Καρκίνος

Συμπληρώματα βιταμίνης D: Συνδέονται με λιγότερες περιπτώσεις μελανώματος

Λιγότερες περιπτώσεις μελανώματος παρατηρήθηκαν ανάμεσα στα άτομα που έπαιρναν συχνά συμπληρώματα βιταμίνης D, συγκριτικά με τα άτομα που δεν έπαιρναν καθόλου συμπληρώματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι άνθρωποι που έπαιρναν τακτικά συμπληρώματα βιταμίνης D είχαν επίσης σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων δερματολόγων.

Στη μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Kuopio και δημοσιεύθηκε στο Melanoma Research, συμμετείχαν σχεδόν 500 άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. (Νέο mRNA εμβόλιο κατά του μελανώματος!)

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο μελανώματος;

Η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος και σε πολλές ασθένειες. Η σχέση ανάμεσα στην βιταμίνη D και τον καρκίνο του δέρματος, έχει μελετηθεί εκτενώς στο παρελθόν, αλλά αυτές οι μελέτες επικεντρώθηκαν κυρίως στα επίπεδα της καλσιδιόλης στο αίμα, η οποία είναι μεταβολίτης της βιταμίνης D και στη συσχέτισή της με καρκίνους του δέρματος.

Τα ευρήματα των παλαιότερων μελετών ήταν ασαφή, ακόμη και αντιφατικά κατά καιρούς, καθώς τα επίπεδα της καλσιδιόλης στο αίμα έχουν συσχετιστεί με ελαφρώς υψηλότερο και ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο διαφορετικών καρκίνων του δέρματος. Αυτό μπορεί, εν μέρει, να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι αναλύσεις της καλσιδιόλης στο αίμα, δεν παρέχουν πληροφορίες για το μεταβολισμό της βιταμίνης D στο ανθρώπινο δέρμα, το οποίο μπορεί να εκφράζει ένζυμα που παράγουν βιολογικά ενεργούς μεταβολίτες της βιταμίνης D ή τους αδρανοποιούν. (Υπάρχει σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της κατάθλιψης;)

Η νέα μελέτη, που διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος North Savo Skin Cancer Program, υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση. Στη μελέτη συμμετείχαν 498 ασθενείς που εκτιμάται ότι είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνων του δέρματος, όπως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα. Έμπειροι δερματολόγοι στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, ανέλυσαν προσεκτικά τις βασικές πληροφορίες και το ιατρικό ιστορικό των ασθενών και εξέτασαν το δέρμα τους. Οι δερματολόγοι ταξινόμησαν παράλληλα τους ασθενείς σε διαφορετικές κατηγορίες κινδύνου για καρκίνο του δέρματος (χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου).

Με βάση τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D, οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και συγκεκριμένα σε άτομα που δεν χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα, περιστασιακούς χρήστες συμπληρωμάτων και τακτικούς χρήστες συμπληρωμάτων. Τα επίπεδα καλσιδιόλης στο αίμα αναλύθηκαν στους μισούς ασθενείς και βρέθηκε ότι αντιστοιχούν στην αυτοαναφερόμενη χρήση βιταμίνης D. (Κατανάλωση ψαριών: Αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος)

Ένα βασικό εύρημα της μελέτης είναι ότι υπήρξαν σημαντικά λιγότερες περιπτώσεις μελανώματος ανάμεσα στους τακτικούς χρήστες βιταμίνης D από ό,τι ανάμεσα στα άτομα που δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου συμπληρώματα και ότι η ταξινόμηση για καρκίνο του δέρματος των τακτικών χρηστών ήταν σημαντικά καλύτερη από εκείνη των ατόμων που δεν χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα. Η ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος μελανώματος στους τακτικούς χρήστες μειώθηκε σημαντικά, περισσότερο από το μισό, συγκριτικά με τα άτομα που δεν χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ακόμη και οι περιστασιακοί χρήστες βιταμίνης D μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο μελανώματος, συγκριτικά με τα άτομα που δεν χρησιμοποιούν συμπληρώματα. Παρόλα αυτά, δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση βιταμίνης D και στη σοβαρότητα της φωτογήρανσης, της φωτογήρανσης προσώπου, των ακτινικών κερατώσεων, του αριθμού των σπίλων, του βασικοκυτταρικού καρκινώματος και του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος. Τα επίπεδα της καλσιδιόλης στο αίμα δεν συσχετίστηκαν σημαντικά με τις εν λόγω δερματικές αλλαγές. Δεδομένου ότι ο σχεδιασμός της έρευνας ήταν συγχρονικός, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αποδείξουν μια αιτιώδη σχέση.

Σημειώνεται ότι και άλλες, σχετικά πρόσφατες μελέτες, έχουν επίσης φέρει στο φως στοιχεία που δείχνουν ότι η βιταμίνη D είναι ωφέλιμη έναντι του μελανώματος. (Το εντερικό μικροβίωμα ενισχύει την ανοσοθεραπεία κατά του μελανώματος!)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Fewer cases of melanoma observed among people taking vitamin D supplements https://medicalxpress.com/news/2023-01-cases-melanoma-people-vitamin-d.html

Regular use of vitamin D supplement is associated with fewer melanoma cases compared to non-use: a cross-sectional study in 498 adult subjects at risk of skin cancers https://journals.lww.com/melanomaresearch/Abstract/9900/Regular_use_of_vitamin_D_supplement_is_associated.51.aspx

Vitamin D deficiency in melanoma patients associated with worse overall survival, new study finds https://medicalxpress.com/news/2022-09-vitamin-d-deficiency-melanoma-patients.html