Βότανα

Συμβουλές για ασφαλή χρήση φυτικών συμπληρωμάτων και φαρμάκων για την καρδιά

Ορισμένα βότανα που μπορεί να παίρνετε για την καρδιά σας μπορεί να σας θέτουν σε κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα, αν παίρνετε ήδη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν βότανα για λόγους που κυμαίνονται από την υψηλή χοληστερόλη έως την κατάθλιψη. Αν και θεωρούνται ευρέως ως ασφαλή, ορισμένα από αυτά τα προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αλληλεπιδράσεις σε άτομα που λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα για καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν ρυθμίζει τα συμπληρώματα διατροφής (όπως τα βότανα) με την ίδια αυστηρότητα όπως τα φάρμακα και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι τα συστατικά των συμπληρωμάτων δεν έχουν απαραίτητα αποδειχθεί αποτελεσματικά και δεν έχουν καθιερωθεί οι συνήθεις δόσεις. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα.

Έχοντας αυτό κατά νου, παραθέτουμε ορισμένα κοινά φυτικά συμπληρώματα που θα πρέπει να αποφεύγετε εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα. Πολλές από τις πληροφορίες που ακολουθούν προέρχονται από το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH).


Ποια φυτικά συμπληρώματα και βότανα πρέπει να αποφεύγετε όταν παίρνετε φάρμακα για την καρδιά;

  1. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι μέλος της οικογένειας των κρεμμυδιών, που διατίθεται στο εμπόριο ως έλαιο, εκχύλισμα ή χάπι (εκτός από τη φυσική του κατάσταση). Σύμφωνα με το NCCIH, το σκόρδο συνήθως διατίθεται στην αγορά ως ένας τρόπος για τη μείωση της συνολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης, καθώς και της αρτηριακής πίεσης.

Οι άνθρωποι που είναι υγιείς μπορούν να δουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς από τη λήψη σκόρδου – όπως και οι άνθρωποι που έχουν υψηλή LDL χοληστερόλη και υψηλά τριγλυκερίδια. Αλλά οι άνθρωποι που λαμβάνουν αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά φάρμακα θα πρέπει να αποφεύγουν τα εξής προϊόντα: σκόρδο, γκίνγκο, σπόρους σταφυλιού και πράσινο τσάι. Και δεδομένου ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τα άτομα που έχουν υπόταση (χαμηλή αρτηριακή πίεση) δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν σκόρδο.

Οι αντιπηκτικές ιδιότητες του σκόρδου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας που σχετίζεται με την ασπιρίνη και τη βαρφαρίνη – ένα αντιπηκτικό φάρμακο που συνταγογραφείται συνήθως σε άτομα με διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή αντικατάσταση καρδιακής βαλβίδας.

  1. Καρπός του φοινικόδεντρου (saw palmetto)

Ο καρπός του φοινικόδεντρου (ένα είδος φοίνικα), το saw palmetto διατίθεται συνήθως ως κάψουλα, υγρό ή τσάι. Χρησιμοποιείται κυρίως για την καταπολέμηση των προβλημάτων ούρησης που προκαλούνται από διογκωμένο προστάτη.

Το saw palmetto χρησιμοποιείται επίσης για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης, του χρόνιου πυελικού πόνου και της μειωμένης σεξουαλικής ορμής.

Όπως και το σκόρδο, το saw palmetto αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αιμορραγίας που σχετίζεται με τη βαρφαρίνη και πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή παράλληλα με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων.

Εάν έχετε προγραμματίσει χειρουργική επέμβαση, σκεφτείτε να αναστείλετε τη χρήση του saw palmetto (και του σκόρδου) κατά τις δύο εβδομάδες πριν από τη διαδικασία.

  1. Gingko

Το εκχύλισμα των φύλλων Gingko χρησιμοποιείται κυρίως για τη βελτίωση της μνήμης και την πρόληψη της άνοιας (συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ). Σύμφωνα με το NCCIH, οι άνθρωποι το έχουν χρησιμοποιήσει για τη θεραπεία του άσθματος, των εμβοών στα αυτιά, της σεξουαλικής δυσλειτουργίας και του πόνου στα πόδια που προκαλείται από κακή κυκλοφορία.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Μαρτίου 2017 στο Journal of the American College of Cardiology, το ginkgo αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αιμορραγίας που σχετίζεται με την ασπιρίνη και τη βαρφαρίνη.

  1. Βαλσαμόχορτο

Το βαλσαμόχορτο είναι ένα φυτό με κίτρινα άνθη, το Hypericum perforatum, που πωλείται ως κάψουλα, τσάι ή υγρό εκχύλισμα. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν συνήθως για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης και του άγχους και ως ηρεμιστικό για διαταραχές του ύπνου.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), το βαλσαμόχορτο μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωση των φαρμάκων στο αίμα . Με άλλα λόγια, μπορεί να κάνει τα φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια (όπως το Lanoxin) ή τη μείωση της χοληστερόλης (όπως το Mevacor και το Altocor) λιγότερο αποτελεσματικά.

Εάν παίρνετε στατίνες ή βαρφαρίνη, είναι καλύτερο να αποφύγετε εντελώς το βαλσαμόχορτο.

  1. Πράσινο τσάι

Οι σκοποί για την κατανάλωση πράσινου τσαγιού (από φύλλα του φυτού Camellia sinensis) ως ρόφημα, κάψουλα ή εκχύλισμα περιλαμβάνουν την απώλεια βάρους, τη βελτίωση της πνευματικής εγρήγορσης, τη μείωση της χοληστερόλης και την πρόληψη του καρκίνου.

Το πράσινο τσάι μπορεί να επηρεάσει την αδενοσίνη, ένα φάρμακο για τους ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς.

Το τσάι αυτό περιέχει επίσης βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των αντιπηκτικών φαρμάκων, όπως η βαρφαρίνη, σύμφωνα με τη μελέτη του Journal of the American College of Cardiology. Επιπλέον, η καφεΐνη στο πράσινο τσάι θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τους β-αναστολείς.

  1. Τριφύλλι Alfalfa

Τα αλεσμένα, αποξηραμένα φύλλα της μηδικής πωλούνται ως κάψουλες. Οι άνθρωποι συχνά λαμβάνουν κάψουλες για να μειώσουν τη συνολική και την LDL χοληστερόλη και να μειώσουν τη συσσώρευση πλάκας λόγω αθηροσκλήρωσης (σκλήρυνση των αρτηριών).

Όπως και το πράσινο τσάι, το Τριφύλλι Alfalfa περιέχει βιταμίνη Κ. Επειδή η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματος, το Τριφύλλι Alfalfa μπορεί να μειώσει τις επιδράσεις της βαρφαρίνης.

  1. Τζίντζερ

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία διαφόρων στομαχικών παθήσεων (όπως η ναυτία, η διάρροια και ο στομαχόπονος). Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία του πόνου στις αρθρώσεις και τους μυς.

Το τζίντζερ μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος ή την αυξημένη αιμορραγία για όσους λαμβάνουν βαρφαρίνη, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες σχετικά με αυτό.

Για να είστε ασφαλείς, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν λαμβάνετε συμπληρώματα τζίντζερ καθώς και βαρφαρίνη ή ασπιρίνη.

  1. Μύρτιλλο

Το μύρτιλλο αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με την κακή κυκλοφορία, κυρίως τους κιρσούς, τη φλεβική ανεπάρκεια, τη διάρροια, τα δερματικά προβλήματα, την καταπόνηση των ματιών και τις κράμπες της περιόδου. (Δείτε ακόμη Μπορούν τα βότανα να ανακουφίσουν τις κράμπες της περιόδου;)

Το μύρτιλλο μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν το πάρετε μαζί με αντιπηκτικά, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική αιμορραγία.

  1. Ginseng

Ένα βότανο που κατάγεται από την Ασία, το Ginseng χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες και τώρα πωλείται ως κάψουλα. Το Ginseng χρησιμοποιείται συχνά για την ενίσχυση της ενέργειας, της αντοχής και του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και για τη μείωση της LDL χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Όταν χρησιμοποιείται υπερβολικά, το Ginseng μπορεί να μειώσει την επίδραση της βαρφαρίνης,-ενώ ενισχύει επίσης τις αιμορραγικές επιδράσεις της ασπιρίνης, των μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και της ηπαρίνης.

Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα για την καρδιά, όπως οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου.

  1. Χυμός γκρέιπφρουτ

Οι άνθρωποι μπορεί να στραφούν στο χυμό γκρέιπφρουτ για να επιταχύνουν την απώλεια βάρους και να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς.

Ωστόσο, ο FDA έχει δηλώσει ότι ο χυμός γκρέιπφρουτ παρεμβαίνει σε ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο για τη σωστή απορρόφηση των φαρμάκων. Αυτό μπορεί να εντείνει τις επιδράσεις των στατινών που μειώνουν τη χοληστερόλη ή των φαρμάκων για την υψηλή αρτηριακή πίεση.

  1. Αλόη βέρα

Εκτός από τη γνωστή χρήση της ως λοσιόν και αλοιφή, πολλοί χρησιμοποιούν την αλόη από το στόμα για τη θεραπεία σοβαρών καταστάσεων υγείας, όπως η αρθρίτιδα, η επιληψία, ο διαβήτης και το άσθμα.

Ωστόσο, η αλόη βέρα μπορεί να προκαλέσει πτώση των επιπέδων καλίου στο αίμα, οδηγώντας σε προβλήματα καρδιακού ρυθμού.

Η πτώση του επιπέδου καλίου θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε επιπλοκές για καρδιοπαθείς που λαμβάνουν το φάρμακο διγοξίνη για αρρυθμία (προβλήματα καρδιακού ρυθμού) ή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Περαιτέρω, η αλόη έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την αιμορραγία εάν χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα αντιαιμοπεταλιακά αναλγητικά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, σύμφωνα με τη μελέτη του EPMA Journal που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2019.

  1. Black Cohosh

Το black cohosh (Σιμισιφούγκα), που πωλείται ως κάψουλα, χρησιμοποιείται κυρίως για την καταπράυνση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης (εξάψεις, κολπική ξηρότητα, νυχτερινές εφιδρώσεις), αλλά έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του πόνου στις αρθρώσεις και τους μυς.

Τέλος, το black cohosh μπορεί να επηρεάσει ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των στατινών που μειώνουν τη χοληστερόλη, σύμφωνα με το NCCIH.

  1. Τρικοκκιά

Ο καρπός του θάμνου Hawthorn μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα των καρδιακών παθήσεων και να μειώσει τη χοληστερόλη. Το φύλλο και το άνθος χρησιμοποιούνται επίσης για την προστασία από την καρδιακή ανεπάρκεια.

Η τρικοκκιά μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια. Το NCCIH συνέστησε να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τη χρήση της τρικοκκιάς πριν το εντάξετε στη διατροφή σας.

  1. Ρίζα γλυκόριζας

Οι άνθρωποι συνήθως λαμβάνουν το αποξηραμένο εκχύλισμα της ρίζας του φυτού γλυκόριζας σε μορφή κάψουλας. Η ρίζα γλυκόριζας αντιμετωπίζει τα έλκη, άλλες στομαχικές παθήσεις, τη βρογχίτιδα, τον πονόλαιμο και τις ιογενείς λοιμώξεις.

Οι επιδράσεις της γλυκόριζας στο κάλιο και την αρτηριακή πίεση αποτελούν ιδιαίτερη ανησυχία για άτομα με υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) ή καρδιακή ή νεφρική νόσο.

Η ρίζα γλυκόριζας θα μπορούσε να επηρεάσει τους αναστολείς άσου (φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση) ή τα διουρητικά που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.

Ενώ τα φυτικά συμπληρώματα μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, μπορεί επίσης να είναι επιβλαβή για άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις και άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα. Και επειδή τα συμπληρώματα δεν ρυθμίζονται από τον FDA, μπορεί να μην λειτουργούν ή να περιέχουν κάτι διαφορετικό από αυτό που αναγράφεται στην ετικέτα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιλογή αξιόπιστων πηγών για τα συμπληρώματα είναι τόσο σημαντική.

Τα συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα και να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Εάν σκέφτεστε να προσθέσετε βότανα ή συμπληρώματα βοτάνων στη διατροφή σας, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας για να σας καθοδήγηση.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved