Εγκυμοσύνη

Συμπληρώματα DHA: Μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού;

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι έγκυες γυναίκες που λαμβάνουν 1000 χιλιοστόγραμμα (mg) DHA την ημέρα μέσω συμπληρωμάτων, μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα πρόωρου τοκετού. Να υπενθυμίσουμε ότι η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 200 mg / ημέρα.

Τι είναι το DHA;

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι γνωστά ως «υγιή λιπαρά», παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία. Το docosahexaenoic acid (DHA), είναι ένα συγκεκριμένο ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που πρέπει να λαμβάνεται είτε μέσω της διατροφής, είτε μέσω συμπληρωμάτων, σε επαρκείς ποσότητες, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην συνολική υγεία. Ειδικά κατά την εγκυμοσύνη, το εν λόγω λιπαρό οξύ είναι πολύ χρήσιμο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του εμβρύου.

Οι καλύτερες πηγές DHA ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι:

Σημειώνεται ότι συνήθως τα επίπεδα DHA δεν εξετάζονται, αλλά δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε σημαντικές ποσότητες θαλασσινών, θεωρείται δεδομένο ότι έχουν χαμηλά επίπεδα στο σώμα τους.

Το DHA μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού;

Πρόωρος τοκετός σημαίνει ότι το μωρό γεννιέται πριν την ολοκλήρωση των 34 εβδομάδων κύησης. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι το μωρό θα έχει μικρότερο σωματικό βάρος, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στα μάτια, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και σε άλλα ζωτικά όργανα του μωρού.

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό, η έρευνα δείχνει ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώνουν τον κίνδυνο, αλλά δεν είναι ακόμη επιβεβαιωμένη η ακριβής δόση που μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές, για να μπορέσουν να δώσουν συγκεκριμένες οδηγίες στις έγκυες γυναίκες πραγματοποίησαν μια μελέτη κατά την οποία αξιολογήθηκε η λήψη 1.000 mg DHA. Στην μελέτη συμμετείχαν 1100 έγκυες γυναίκες, στις οποίες δόθηκαν είτε 1.000 mg DHA / ημέρα, είτε 200 mg DHA/ ημέρα, με τους επιστήμονες να διαπιστώνουν ότι στην ομάδα των εγκύων που στο σώμα τους είχαν χαμηλά επίπεδα DHA κατά την έναρξη της μελέτης, η υψηλότερη δόση είχε ως αποτέλεσμα λιγότερους προώρους τοκετούς, συγκριτικά με την ομάδα που λάμβανε 200 mg.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι:

  • Στην ομάδα των εγκύων που είχαν χαμηλά επίπεδα DHA στην αρχή της δοκιμής, οι οποίες έλαβαν 1.000 mg DHA, οι πρόωροι τοκετοί μειώθηκαν κατά το ήμισυ (2%), συγκριτικά με την ομάδα που έλαβε 200 mg DHA (4%).
  • Στην ομάδα των εγκύων που είχαν υψηλά επίπεδα DHA στην αρχή της δοκιμής, το ποσοστό πρόωρων τοκετών ανήλθε στο 1,3%. Στην συγκεκριμένη ομάδα δεν υπήρχαν οφέλη από την λήψη 1.000 mg DHA / ημέρα.

Πώς θα μειώσετε το ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού πέραν από την λήψη DHA;

Υπάρχουν διάφορες αιτίες που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, όπως το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία, το σωματικό βάρος κλπ. Για να μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, οι ειδικοί συνιστούν τα ακόλουθα:

Όσον αφορά την ημερήσια λήψη 1.000 mg DHA, πρέπει πρώτα να συζητήσετε με τον γιατρό σας, καθώς οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η αυξημένη δόση DHA εγκυμονεί κινδύνους όπως:

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Taking a Larger Dose of DHA Supplements May Reduce Premature Birth Risks Taking a Larger Dose of DHA Supplements May Reduce Premature Birth Risks

Omega-3 fatty acid addition during pregnancy https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30480773/

Omega-3 fatty acids EPA and DHA: health benefits throughout life https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22332096/

Higher dose docosahexaenoic acid supplementation during pregnancy and early preterm birth: A randomised, double-blind, adaptive-design superiority trial https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370%2821%2900185-1/fulltext