Γήρανση

Συγκέντρωση: Πώς επηρεάζεται από τη γήρανση;

Η γήρανση μπορεί να επηρεάζει την συγκέντρωσή σας;

Όπως ακριβώς μπορεί να μην τρέχετε τόσο γρήγορα ή να μην πηδάτε τόσο ψηλά όπως όταν ήσασταν έφηβοι, η γνωστική δύναμη του εγκεφάλου σας – δηλαδή η ικανότητά σας να μαθαίνετε, να εστιάζετε, να θυμάστε και να λύνετε προβλήματα – επιβραδύνεται με την ηλικία. Μπορεί να δυσκολεύεστε να ανακαλέσετε από την μνήμη σας γεγονότα που σας ήταν κάποτε οικεία ή να εστιάσετε την προσοχή σας ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες δραστηριότητες ή πηγές πληροφοριών. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε, οπότε μπορεί να διαπιστώσετε ότι αποσπάται η προσοχή σας πιο εύκολα από ό,τι όταν ήσασταν νεότεροι.

Μπορεί η απώλεια της ακοής να επηρεάσει την εστίασή σας καθώς μεγαλώνετε;

Η απώλεια ακοής που συχνά συνοδεύει τη γήρανση καθιστά πιο δύσκολο να διακρίνετε την ομιλία σε ένα θορυβώδες περιβάλλον. Επειδή η ακοή απαιτούσε κάποτε περισσότερη συγκέντρωση από ό,τι συνήθως, ακόμη και η ήπια απώλεια της μπορεί να επηρεάσει την κατανόηση της ομιλίας.

Σε ποια ηλικία γίνονται ορατές οι αλλαγές της γήρανσης;

Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να παρατηρούν αλλαγές καθώς μπαίνουν στη δεκαετία των 50 και 60. Αν και οι αλλαγές αυτές μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία, τα περισσότερα προβλήματα μνήμης και σκέψης που σχετίζονται με την ηλικία δεν οφείλονται σε υποκείμενη εγκεφαλική νόσο, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Αντίθετα, αυτό που φαίνεται ως πρόβλημα μνήμης μπορεί απλώς να φανερώνει μια πιο αργή ταχύτητα επεξεργασίας και μια πιο περιορισμένη κωδικοποίηση και ανάκτηση νέων αναμνήσεων ως αποτέλεσμα της μειωμένης προσοχής. Ωστόσο, παρόλο που ο εγκέφαλός σας μπορεί να είναι πιο αργός στην εκμάθηση και στην ανάκληση νέων πληροφοριών, η ικανότητά σας να κατανοείτε αυτά που γνωρίζετε και να σχηματίζετε λογικά επιχειρήματα και κρίσεις παραμένει ακέραια.

Πολλοί από αυτούς τους περιορισμούς είναι αναστρέψιμοι και σχετίζονται με τον κακό ύπνο, αλλά οι δομικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλό σας καθώς μεγαλώνετε μπορούν επίσης να εξηγήσουν ορισμένες από αυτές τις εξελίξεις. Οι περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται με την επεξεργασία της μνήμης, όπως ο ιππόκαμπος και κυρίως οι μετωπιαίοι λοβοί, υφίστανται ανατομικές και νευροχημικές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου.

Το αποτέλεσμα είναι ότι καθώς μεγαλώνετε, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να απορροφήσετε, να επεξεργαστείτε και να θυμηθείτε νέες πληροφορίες. Η φυσική απώλεια υποδοχέων και νευρώνων που συμβαίνει με τη γήρανση μπορεί επίσης να δυσχεραίνει τη συγκέντρωση. Ως εκ τούτου, όχι μόνο μαθαίνετε τις πληροφορίες πιο αργά, αλλά μπορεί επίσης να δυσκολεύεστε περισσότερο να τις ανακαλέσετε, επειδή δεν τις μάθατε πλήρως από την αρχή. Με την πιο αργή επεξεργασία, τα γεγονότα που διατηρούνται στη μνήμη εργασίας μπορεί να διαλυθούν πριν προλάβετε να λύσετε ένα πρόβλημα.

Επιπλέον, η ικανότητα εκτέλεσης καθηκόντων που περιλαμβάνουν εκτελεστικές λειτουργίες μειώνεται με την ηλικία. Πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν να αντισταθμίζουν αυτές τις αλλαγές βασιζόμενοι στη συνήθεια τις περισσότερες φορές και αφιερώνοντας επιπλέον προσπάθεια για να επικεντρωθούν σε νέες πληροφορίες που προσπαθούν να μάθουν.

Ακόμη και οι πόνοι και οι ενοχλήσεις της γήρανσης μπορούν να επηρεάσουν την συγκέντρωσή σας. Ο πόνος από μόνος του σας αποσπά την προσοχή και ορισμένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του μπορούν επίσης να επηρεάσουν την συγκέντρωσή σας.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved