Διατροφή

Συμπληρώματα κακάο: Πόσο βοηθούν την καρδιά;

Όταν ακούμε τη λέξη «κακάο», σκεφτόμαστε συνήθως τις μπάρες σοκολάτας και τα ζεστά ροφήματα, αλλά το κακάο είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό συστατικό που προστίθεται στις αγαπημένες μας λιχουδιές, με μακρά φαρμακευτική ιστορία και αυτό γιατί είναι πλούσιο σε φλαβανόλες.

Η κατανάλωση φλαβανολών έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών επιδράσεων και του μειωμένου κινδύνου αγγειακής νόσου. Σήμερα, αποδεικνύεται ότι οι φλαβανόλες σοκολάτας στο εκχύλισμα κακάο κάνουν καλό στην καρδιά. (Ποια είναι τα οφέλη του βουτύρου κακάο;)

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων κακάο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα

Τα συμπληρώματα κακάο μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο;

Οι ερευνητές, για να ελέγξουν αν τα συμπληρώματα εκχυλίσματος κακάο μπορούν να επηρεάσουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις σε ηλικιωμένους, πραγματοποίησαν μια μελέτη που ονομάζεται Μελέτη Αποτελεσμάτων Συμπληρώματος και Πολυβιταμινών COcoa (COSMOS). (Μαύρη σοκολάτα: Πόση πρέπει να τρώμε για να ζήσουμε περισσότερο;)

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 21.000 Αμερικανοί άνω των 60 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, με τους μεν να λαμβάνουν καθημερινά συμπληρώματα κακάο και τους δε εικονικό φάρμακο. Και οι δύο ομάδες παρακολουθήθηκαν για περίπου 3,6 χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα, με βάση τα δεδομένα που συνέλεξε διαπίστωσε ότι το συμπλήρωμα εκχυλίσματος κακάο δεν είχε μεγάλη επίδραση στα συνολικά συμβάντα καρδιαγγειακής νόσου (για παράδειγμα σε περιστατικά καρδιακής προσβολής), αλλά φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια κατά 27%.

Ο Howard D. Sesso, ScD, MPH, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθυντής του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής στο Brigham and Women’s Hospital και ένας από τους κύριους ερευνητές της μελέτης, υπογράμμισε ότι η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας τυχαιοποιημένη διπλά – τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή, που εξέτασε τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων κακάο στην ανθρώπινη υγεία, καταλήγοντας σε ελπιδοφόρα αποτελέσματα, αλλά τόνισε ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες. (Καρδιοπάθειες: 11 «ύπουλα» συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούνται)

Όπως εξήγησε, η κατά 10% μείωση που παρατηρήθηκε στον κίνδυνο καρδιακής νόσου δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Αλλά, όταν οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη δευτερεύουσα ανάλυσή τους για τα άτομα που έπαιρναν πιο τακτικά συμπληρώματα κακάο, βρήκαν πιο σημαντική μείωση, της τάξης του 15% στα καρδιαγγειακά συμβάντα.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν σημαντικά δυσμενείς επιπτώσεις από τη λήψη του συμπληρώματος. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα συμπληρώματα κακάο μπορούν να κάνουν καλό στην καρδιά, αλλά δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν παρενέργειες. (Καρδιακές παθήσεις: Τελικά η χρήση ασπιρίνης βοηθά ως προληπτικό μέτρο;)

Πώς βελτιώνει την υγεία της καρδιάς το κακάο;

Οι κόκκοι κακάο είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη γενική ανθρώπινη υγεία, εν μέρει λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φλαβανόλη και προκυανιδίνη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν συγκεκριμένες ποσότητες διαιτητικού κακάο, μπορούν να δουν βελτιώσεις στην αρτηριακή τους πίεση, στα επίπεδα της φλεγμονής του σώματός τους και στην ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων τους. (7 απλά βήματα για αποφυγή της καρδιακής προσβολής)

Πώς θα αυξήσετε τις φλαβανόλες στη διατροφή σας;

Για να αυξήσετε τις φλαβανόλες στη διατροφή σας:

  • Καταναλώστε μύρτιλα (φρέσκα ή κατεψυγμένα) σε γιαούρτι ή σε smoothie
  • Ανταλλάξτε τον απογευματινό σας καφέ με ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι
  • Φάτε ένα αχλάδι ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς για σνακ
  • Καταναλώστε ένα ρόφημα κακάο αντί για καφέ
  • Χρησιμοποιείστε συμπληρώματα κακάο

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Cocoa Supplements Could Help Your Heart, Study Shows https://www.verywellhealth.com/cocoa-flavanols-heart-health-5272118

Health benefits of methylxanthines in neurodegenerative diseases https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28074613/

Biological activities of (-)-epicatechin and (-)-epicatechin-containing foods: Focus on cardiovascular and neuropsychological health https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29355598/

Effect of cocoa flavanol supplementation for the prevention of cardiovascular disease events: the COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS) randomized clinical trial https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqac055/6548186?login=false