1Δηλητηρίαση από κυανίδιο
Τι είναι τα κυανίδια; Τα κυανίδια είναι ενώσεις που περιέχουν τη χημική ομάδα -CN (ένωση άνθρακα με άζωτο) και βρίσκονται σε πολλά και διαφορετικά μέρη, από τρόφιμα μέχρι φάρμακα. Ακόμα, …
Οι επιληπτικές κρίσεις είναι αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν δραματικά, εμφανή συμπτώματα ή να μην προκαλέσουν καθόλου συμπτώματα.
Τα συμπτώματα μιας σοβαρής κρίσης περιλαμβάνουν βίαιο ταρακούνημα του σώματος και απώλεια ελέγχου. Ωστόσο, οι ήπιες κρίσεις μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη σημαντικού ιατρικού προβλήματος, οπότε η αναγνώρισή τους είναι κρίσιμη.
Επειδή ορισμένες κρίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό ή να είναι σύμπτωμα μιας υποθάλπουσας ιατρικής πάθησης, είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε άμεση θεραπεία.
Η Διεθνής Ένωση κατά της Επιληψίας (ILAE) εισήγαγε την αναβαθμισμένη κατάταξη το 2017 η οποία περιγράφει τους διαφορετικούς τύπους επιληπτικών κρίσεων. Οι δύο κύριοι τύποι είναι οι εστιακές και οι γενικευμένες επιληπτικές κρίσεις.
Οι εστιακές επιληπτικές κρίσεις αναφέρονται και ως μερικές επιληπτικές κρίσεις, διότι συμβαίνουν μόνο στη μία πλευρά του εγκεφάλου. Ως αποτέλεσμα, η μία πλευρά του σώματος επηρεάζεται κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης.
Αν έχετε επίγνωση της επιληπτικής κρίσης τη στιγμή που συμβαίνει, αυτό ονομάζεται εστιακή κρίση χωρίς απώλεια συνείδησης. Αν δεν αντιλαμβάνεστε πότε συμβαίνουν οι κρίσεις, αυτό είναι γνωστό ως εστιακή κρίση με απώλεια συνείδησης.
Αυτές οι κρίσεις συμβαίνουν και στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου ταυτόχρονα και επηρεάζουν και τις δύο πλευρές του σώματος. Στις γενικευμένες επιληπτικές κρίσεις συμπεριλαμβάνονται οι τονικοκλονικές, οι ατονικές και οι επιληπτικές κρίσεις απουσίας.
Μερικές φορές κανείς δεν βλέπει την αρχή μιας επιληπτικής κρίσης. Μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος να ξυπνήσει μέσα στη νύχτα και να διαπιστώσει ότι ο/η σύντροφός του παθαίνει κρίση. Αυτές ονομάζονται άγνωστες επιληπτικές κρίσεις. Δεν κατηγοριοποιούνται εξαιτίας των ανεπαρκών πληροφοριών αναφορικά με το πώς ξεκίνησαν.
Μπορεί να βιώσετε ταυτόχρονα τόσο εστιακές όσο και γενικευμένες επιληπτικές κρίσεις ή μπορεί να προηγηθεί η μία της άλλης. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από μερικά δευτερόλεπτα έως 15 λεπτά ανά επεισόδιο.
Μερικές φορές, τα συμπτώματα εμφανίζονται πριν παρουσιαστεί η επιληπτική κρίση. Αυτά είναι:
Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι μια κρίση είναι σε εξέλιξη περιλαμβάνουν:
Οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να προέρχονται από διάφορα προβλήματα υγείας. Οτιδήποτε επηρεάζει το σώμα μπορεί επίσης να διαταράξει τον εγκέφαλο και να οδηγήσει σε επιληπτική κρίση. Μερικά παραδείγματα αποτελούν:
Οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να είναι κληρονομικές. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας έχει ιστορικό επιληπτικών κρίσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά των μικρών παιδιών, η αιτία της επιληπτικής κρίσης μπορεί να είναι άγνωστη.
Αν δεν λάβετε θεραπεία για τις επιληπτικές κρίσεις, τα συμπτώματά τους μπορεί να επιδεινώνονται και να έχουν σταδιακά μεγαλύτερη διάρκεια. Εξαιρετικά μεγάλες κρίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κώμα ή θάνατο.
Οι επιληπτικές κρίσεις μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε τραυματισμούς, όπως πτώσεις ή εκδορές στο σώμα. Είναι σημαντικό να φοράτε ένα ιατρικό βραχιόλι ταυτοποίησης που ενημερώνει τους διασώστες ότι έχετε επιληψία.
Η διάγνωση του τύπου των κρίσεων μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία. Ο γιατρός θα σας υποβάλει σε ορισμένες εξετάσεις για να εντοπίσει με ακρίβεια τον τύπο της επιληπτικής κρίσης και να διασφαλίσει ότι οι συνιστώμενες θεραπείες θα είναι αποτελεσματικές.
Ο γιατρός θα εξετάσει το πλήρες ιατρικό σας ιστορικό και τα γεγονότα που οδηγούν στην επιληπτική κρίση. Για παράδειγμα, παθήσεις όπως οι ημικρανίες, οι διαταραχές του ύπνου και το ακραίο ψυχολογικό στρες, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά των επιληπτικών κρίσεων.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα βοηθήσουν το γιατρό να αποκλείσει άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν δραστηριότητα που μοιάζει με επιληπτική κρίση. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν:
Ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να διαγνώσει μια κρίση. Αυτά τα τεστ μετράνε τα εγκεφαλικά κύματα. Η παρακολούθηση των εγκεφαλικών κυμάτων κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης μπορεί να συνεισφέρει στη διάγνωση του τύπου της επιληπτικής κρίσης.
Οι απεικονιστικές τεχνικές, όπως η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία, μπορούν επίσης να βοηθήσουν παρέχοντας μια σαφή εικόνα του εγκεφάλου. Αυτές οι εξετάσεις επιτρέπουν στο γιατρό να εντοπίσει ανωμαλίες, όπως μία μπλοκαρισμένη ροή αίματος ή έναν όγκο.
Οι θεραπείες για τις επιληπτικές κρίσεις εξαρτώνται από την αιτία. Με τη θεραπεία της αιτίας των επιληπτικών κρίσεων, μπορεί να είστε σε θέση να αποφύγετε μελλοντικές κρίσεις. Η θεραπεία για επιληπτικές κρίσεις λόγω επιληψίας περιλαμβάνει:
Με την τακτική θεραπεία, μπορείτε να μειώσετε ή να σταματήσετε τα συμπτώματα των επιληπτικών κρίσεων.
Αρχικά, θα πρέπει να απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερα αντικείμενα από την περιοχή γύρω από το άτομο που παθαίνει μια επιληπτική κρίση για να αποτρέψετε πιθανό τραυματισμό. Θα πρέπει επίσης να ξαπλώσετε τον/την ασθενή στο πλάι και να τοποθετήσετε μαξιλάρια στο κεφάλι του/της.
Μείνετε μαζί με το άτομο και καλέστε το 166 το συντομότερο δυνατόν, αν συμβαίνει κάποιο από τα ακόλουθα:
Είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι. Παρόλο που δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσετε μια επιληπτική κρίση όταν ξεκινήσει, μπορείτε να παρέχετε βοήθεια. Η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας προτείνει:
Μετά την επιληπτική κρίση, πρέπει να κάνετε τα εξής:
Μπορεί να είναι δύσκολο να ζείτε με επιληψία. Όμως, με τη σωστή υποστήριξη, είναι δυνατόν να ζήσετε μια πλήρη και υγιή ζωή.
Διδάξτε στους φίλους και την οικογένειά σας περισσότερα για την επιληψία και πώς να σας φροντίσουν αν σας συμβεί μια επιληπτική κρίση.
Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων για τη μείωση του κινδύνου τραυματισμού, όπως η προφύλαξη του κεφαλιού, η χαλάρωση των σφιχτών ενδυμάτων και η στροφή σας στο πλάι εάν κάνετε εμετό.
Συνεχίστε τις συνήθεις δραστηριότητές σας και βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε την επιληψία σας έτσι ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε τον τρόπο ζωής σας.
Για παράδειγμα, εάν δεν επιτρέπεται πλέον να οδηγείτε επειδή παθαίνετε επιληπτικές κρίσεις, μπορεί να επιθυμείτε να μετακομίσετε σε μια πόλη με καλή δημόσια συγκοινωνία, ώστε να μπορείτε να εξυπηρετείστε.
Εάν ζείτε με κάποιον που έχει επιληψία, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το άτομο αυτό να αντιμετωπίσει την κατάστασή του:
Εάν χρειάζεστε βοήθεια, απευθυνθείτε στο γιατρό ή σε μια ομάδα υποστήριξης για την επιληψία.
Σε πολλές περιπτώσεις, μια επιληπτική κρίση δεν μπορεί να αποφευχθεί. Ωστόσο, η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να σας δώσει την ευκαιρία για τη μείωση του κινδύνου. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή για επιληψία ή άλλα προβλήματα υγείας, θα πρέπει να την ακολουθείτε αυστηρά με βάση τις οδηγίες συνταγογράφησης.
Chillemi S, et al. (2011). Quick tips: What to do if someone near you is having a seizure.
brainandlife.org/the-magazine/article/app/7/2/10/quick-tips-what-to-do-if-someone-near-you-is
Epilepsy. (n.d.).
my.clevelandclinic.org/health/diseases/17636-epilepsy
Fisher RS, et al. (2017). Operational classification of seizure types by the International League Against Epilepsy: Position Paper of the ILAE Commission for Classification and Terminology.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/epi.13670
Focal seizures. (n.d.).
hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/epilepsy/focal-seizures
Kiriakopoulos E, et al. (2017). Types of seizures.
epilepsy.com/learn/types-seizures
Mayo Clinic Staff. (2019). Epilepsy.
mayoclinic.org/diseases-conditions/epilepsy/diagnosis-treatment/drc-20350098
Mayo Clinic Staff. (2019). Grand mal seizure.
mayoclinic.org/diseases-conditions/grand-mal-seizure/symptoms-causes/syc-20363458
Operational classifications of seizure types. (2017).
ilae.org/guidelines/definition-and-classification/operational-classification-2017
Types of seizures. (2018).
cdc.gov/epilepsy/about/types-of-seizures.htm
Τι είναι τα κυανίδια; Τα κυανίδια είναι ενώσεις που περιέχουν τη χημική ομάδα -CN (ένωση άνθρακα με άζωτο) και βρίσκονται σε πολλά και διαφορετικά μέρη, από τρόφιμα μέχρι φάρμακα. Ακόμα, …
Τι είναι το Σύνδρομο Dandy-Walker; To Σύνδρομο Dandy-Walker (ή εναλλακτικά, Σύνδρομο Ντάντι-Γουώκερ, Δυσμορφία Dandy- Walker, Κύστη Dandy- Walker, Δυσπλασία Dandy-Walker, Εσωτερική υδροκεφαλία τύπου Dandy- Walker ή Μη επικοινωνούσα υδροκεφαλία τύπου …
Τι είναι η οξεία νεφρική ανεπάρκεια; Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια συμβαίνει όταν οι νεφροί ξαφνικά χάνουν την ικανότητα να απομακρύνουν άλατα, υγρά και παραπροϊόντα από το αίμα. Με άλλα λόγια, …
Τι είναι το σύνδρομο Sturge-Weber; Το σύνδρομο Sturge-Weber (SWS) είναι μία νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μία διακριτή τριχοειδική δυσπλασία με βαθυκόκκινο χρώμα στο μέτωπο, το τριχωτό της κεφαλής, ή …
Τι είναι η νευροϊνωμάτωση; Η νευροϊνωμάτωση είναι μία γενετική διαταραχή που προκαλεί την ανάπτυξη όγκων στον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα. Η πάθηση εμφανίζεται ως αποτέλεσμα γενετικής ανωμαλίας. …
Τι είναι το σύνδρομο βασικοκυτταρικών σπίλων; Το σύνδρομο βασικοκυτταρικών σπίλων αναφέρεται σε μία ομάδα ανωμαλιών που προκαλούνται από μία σπάνια γενετική πάθηση. Το σύνδρομο επηρεάζει: Το δέρμα Το ενδοκρινικό σύστημα …
Λίγα λόγια για τη νόσο Gaucher Η νόσος Gaucher (GD) είναι μία λυσοσωμική διαταραχή. Από τις περίπου 50 λυσοσωμικές διαταραχές που έχουν ταυτοποιηθεί, αυτή είναι η πιο συχνή. Η πάθηση …
Τι είναι οι γενικευμένες τονικοκλονικές κρίσεις; Μία γενικευμένη τονικοκλονική κρίση (grand mal) είναι μία διαταραχή της λειτουργίας και στις δυο πλευρές του εγκεφάλου. Η διαταραχή προκαλείται από ηλεκτρικά σήματα που …
Τι είναι η νόσος Hallervorden-Spatz; Η νόσος Hallervorden-Spatz (HSD) είναι επίσης γνωστή ως: Νευροεκφύλιση με συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο (ΝΒΙΑ) Νευροεκφύλιση που σχετίζεται με την κινάση του παντοθενικού (PKAN) Είναι …
Τι είναι η οζώδης σκλήρυνση; Η οζώδης σκλήρυνση (TS), ή Tuberous Sclerosis Complex (TSC), είναι μία σπάνια γενετική πάθηση που προκαλεί μη καρκινικούς (καλοήθεις) όγκους στον εγκέφαλο, άλλα ζωτικά όργανα …