1Αιθουσαία νευρίτιδα
Στον περίπλοκο λαβύρινθο του ανθρώπινου αυτιού, μια μικροσκοπική αλλά αξιοσημείωτη δομή κατέχει το κλειδί για την αίσθηση της ισορροπίας και του χωρικού προσανατολισμού. Αυτό το λεπτό σύστημα, γνωστό ως αιθουσαία …
Ο έμετος – η βίαιη εξαγωγή του περιεχομένου του στομάχου σας μέσω του στόματός σας – είναι ο τρόπος του σώματος να αποβάλλει οτιδήποτε που είναι βλαβερό για το στομάχι σας. Μπορεί επίσης να είναι μια αντίδραση εξαιτίας κάποιας ενόχλησης στο έντερο.
Ο έμετος δεν είναι κάποια πάθηση, είναι κυρίως σύμπτωμα άλλων παθήσεων. Κάποιες από τις παθήσεις αυτές είναι σοβαρές, οι περισσότερες όμως δεν αποτελούν σοβαρό λόγο ανησυχίας.
Ο έμετος μπορεί να συμβεί μια φορά μόνο, ιδίως όταν η αιτία είναι κάτι που φάγατε ή ήπιατε και δεν έγινε αποδεκτό από το στομάχι σας. Ο επαναλαμβανόμενος έμετος ωστόσο μπορεί να αποτελεί ένδειξη επείγοντος περιστατικού ή σοβαρού υποκείμενου νοσήματος.
Ακολουθούν οι αιτίες που προκαλούν έμετο στους ενήλικες, τα βρέφη και τις έγκυες, η αντιμετώπισή του και το πότε θεωρείται επείγον περιστατικό.
Οι βασικότερες αιτίες που προκαλούν έμετο στους ενήλικες, τα βρέφη, και τις έγκυες ή τις γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση διαφέρουν.
Οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν έμετο στους ενήλικες περιλαμβάνουν:
Οι κυριότερες αιτίες έμετου στα βρέφη περιλαμβάνουν:
Οι κυριότερες αιτίες έμετου στις έγκυες γυναίκες περιλαμβάνουν:
Οι ορμονικές αλλαγές κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσης μπορεί να σας προκαλέσουν ναυτία και να σας εξωθήσουν σε έμετο. Κάποιες γυναίκες υποφέρουν και από ημικρανίες κατά την διάρκεια της περιόδου τους, οι οποίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν έμετο.
Ξ αντιμετώπιση του έμετου εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία που τον προκαλεί. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού καθώς και υγρών που καταναλώνουν οι αθλητές και περιέχουν ηλεκτρολύτες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αφυδάτωσης.
Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτές τις σπιτικές συνταγές:
Κάποιες φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να σας βοηθήσουν:
Οι έγκυες γυναίκες που υποφέρουν από πρωινή αδιαθεσία ή από υπερέμεση της κύησης μπορεί να χρειαστεί να λάβουν ενδοφλέβια υγρά σε περίπτωση που αδυνατούν να συγκρατήσουν υγρά στο στομάχι τους.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις υπερέμεσης της κύησης ίσως να είναι υποχρεωτικό για την μητέρα να λαμβάνει καθολικά την τροφή της ενδοφλέβια.
Ο ιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει αντιεμετικά , όπως προμεθαζίνη, μετοκλοπραμίδη (Reglan), ή δροπεριδόλη (Inapsine) ώστε να σας βοηθήσει στην πρόληψη της ναυτίας και του έμετου. Μπορείτε να λάβετε αυτές τις φαρμακευτικές αγωγές είτε από του στόματος, είτε ενδοφλέβια, είτε ως υπόθετα.
Οι ενήλικες και τα βρέφη θα πρέπει να επισκεφθούν τον ιατρό τους αν:
Οι έγκυες θα πρέπει να επισκεφθούν τον ιατρό τους σε περίπτωση που η ναυτία και ο έμετος τους εμποδίζει να συγκρατήσουν οποιαδήποτε τροφή ή οποιοδήποτε υγρό στο στομάχι τους.
Ο έμετος που συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επείγον περιστατικό:
Τα βρέφη ηλικίας μικρότερης των 3 μηνών τα οποία εμφανίζουν πρωκτική θερμοκρασία 38ºC (100.4ºF) ή υψηλότερη, είτε με συμπτώματα έμετου είτε χωρίς αυτά, θα πρέπει να επισκεφθούν τον ιατρό.
Πριν κάνετε έμετο, μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε ναυτία. Η ναυτία περιγράφεται ως δυσφορία και αίσθημα σπασμού του στομάχου.
Ίσως να σας είναι αδύνατο να αναγνωρίσετε το αίσθημα ναυτίας στα μικρότερα παιδιά, αλλά είναι πιθανό να διαμαρτυρηθούν για πόνο του στομάχου πριν τον έμετο.
Όταν ξεκινήσει το αίσθημα ναυτίας, μπορείτε να λάβετε κάποια μέτρα τα οποία είναι πιθανό να σας βοηθήσουν ώστε να μην κάνετε έμετο. Οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να προλάβουν τον έμετο πριν εμφανιστεί:
Δεν είναι πάντα δυνατή η πρόληψη έμετου τον οποίο προκαλούν συγκεκριμένες παθήσεις. Για παράδειγμα, η κατανάλωση αλκοόλ σε τέτοια ποσότητα που να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων των τοξινών στο αίμα θα έχει ως αποτέλεσμα τον έμετο καθώς ο οργανισμός σας προσπαθεί να επανέλθει στα μη τοξικά επίπεδα.
Είναι σημαντικό να καταναλώσετε αρκετή ποσότητα νερού και άλλων υγρών τα οποία θα αντικαταστήσουν τα υγρά που χάσατε μετά από μια περίοδο έμετου. Ξεκινήστε να πίνετε νερό ή να αναρροφάτε πολύ λεπτά κομματάκια πάγου με αργούς ρυθμούς και αργότερα προσθέστε καθαρότερα υγρά όπως αναψυκτικά που καταναλώνουν οι αθλητές ή χυμούς. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας διάλυμα επανυδάτωσης χρησιμοποιώντας:
Δεν θα πρέπει να καταναλώσετε κάποιο μεγάλο γεύμα μετά από έμετο. Ξεκινήστε με αλμυρά κράκερς ή σκέτο ρύζι ή ψωμί. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε φαγητά τα οποία σας δυσκολεύουν στην πέψη, όπως:
Μετά τον έμετο, θα πρέπει να ξεπλύνετε το στόμα σας με δροσερό νερό ώστε να απομακρύνετε οποιοδήποτε οξύ του στομάχου το οποίο θα μπορούσε να καταστρέψει τα δόντια σας. Μην βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά τον έμετο καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στο ήδη εξασθενημένο σμάλτο.
Ο έμετος είναι ένα σύμπτωμα κοινό σε πολλές παθήσεις. Πολύ συχνά, ο έμετος στους ενήλικες και τα βρέφη είναι αποτέλεσμα μιας λοίμωξης αποκαλούμενης γαστρεντερίτιδας, δυσπεψίας ή τροφικής δηλητηρίασης. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε πολλές άλλες αιτίες.
Για τις έγκυες, ο έμετος συχνά αποτελεί ένδειξη πρωινής αδιαθεσίας.
Ο έμετος μπορεί να αποτελεί αιτία ανησυχίας όταν το άτομο εμφανίζει ενδείξεις αφυδάτωσης, ή όταν συνοδεύεται από στηθάγχη, ξαφνικό και έντονο άλγος στην κοιλιακή χώρα, υψηλό πυρετό ή δυσκαμψία στο λαιμό. Τα άτομα που υπέστησαν πρόσφατα κάποιο τραυματισμό στο κεφάλι ή κάνουν έμετο με αίμα θα πρέπει να επισκεφθούν τον ιατρό τους άμεσα.
Αν κάνετε έμετο, βεβαιωθείτε ότι πίνετε νερό ή άλλα καθαρά υγρά ώστε να προλάβετε την αφυδάτωση. Καταναλώνετε μικρά γεύματα όταν αυτό είναι δυνατό τα οποία να περιέχουν απλά τρόφιμα, όπως κράκερς.
Αν ο έμετος δεν υποχωρήσει σε διάστημα μερικών ημερών, επισκεφθείτε τον ιατρό σας.
Στον περίπλοκο λαβύρινθο του ανθρώπινου αυτιού, μια μικροσκοπική αλλά αξιοσημείωτη δομή κατέχει το κλειδί για την αίσθηση της ισορροπίας και του χωρικού προσανατολισμού. Αυτό το λεπτό σύστημα, γνωστό ως αιθουσαία …
Αρτηριοφλεβική δυσπλασία (AVM) ονομάζεται το «μπέρδεμα» των αιμοφόρων αγγείων (αρτηρίες και φλέβες) και ο σχηματισμός ενός «κουβαριού», που η ανάπτυξή του προκαλεί ανωμαλίες στη λειτουργία των φλεβών και των αρτηριών. …
Τι είναι τα κυανίδια; Τα κυανίδια είναι ενώσεις που περιέχουν τη χημική ομάδα -CN (ένωση άνθρακα με άζωτο) και βρίσκονται σε πολλά και διαφορετικά μέρη, από τρόφιμα μέχρι φάρμακα. Ακόμα, …
Τι είναι η ατροφική γαστρίτιδα; Η ατροφική γαστρίτιδα εμφανίζεται όταν η επένδυση του στομάχου έχει υποστεί φλεγμονή για αρκετά χρόνια. Η φλεγμονή είναι περισσότερο συχνά το αποτέλεσμα βακτηριακής λοίμωξης που …
Τι είναι η αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία; Η αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία (ΑΗΑ) είναι μία ομάδα διαταραχών όπου το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται και καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτές οι σπάνιες παθήσεις …
Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι λοιμώξεις που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια παραμονής ενός ασθενούς στο νοσοκομείο και δεν ήταν παρούσες ή σε στάδιο επώασης κατά την εισαγωγή του. Προκαλούνται από ανθεκτικά …
Τι είναι η νόσος Takayasu; Είναι μία πρότυπη νόσος των μη ειδικών αορτίτιδων (μια ομάδα διαταραχών που προκαλούν φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων). Έχει ονομαστεί και άσφυγμος νόσος και σύνδρομο αορτικού …
Τι είναι το Σύνδρομο Dandy-Walker; To Σύνδρομο Dandy-Walker (ή εναλλακτικά, Σύνδρομο Ντάντι-Γουώκερ, Δυσμορφία Dandy- Walker, Κύστη Dandy- Walker, Δυσπλασία Dandy-Walker, Εσωτερική υδροκεφαλία τύπου Dandy- Walker ή Μη επικοινωνούσα υδροκεφαλία τύπου …
Τι είναι η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια; Οι νεφροί είναι υπεύθυνοι για το φιλτράρισμα των πλεοναζόντων υγρών και των παραπροϊόντων από την αιματική κυκλοφορία. Αυτά τα παραπροϊόντα ύστερα απεκκρίνονται μέσω των …