ότι έχετε κάποια ουρολοίμωξη. Ορισμένες φορές, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια, προκαλούν ακριβώς αυτά τα συμπτώματα. «Δυστυχώς, οι γυναίκες που έχουν συχνοουρία, τις πλείστες φορές υποβάλλονται μόνο σε θεραπείες ουρολοίμωξης και δεν εξετάζονται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις» αναφέρει ο Δρ. Peter Leone, γιατρός που ειδικεύεται στη σεξουαλική αναπαραγωγική υγεία και τις μολυσματικές ασθένειες στο UNC Health Care στη Βόρεια Καρολίνα.

6. Άπνοια ύπνου

Σύμφωνα με τον Δρ. Ramin, οι ασθενείς με άπνοια ύπνου έχουν μειωμένη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο τους, διότι σταματούν να αναπνέουν κατά διαστήματα, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτή η μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί ο εγκέφαλος με την ουροδόχο κύστη, επηρεάζοντας κατά συνέπεια τον τρόπο που μπορεί να συγκρατήσει τα ούρα η ουροδόχος κύστη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η συχνή ανάγκη ούρησης τη νύχτα ονομάζεται νυκτουρία. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε άπνοια ύπνου (έντονο ροχαλητό, αερισμός κατά τη διάρκεια του ύπνου ή ξύπνημα με πονοκεφάλους) και παράλληλα νιώθετε την ανάγκη για συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας για εξετάσεις και έναν ειδικό σε θέματα ύπνου.

7. Διαταραχή του νευρικού συστήματος

Όταν η ουροδόχος κύστη είναι σχεδόν γεμάτη, αρχίζει ενστικτωδώς να συστέλλεται γιατί θέλει να αδειάσει. Αυτό, σύμφωνα με τον Δρ. Ramin, είναι ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, από την παιδική σας ηλικία, η ουροδόχος κύστη σας, έμαθε να αναστέλλει αυτές τις φυσικές συστολές μέχρι να πάτε στην τουαλέτα. Εάν η ουροδόχος κύστη χάσει αυτή της την ικανότητα, αδυνατώντας να επικοινωνήσει αποτελεσματικά με τον εγκέφαλο, τότε θα έχετε συχνοουρία, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό το είδος συχνοουρίας είναι πιο συνηθισμένο σε ασθενείς με καταστάσεις υγείας που επηρεάζουν τη λειτουργία των νεύρων και του εγκεφάλου, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια, οι όγκοι στον εγκέφαλο και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

8. Διατροφή

Υπάρχουν τρόφιμα και ποτά που ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη και προκαλούν συχνοουρία, σύμφωνα με τον Δρ. Arash Akhaevin, ουρολόγο στο Comprehensive Urology στο Λος Άντζελες. Όπως εξηγεί, ανάμεσα σε αυτά είναι η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα πικάντικα τρόφιμα. Ο καφές και τα καφεϊνούχα ποτά δρουν ως διουρητικά και αυξάνουν την παραγωγή ούρων, ενώ ταυτόχρονα διεγείρουν την ουροδόχο κύστη, δημιουργώντας μια επείγουσα ανάγκη για ούρηση. Εάν έχετε υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη, η μείωση της καφεΐνης θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον ερεθισμό της και κατά συνέπεια θα μειωθεί η ανάγκη σας για συχνή ούρηση.

9. Καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Το πιο κοινό σύμπτωμα, στο 85% περίπου των ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, είναι το αίμα στα ούρα, σύμφωνα με τον Δρ Akhaevin. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθενείς παρουσιάζουν αλλαγές στην ούρηση, όπως πόνος και κάψιμο κατά την ούρηση και συχνοουρία ακόμη και όταν η ουροδόχος κύστη τους δεν είναι γεμάτη.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο τέταρτος πιο κοινός καρκίνος στους άνδρες, αλλά είναι λιγότερο συχνός στις γυναίκες. Παρόλο που συχνοουρία δεν σημαίνει απαραίτητα και καρκίνο της ουροδόχου κύστης, εάν παρατηρήσετε ενοχλητικές αλλαγές στην ούρηση θα πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε σοβαρές καταστάσεις υγείας.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Here Are 9 Medical Reasons You Need to Pee All the Time https://www.healthination.com/health/pee-all-the-time

Cleveland Clinic: “Sleep Apnea,” “Bladder Cancer,” “Overactive bladder,” https://my.clevelandclinic.org/-/scassets/files/org/urology-kidney/ukd-news/2017-ukd-year-in-review.ashx?la=en

Urology Care Foundation: “When Nerve Damage Causes Bladder Problems: Neurogenic Bladder.” https://urologyhealth.org/healthy-living/urologyhealth-extra/magazine-archives/spring-2014/when-nerve-damage-causes-bladder-problems-neurogenic-bladder

Prostate Cancer Foundation: “Prostate Cancer Signs and Symptoms.” https://www.webmd.com/prostate-cancer/guide/understanding-prostate-cancer-symptoms#1