Διατροφή, Καρκίνος

Συμπληρώματα βιταμίνης D: Μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος;

Είναι ευρέως γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια πως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου (UV), και ιδιαίτερα το ηλιακό έγκαυμα, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Συγκεκριμένα, η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία αποτελεί κύρια αιτία ανάπτυξης του βασικοκυτταρικού και ακανθοκυτταρικού καρκινώματος του δέρματος, καθώς και έναν από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για το μελάνωμα.

Η βιταμίνη D, ή αλλιώς γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και η φυσική της μορφή παράγεται από το δέρμα ως απόκριση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Ωστόσο, η μείωση της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία για την αποφυγή ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος μειώνει και την ποσότητα της φυσικά παραγόμενης βιταμίνης D στο σώμα, οδηγώντας στην ανάγκη για λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Μελέτες των τελευταίων ετών έχουν φέρει αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με το ρόλο της βιταμίνης D στην καρκινογένεση του δέρματος, καθώς από τη μια πλευρά, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο σώμα, η οποία έχει ευεργετικά αποτελέσματα, αλλά από την άλλη πλευρά, η μεταλλαξιογόνος επίδραση του ηλίου πιθανότατα υπερβαίνει την ευεργετική δράση της βιταμίνης D.

Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Melanoma Research, διαπίστωσε πως η τακτική χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D από άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά ανάπτυξης μελανώματος, μιας μορφής καρκίνου του δέρματος.

Η ανάλυση των ερευνητών έδειξε επίσης πως το επίπεδο κινδύνου για ανάπτυξη μελανώματος στο μέλλον σε άτομα που λαμβάνουν τακτικά συμπληρώματα βιταμίνης D ήταν σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με αυτό των ατόμων που δεν χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα.

Πώς συνδέεται η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D με τον κίνδυνο μελανώματος;

Στην προαναφερθείσα μελέτη, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες ανάλογα με την πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D (καθόλου, περιστασιακή χρήση, τακτική χρήση).

Στα άτομα που έκαναν τακτική χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν αυτή αντιστοιχούσε σε υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D (στη μορφή καλσιδιόλης) στο αίμα και ανακάλυψαν πως πράγματι αυτό ίσχυε. Αντιθέτως, τα άτομα που δεν λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D είχαν χαμηλότερα επίπεδα καλσιδιόλης όρου.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε πως όσοι λάμβαναν τακτικά συμπληρώματα βιταμίνης D είχαν παραπάνω από 50% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος, ενώ ακόμη και η περιστασιακή χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο για μελάνωμα.

Πόση βιταμίνη D χρειάζεται ένας άνθρωπος ημερησίως;

Παρόλο που τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης είναι πολλά υποσχόμενα, δεν μπορεί ακόμη να καθοριστεί με σιγουριά το εάν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο μελανώματος στο γενικότερο πληθυσμό.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως είναι απίθανο τα συμπληρώματα βιταμίνης D από μόνα τους να αποτελούν αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία του μελανώματος και σίγουρα απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί ο ακριβής ρόλος τους.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι μπορεί να επωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης D ημερησίως.

Οι τρέχουσες συστάσεις για το πόση βιταμίνη D χρειάζεται ένας άνθρωπος ημερησίως, ανάλογα με την ηλικία του, είναι οι εξής:

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ
Βρέφη (0-12 μηνών) 10 mcg (400 IU)
Παιδιά (1-13 ετών) 15 mcg (600 IU)
Έφηβοι (14-18 ετών) 15 mcg (600 IU)
Ενήλικες (19-70 ετών) 15 mcg (600 IU)
Ηλικιωμένοι (71 ετών και άνω) 20 mcg (800 IU)
Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες 15 mcg (600 IU)

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Melanoma: Vitamin D supplements linked to reduced skin cancer risk https://www.medicalnewstoday.com/articles/melanoma-vitamin-d-supplements-may-reduce-skin-cancer-risk

Regular use of vitamin D supplement is associated with fewer melanoma cases compared to non-use: a cross-sectional study in 498 adult subjects at risk of skin cancers https://journals.lww.com/melanomaresearch/Abstract/9900/Regular_use_of_vitamin_D_supplement_is_associated.51.aspx