Υγεία του ματιού

Υγεία ματιών: Ποια συμπτώματα είναι ανησυχητικά;

Τι μπορεί να σημαίνουν τα διάφορα συμπτώματα στα μάτια;

1. Κόκκινα ερεθισμένα μάτια

Τα κόκκινα ερεθισμένα μάτια είναι συνήθως αποτέλεσμα ερεθισμού των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η κατάσταση είναι συχνή και θεραπεύεται συνήθως μόνη της. Ωστόσο, ο τραυματισμός, το γλαύκωμα, οι γρατσουνιές και οι πληγές στον κερατοειδή είναι σοβαρές καταστάσεις που επίσης προκαλούν κοκκίνισμα στα μάτια και πρέπει να θεραπεύονται άμεσα.

2. Κάψιμο στα μάτια

Το κάψιμο στα μάτια είναι συχνά σύμπτωμα κούρασης και ερεθισμού, είτε από πυρετό, είτε από σκόνη και καπνό. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να αποτελεί σημάδι βλεφαρίτιδας, κατά την οποία συσσωρεύονται βακτήρια στα μάτια και προκαλούν πιτυρίδα στα βλέφαρα, σημάδι ξηροφθαλμίας, κατά την οποία τα μάτια δεν παράγουν αρκετά δάκρυα και ξηραίνονται ή ένδειξη φλεγμονής του κερατοειδούς, η οποία είναι μια πιο σοβαρή κατάσταση που χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση.

3. Κολλώδες μίγμα πάνω από τα μάτια ή στις βλεφαρίδες

Πάντοτε, όταν τα δάκρυα στεγνώσουν, αφήνουν πίσω τους ένα κολλώδες μίγμα που δημιουργεί μια κρούστα στο πάνω μέρος των ματιών ή στις βλεφαρίδες. Αυτό είναι φυσιολογικό όταν παρατηρείται σε μικρές ποσότητες. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ότι η ποσότητα αυτού του μίγματος είναι περισσότερη από το κανονικό ή είναι κίτρινη ή πρασινωπή και συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, τότε ενδέχεται να έχετε Pinkeye, το οποίο είναι μεταδοτικό. Επιπρόσθετα, μπορεί να έχετε φραγμένους δακρυγόνους πόρους ή βλεφαρίτιδα η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους εν λόγω αδένες. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας για περεταίρω εξετάσεις.

4. Ξηρά μάτια ή φαγούρα στα μάτια

Η ξηροφθαλμία και η φαγούρα στα μάτια συχνά είναι αποτέλεσμα αλλεργιών, φαρμάκων, φακών επαφής, γήρανσης, κάποιας ασθένειας όπως η αρθρίτιδα ή παρατεταμένης χρήσης υπολογιστή. Οι κρύες κομπρέσες και τα τεχνητά δάκρυα είναι καταπραϋντικά, ωστόσο συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το ποιες σταγόνες μπορούν να σας βοηθήσουν. Εάν νιώθετε φαγούρα, προσπαθήστε να μην τρίβετε τα μάτια σας για να μην τα ερεθίσετε περισσότερο. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα σας δεν υποχωρήσουν μέσα σε λίγες μέρες, τότε επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

5. Πρησμένα μάτια

Το φούσκωμα στα μάτια μπορεί να οφείλεται σε αλλεργίες, βλεφαρίτιδα ή κάποια άλλη λοίμωξη ή φλεγμονή ή σε πληγές στον κερατοειδή ή στην κόρη του ματιού. Σε σπάνιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πρησμένα μάτια δείχνουν κάποιο πρόβλημα με τον θυροειδή. Το πρήξιμο συνήθως εξαφανίζεται από μόνο του, αλλά στην περίπτωση που διαρκέσει περισσότερο από 24 ώρες ή εάν έχετε ήδη πρόβλημα με τα μάτια σας, τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

6. Υγρά μάτια

Τα δάκρυα κάνουν καλό στα μάτια διότι τα ξεπλένουν από τα μικρόβια. Ωστόσο, εάν τα μάτια σας είναι συνέχεια υγρά, τότε ενδέχεται να έχετε κάποια λοίμωξη, να μπήκε κάτι στο μάτι σας και να μην βγήκε ή να έχετε φραγμένους δακρυγόνους πόρους, γεγονός που εμποδίζει τα μάτια σας να αποστραγγιστούν. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μέσα σε μερικές ημέρες, τότε επισκεφτείτε τον γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις.

7. Ακούσιο κλείσιμο βλεφάρου

Οι μικρές, ακούσιες κινήσεις του βλεφάρου είναι συνηθισμένες και φυσιολογικές και σταματούν μετά από ξεκούραση. Στην περίπτωση όμως, που διαπιστώσετε ότι τα βλέφαρα σας κλείνουν χωρίς λόγο (blepharospasm), τότε πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας διότι αυτό μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Your Eye Symptoms May Mean https://www.webmd.com/eye-health/ss/slideshow-eye-symptoms-warning-signs

Drooping Eyelid (Ptosis) https://www.health.harvard.edu/a_to_z/drooping-eyelid-ptosis-a-to-z

Relationship between sedation and pupillary function: comparison of diazepam and diphenhydramine https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1885114/

Why Do Eyes Water? https://kidshealth.org/en/kids/eyes-water.html