Θεραπεία

Συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες: Τι είναι και πώς βοηθούν;

Περισσότερο από το 30% των ενηλίκων στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν υγειονομική περίθαλψη εκτός της καθιερωμένης δυτικής ιατρικής. Αυτές συχνά αποκαλούνται εναλλακτικές ή συμπληρωματικές. Αν και μπορεί να φαίνονται παρόμοιες, πρόκειται για δύο διαφορετικές προσεγγίσεις: Οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται μαζί με τη συμβατική ιατρική είναι συμπληρωματικές, ενώ αυτές που χρησιμοποιούνται αντί της συμβατικής ιατρικής είναι εναλλακτικές. Ο γιατρός σας πρέπει να γνωρίζει για όλες τις θεραπείες σας – συμπεριλαμβανομένων όλων των φυτικών θεραπειών και συμπληρωμάτων – ακόμη και αν σας φαίνονται ασφαλείς. Για παράδειγμα, το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην κατάστασή σας, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνο αν παίρνετε ορισμένα φάρμακα ή έχετε όγκους ή άλλα προβλήματα υγείας. Όσο περισσότερες πληροφορίες δίνετε στο γιατρό σας και σε άλλους επαγγελματίες υγείας, τόσο καλύτερα μπορούν να σας βοηθήσουν — και να σας κρατήσουν ασφαλείς.

Τι είναι η Ολοκληρωμένη Φροντίδα Υγείας;

Ορισμένα κέντρα υγείας ακολουθούν αυτή τη νεότερη προσέγγιση της ιατρικής. Πρόκειται για μια ολιστική θεώρηση της υγείας σας, που σημαίνει ότι λαμβάνεται υπόψη και η ψυχική σας ευημερία. Το αποτέλεσμα είναι μια θεραπεία που συχνά συνδυάζει τις συνήθεις και τις συμπληρωματικές μεθόδους. Για παράδειγμα, μπορεί να παίρνετε φάρμακα και να χρησιμοποιείτε βελονισμό για την αρθρίτιδα.

  1. Τεχνικές χαλάρωσης

Τα άτομα που έχουν άγχος, προβλήματα ύπνου, ναυτία, χρόνιους πονοκεφάλους ή πόνο στη γνάθο που σχετίζεται με το άγχος μπορεί να επωφεληθούν από αυτές. Περιλαμβάνουν αυτοΰπνωση, προοδευτική χαλάρωση, βιοανάδραση, καθοδηγούμενη απεικόνιση και ασκήσεις βαθιάς αναπνοής. Ο στόχος με καθεμία από αυτές είναι να ξεκινήσει η φυσική αντίδραση χαλάρωσης του σώματός σας, η οποία επιβραδύνει την αναπνοή σας, μειώνει την αρτηριακή σας πίεση και μπορεί να σας δώσει μια καλύτερη αίσθηση ευεξίας.

  1. Συμπληρώματα

Αυτά περιλαμβάνουν βότανα, βιταμίνες, μέταλλα και προβιοτικά (για να βοηθήσετε τα “υγιή” βακτήρια στο έντερό σας να αναπτυχθούν). Ορισμένα μπορεί να είναι επιβλαβή, ειδικά αν έχετε ορισμένες παθήσεις ή τα παίρνετε μαζί με άλλες θεραπείες. Σε αντίθεση με τα καθιερωμένα φάρμακα, δεν ρυθμίζονται και καμία υπηρεσία δεν ελέγχει τους ισχυρισμούς που προβάλλουν. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συμπληρώματα, ειδικά αν παίρνετε φάρμακα ή έχετε προβλήματα υγείας.

  1. Βελονισμός

Αυτό συνήθως περιλαμβάνει πολύ λεπτές βελόνες που τοποθετούνται στο δέρμα σας σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός σας. Μπορεί να προστεθεί ηλεκτρική διέγερση για να χαλαρώσει η ένταση στους μύες σας και η πίεση στα νεύρα σας. Οι άνθρωποι τον χρησιμοποιούν για τη διαχείριση του πόνου, ειδικά στους μύες και τις αρθρώσεις, αλλά υπάρχει ακόμα συζήτηση σχετικά με το πώς – και πόσο καλά – λειτουργεί.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε αν ο βελονισμός μειώνει το άγχος σε ασθενείς με Πάρκινσον!

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε για το βελονισμό και την ινομυαλγία!

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε για το βελονισμό και την εμμηνόπαυση!

  1. Αποτοξίνωση

Πρόκειται για κάποιο συνδυασμό διατροφής, συμπληρωμάτων ή καθαρτικών που αποσκοπεί στην “απαλλαγή του σώματος από τις τοξίνες”. Ορισμένοι τύποι νηστείας μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, στα επίπεδα χοληστερόλης και στην υγεία της καρδιάς, αλλά πάντα να μιλάτε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε από αυτές. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτές οι διαδικασίες αποτοξίνωσης καθαρίζουν πραγματικά το σώμα σας από τις τοξίνες, και ορισμένες μπορεί να προκαλέσουν αδυναμία και λιποθυμία και να σας εμποδίσουν να πάρετε αρκετά θρεπτικά συστατικά.

  1. Βεντούζες

Αυτή η αρχαία κινεζική πρακτική χρησιμοποιεί ειδικά κύπελλα στο δέρμα σας για να δημιουργήσει αναρρόφηση και να αυξήσει τη ροή του αίματος. Κέρδισε μεγάλη προσοχή στην επικρατούσα τάση όταν χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους αθλητές στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Θεωρείται γενικά ασφαλής και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει σε χρόνιους πόνους στον αυχένα και την πλάτη. Αλλά άλλες μελέτες υποδηλώνουν ότι το όφελος μπορεί να προέρχεται από το φαινόμενο placebo – την πεποίθηση ότι η θεραπεία λειτουργεί.

  1. Γιόγκα

Αυτή η αρχαία ινδική πρακτική συνδυάζει σωματικές στάσεις, τεχνικές αναπνοής και διαλογισμό. Οι προσεκτικά επιλεγμένες στάσεις μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο και να σας βοηθήσουν να κινηθείτε καλύτερα αν έχετε πόνο στη μέση. Η γιόγκα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής σας πίεσης και να σας βοηθήσει με το άγχος και την κατάθλιψη. Εάν είστε έγκυος ή έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή ορισμένα είδη πόνου στην πλάτη, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε ή να μείνετε μακριά από ορισμένες στάσεις. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν το δοκιμάσετε.

  1. Χειροπρακτική

Αυτή χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές για να κουνήσει ελαφρά τα οστά σας, συχνότερα αυτών στη σπονδυλική σας στήλη. Η ιδέα είναι να ευθυγραμμιστεί η στάση του σώματός σας για να βοηθήσει με τον πόνο και να διευκολύνει την κίνησή σας. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ανθρώπους με πόνο στη μέση ή προβλήματα στις αρθρώσεις και μπορεί επίσης να διευκολύνει τους πονοκεφάλους και τον πόνο στον αυχένα. Θεωρείται γενικά ασφαλής αν γίνεται από κατάλληλα αδειοδοτημένο χειροπρακτικό, αλλά μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, πονοκεφάλους και κόπωση. Έχουν, ωστόσο, υπάρξει σπάνιες αναφορές ότι ο χειρισμός του αυχένα συνδέεται με εγκεφαλικό επεισόδιο σε νεαρά άτομα.

  1. Αρωματοθεραπεία

Αυτή χρησιμοποιεί αιθέρια έλαια από φυτά για να βοηθήσει τη συναισθηματική και σωματική σας ευεξία. Τα έλαια τις περισσότερες φορές εισπνέονται ή τρίβονται στο δέρμα σας. Μια θεωρία είναι ότι στέλνουν χημικά μηνύματα στο τμήμα του εγκεφάλου σας που επηρεάζει τη διάθεση και τα συναισθήματα. Μπορεί να βοηθήσει με το άγχος και την κατάθλιψη και ενδεχομένως να αμβλύνει ορισμένα είδη σωματικού πόνου, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να γνωρίζουμε.

  1. Θεραπεία μασάζ

Οι θεραπευτές πιέζουν, τρίβουν, συμπιέζουν και σπρώχνουν τους μύες και άλλους μαλακούς ιστούς του σώματός σας με τα χέρια, τα δάχτυλα, τους πήχεις, τους αγκώνες και μερικές φορές ακόμη και με τα πόδια τους. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και μπορεί να βοηθήσει άτομα με πονοκεφάλους, κατάθλιψη και καρκίνο, αλλά τα οφέλη δεν διαρκούν πολύ. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν κάνετε μασάζ αν είστε έγκυος, αν αιμορραγείτε εύκολα, αν έχετε καρκίνο ή αν παίρνετε αντιπηκτικά. Και μην κάνετε μασάζ κοντά σε κοψίματα, κατεστραμμένο δέρμα ή περιοχές με όγκο πάνω ή κάτω από το δέρμα σας.

  1. Ρεφλεξολογία

Αυτή η πρακτική χρησιμοποιεί σημεία πίεσης στα χέρια και τα πόδια σας που πιστεύεται ότι συνδέονται με ορισμένα όργανα και άλλα μέρη του σώματός σας. Έχει χρησιμοποιηθεί για να προσπαθήσει να θεραπεύσει καταστάσεις όπως ο πόνος στην πλάτη, ο πονοκέφαλος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, το άγχος, η πολλαπλή σκλήρυνση, ακόμη και το άσθμα. Είναι σχετικά χαμηλού κινδύνου, αλλά δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι η πρακτική βοηθάει σε κάποιο από αυτά.

  1. Ιονικό ποδόλουτρο

Θεωρητικά, μουλιάζετε τα πόδια σας σε ένα εξειδικευμένο μηχάνημα που παράγει ένα προσαρμοσμένο μείγμα θετικών και αρνητικών ιόντων (φορτισμένα άτομα) που “τραβούν” τις τοξίνες του σώματός σας. Στην πράξη, είναι ακίνδυνο – αν και μερικές φορές ακριβό – αλλά δεν φαίνεται να έχει πραγματικά οφέλη για την υγεία.


+ 18 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Aromatherapy With Essential Oils (PDQ®)–Patient Version https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/aromatherapy-pdq

The physiology of colonic hydrotherapy https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1463-1318.2009.01837.x

Aromatherapy https://connect.mayoclinic.org/blog/cancer-education-center/newsfeed-post/aromatherapy/

4 Tips: Start Talking With Your Health Care Providers About Complementary Health Approaches https://www.nccih.nih.gov/health/tips/tips-start-talking-with-your-health-care-providers-about-complementary-health-approaches

Intermittent fasting: the science of going without https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3680567/

Revisiting reflexology: Concept, evidence, current practice, and practitioner training https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26587391/

Reflexology: an update of a systematic review of randomised clinical trials https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21111551/

Aromatherapy With Essential Oils (PDQ®)–Patient Version https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/aromatherapy-pdq

Clinical effects of colonic cleansing for general health promotion: a systematic review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19724266/

Acupuncture: What You Need To Know https://www.nccih.nih.gov/health/acupuncture-what-you-need-to-know

Relaxation Techniques https://files.nccih.nih.gov/s3fs-public/Relaxation_Techniques_05-31-2016.pdf

Cupping https://www.nccih.nih.gov/health/cupping

Yoga: What You Need To Know https://www.nccih.nih.gov/health/yoga-what-you-need-to-know

Chiropractic: In Depth https://www.nccih.nih.gov/health/chiropractic-in-depth

Massage Therapy for Health https://www.nccih.nih.gov/health/providers/digest/massage-therapy-for-health

Complementary, Alternative, or Integrative Health: What’s In a Name? https://www.nccih.nih.gov/health/complementary-alternative-or-integrative-health-whats-in-a-name

Objective assessment of an ionic footbath (IonCleanse): testing its ability to remove potentially toxic elements from the body https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22174728/

“Detoxes” and “Cleanses”: What You Need To Know https://www.nccih.nih.gov/health/detoxes-and-cleanses-what-you-need-to-know