Παιδί

Συγκοίμηση: Τα παιδιά που κοιμούνται με τους γονείς αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Είναι νέα συνήθεια η συγκοίμηση με τα παιδιά;

Η συγκοίμηση όσο και αν παρουσιάζεται ως μια νέα, μοντέρνα πρακτική είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος, καθώς απο την εμφάνισή του στη γη υπάρχουν στοιχεία πως οι γονείς κοιμόνταν μαζί με τα βρέφη, όπως  άλλωστε κάνουν και τα περισσότερα θηλαστικά ως σήμερα, ενώ φαίνεται πως έχει αρκετά οφέλη για τα παιδιά, τα οποία μεγαλώνοντας έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από εκείνα που κοιμούνται χωριστά. Είναι πολύ συνηθισμένο στον Δυτικό κόσμο τα παιδιά να κοιμούνται στον δικό τους προσωπικό χώρο, το δωμάτιο τους. Πρόκειται για μία πρακτική που έρχεται σε αντίθεση με την φιλοσοφία αρκετών ανατολικών χωρών που διαμορφώθηκε και σε κάποιες χώρες για λόγους πρακτικότητας. Αποτελεί αρχέγονο ένστικτο κάθε γονέα στην φύση να θέλει κοντά του το παιδί του για να μπορεί να του προσφέρει ασφάλεια και να είναι σε ετοιμότητα όταν αυτή απειληθεί. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία των γονέων που είναι υπέρμαχοι της συγκοίμησης, οι νέες έρευνες έρχονται να σας δικαιώσουν.

Τι αναφέρουν οι νέες έρευνες για την συγκοίμηση;

Μία ομάδα φοιτητών ψυχολογίας υποστηρίζει μέσω των ερευνών της ότι τα παιδιά που κοιμούνται μαζί με τους γονείς τους τείνουν να έχουν υψηλότερη αυτοπεποίθηση και λιγότερο άγχος από τα υπόλοιπα παιδιά. Η δυνατότητα για άμεση ανταπόκριση από τον γονέα σε μία νυχτερινή ανησυχία ή ένα εφιάλτη είναι καθοριστικής σημασίας κατά την εκτίμηση τους. Επιπρόσθετα παρατήρησαν ότι τα παιδιά που κοιμόνταν με τους γονείς τους παρουσίασαν ως ενήλικες μεγαλύτερη ευκολία στην φυσική επαφή με άλλους ανθρώπους,επιδεικνύοντας συχνά αύξηση στην σεξουαλικότητα και την συχνότητα των επαφών.

Μήπως το παιδί χάνει την ανεξαρτησία του αν κοιμάται στον ίδιο χώρο με τους γονείς;

Ένα βασικό μέλημα για τον γονέα είναι να κάνει το παιδί του ανεξάρτητο και πολλές φορές ο ύπνος σε ξεχωριστό χώρο σχετίζεται ως ένα βήμα προς την εξελικτική αυτή διαδικασία.Την αντίθεση του προς αυτήν την άποψη εκφράζει ο  James McKenna,PhD, ο οποίος σύμφωνα με τις έρευνες του θεωρεί ότι επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.Θεωρεί πώς τα παιδιά γίνονται πιο φοβισμένα , λιγότερο χαρούμενα και ακόμα πιο εξαρτημένα από τους γονείς τους.

Γιατί είναι επικίνδυνο να κοιμάται το παιδί στο ίδιο κρεβάτι;

Όταν γίνεται λόγος για συγκοίμηση οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι απαραιτήτως το παιδί πρέπει να είναι μεγαλύτερο των έξι μηνών. Ειδικές προειδοποίησεις έχουν εκδοθεί παγκοσμίως όπως χαρακτηριστικά εξέδωσε η Αμερικανική Ενωση Παιδιάτρων το 2016. Προτείνεται η χρήση ίδιου δωματίου, όχι όμως και κρεβατιού. Ο Dr. McKenna ως ειδικός στο θέμα θηλασμού προειδοποιεί για τους κίνδυνους για ένα βρέφος που θα κοιμηθεί με κάποιον ενήλικο ή μικρό παιδί στο ίδιο κρεβάτι.

Απορρίπτει αυτή την επιλογή γιατί ελοχεύει ο κίνδυνος πνιγμού από την σωματική πίεση που μπορεί να επιφέρει ο γονέας άθελα του, λόγω της μη δυνατότητας του να είναι σε επιφυλακή οι αισθήσεις του και να αποκοιμηθεί, ειδικά για μία μητέρα που θηλάζει μακροχρόνια το παιδί της. Ως συμβουλή προς τους γονείς για να αποφύγουν τέτοιους κινδύνους, προτρέπει να βρίσκονται τα βρέφη ανάσκελα σε καλές φυσικές συνθήκες φωτισμού και θερμοκρασίας , χωρίς την παρουσία καπνού και επαρκώς σκεπασμένα μέχρι το στήθος.

 

 

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved