Άσκηση και Υγεία

Συμπληρώματα Ω-3: Μειώνουν τον μυϊκό πόνο μετά την άσκηση!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Westminster, διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 μειώνει τον μυϊκό πόνο μετά την άσκηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους αποφεύγουν την άσκηση λόγω του μυϊκού πόνου που προκαλεί.

Τι είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα;

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία παίζουν σημαντικούς ρόλους στο σώμα και βελτιώνουν την υγεία.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν μπορούν να παραχθούν από το ίδιο το σώμα, οπότε ο άνθρωπος πρέπει να τα εξασφαλίζει είτε μέσω συμπληρωμάτων, είτε μέσω της διατροφής του. Μια από τις βασικότερες διατροφικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου και την ψυχική υγεία.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον μυϊκό πόνο μετά την άσκηση;

Μέχρι σήμερα υπήρξαν πολλές μελέτες που έχουν εξετάσει την επίδραση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

(α) στην αποκατάσταση της μυϊκής βλάβης

(β) στην φλεγμονή των μυών μετά την άσκηση

αλλά τα αποτελέσματα στα οποία κατέληξαν δεν ήταν ομόφωνα. Ωστόσο, παρά την αντιφατικότητα των αποτελεσμάτων, έχει αποδειχθεί ότι η παρατεταμένη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει (σε μικρό ποσοστό) τον μυϊκό πόνο που βιώνουν οι αθλητές μετά από έντονη σωματική άσκηση.

Οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης, για να διαπιστώσουν το κατά πόσο τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον μυικό πόνο μετά την άσκηση και  βελτιώνουν την απόδοση των αθλητών, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δυο ομάδες. Στους συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας έδωσαν συμπληρώματα ωμέγα-3 και τους ζήτησαν να τα χρησιμοποιούν τρείς φορές την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες, ενώ στους συμμετέχοντες της δεύτερης ομάδας έδωσαν ένα εικονικό φάρμακο με τις ίδιες οδηγίες. Ακολούθως, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα πολύ έντονο πρόγραμμα σωματικής άσκησης, ώστε να τους προκληθεί σοβαρός μυϊκός πόνος και μυϊκή βλάβη σε ασφαλή επίπεδα.

Οι ερευνητές, αφού μέτρησαν τα επίπεδα της φλεγμονής στο αίμα των συμμετεχόντων, τους δείκτες της μυϊκής τους βλάβης, τον σωματικό τους πόνο και την ικανότητα τους να κάνουν έντονες ασκήσεις τις επόμενες τρεις ημέρες, διαπίστωσαν ότι όσοι λάμβαναν συμπληρώματα ωμέγα-3 είχαν χαμηλότερη φλεγμονώδη απόκριση και μειωμένη μυϊκή βλάβη μετά την άσκηση. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στην ικανότητα τους να κάνουν έντονες ασκήσεις τις επόμενες ημέρες, πράγμα που υποδηλώνει ότι τα ωμέγα-3 είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στη λειτουργία των μυών, την ανάκαμψη και την επακόλουθη απόδοση των αθλητών.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τα ωμέγα-3 μείωσαν τον πόνο που βίωσαν οι συμμετέχοντες μετά την άσκηση, πράγμα που όπως αναφέρει η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Δρ. Yvoni Kyriakidou, είναι πολύ σημαντικό για όσους αποφεύγουν την άσκηση λόγω του πόνου που προκαλεί, οι οποίοι πλέον, λαμβάνοντας συμπληρώματα ωμέγα-3, μπορούν να αρχίσουν να ασκούνται, απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη που μπορεί να χαρίσει στην υγεία τους η άσκηση.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Omega-3 supplements may reduce muscle soreness after exercise, study finds https://medicalxpress.com/news/2021-02-omega-supplements-muscle-soreness.html

Can good fat boost your fitness level? https://medicalxpress.com/news/2017-01-good-fat-boost.html

The effect of Omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation on exercise-induced muscle damage https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-020-00405-1