Ψυχική υγεία

Συμβουλες για μια υγιή και όμορφη σχέση εξ αποστάσεως

Στην εποχή του Skyping και των γραπτών μηνυμάτων, φαίνεται ότι η διατήρηση μιας σχέσης εξ αποστάσεως θα ήταν ευκολότερη από ποτέ. Πάνε οι μέρες που πληρώνανε τόσο υψηλές τιμές για υπεραστικές κλήσεις που πρέπει να τις μοιράζεις σαν πολύτιμα κοσμήματα. Δεν πρέπει πλέον κάποιος που έχει σχέση εξ αποστάσεως να εναποθέτει όλες τις ελπίδες του στην παράδοση του ταχυδρομείου στις 3 μ.μ., περιμένοντας ένα γράμμα του οποίου τα νέα είναι στην καλύτερη περίπτωση τεσσάρων ημερών. Γιατί, δεν βρισκόμαστε πλέον ούτε καν στις μέρες που πρέπει να περιμένετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να εγκατασταθεί στον υπολογιστή του για να ελέγξει τα emails του: Οι άμεσες απαντήσεις είναι πλέον σχεδόν επιβεβλημένες (ίσως ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα!). Αλλά ρωτήστε όποιον βρίσκεται σε σχέση εξ αποστάσεως: Η τεχνολογία δεν μπορεί να αναπληρώσει τα πάντα. Η έλλειψη τακτικής φυσικής εγγύτητας φαίνεται ότι εξακολουθεί να κάνει πολλές σχέσεις εξ αποστάσεως συναισθηματικά δύσκολες όσο ποτέ άλλοτε.

Και όμως, πολλοί είναι εκείνοι που τις δοκιμάζουν. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι το 24% των ερωτηθέντων είχε χρησιμοποιήσει το email ή/και το διαδίκτυο για να διατηρήσει μια σχέση εξ αποστάσεως (υπήρχαν εξ αποστάσεως ερωτηθέντες που δεν το έκαναν;). Και τα καλά νέα είναι ότι μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι, στη χειρότερη περίπτωση, η ποιότητα των σχέσεων εξ αποστάσεως δεν διαφέρει σημαντικά από τις κοντινές σχέσεις (γεωγραφικά), και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και καλύτερη.

Θα επιβιώσει η δική σας; Τι κάνει τη διαφορά; Ευτυχώς, υπάρχουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις που θα βελτιώσουν τις πιθανότητές σας για μια υγιή, διαρκή αγάπη. Ακολουθούν αυτά που πρέπει να έχετε κατά νου.

 

  1. Βάλτε σωστά τις προτεραιότητες στα προγράμματά σας

Τα διαφορετικά προγράμματα εργασίας ή σχολείου, οι προτιμήσεις ύπνου και οι ζώνες ώρας μπορούν να προκαλέσουν χάος ακόμη και στα πιο καλοπροαίρετα ζευγάρια όταν πρόκειται να βρουν χρόνο για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Συχνά, ένα ζευγάρι μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα μοτίβο λόγω αδράνειας, ακόμη και όταν αποδεικνύεται ότι αυτό το μοτίβο δεν λειτουργεί ιδιαίτερα καλά για τον έναν ή και για τους δύο. Πότε είστε στα καλύτερά σας; Πότε μπορείτε να αφιερώσετε προσωπικό, ξεκούραστο χρόνο για συζήτηση; Πώς νιώθετε για τα αυθόρμητα μηνύματα; Ποιος έχει πιο ευέλικτο πρόγραμμα; Ποιο νιώθετε ως το πιο οικείο μέρος της ημέρας σας – ή την ώρα που αποζητάτε περισσότερο τη σύνδεση; Ποιος θα πρέπει να ξεκινήσει την επαφή; Προτιμάτε μια καθορισμένη ώρα ανεξαρτήτως, ή θα πρέπει να ποικίλλει ανάλογα με την ημέρα; Δεν υπάρχουν όρια στους τύπους των ρυθμίσεων επικοινωνίας που μπορούν να λειτουργήσουν, αρκεί να αισθάνονται αμοιβαία ικανοποιητικές. Να είστε προσεκτικοί σχετικά με το πώς επιλέγετε έναν ρυθμό που λειτουργεί για εσάς, έτσι ώστε να μην συσσωρεύεται δυσαρέσκεια και απογοήτευση αφού πέσετε σε ένα μοτίβο που δεν αισθάνεστε βολικό ή υποστηρικτικό.

 

  1. Αναδιαμορφώστε την κατάσταση ως θετική – και πιστέψτε σε αυτήν

Δεδομένων των θετικών στοιχείων που συνοδεύουν ορισμένες σχέσεις εξ αποστάσεως, μπορεί κάλλιστα να έχει νόημα να γιορτάσετε την κατάστασή σας ως κάτι που μπορεί να αποφέρει οφέλη παρά τα μειονεκτήματά της. Επιπλέον, αν μπορείτε και οι δύο να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τους τρόπους με τους οποίους η απόσταση μπορεί να σας κάνει να εκτιμάτε περισσότερο ο ένας τον άλλον (έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είστε πιο πιθανό να εξιδανικεύετε τον σύντροφό σας όταν βρίσκεστε σε σχέση εξ αποστάσεως), τότε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο θετικά για όσα μπορεί να φέρει η απόσταση. Η γνωστική αναπλαισίωση είναι χρήσιμη σε όλα τα είδη των δύσκολων καταστάσεων της ζωής, καθώς βοηθά να φέρουμε ελπίδα και μπορεί να μας δώσει μια αίσθηση ελέγχου. Οι σχέσεις εξ αποστάσεως δεν διαφέρουν. Προσπαθήστε να περάσετε από την εστίαση στο πόσο άτυχο είναι να μην μπορείτε να ζήσετε στο ίδιο μέρος στο πώς αυτή η πρόκληση μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτυχθείτε μαζί ακόμη πιο δυνατοί.

 

  1. Μην βάζετε τη ζωή σας σε αναμονή

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό: Οι σχέσεις εξ αποστάσεως απαιτούν κάποιες θυσίες. Αλλά είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί και να μην θυσιάζετε περισσότερα από όσα είναι απαραίτητα, κάτι που μπορεί να γεννήσει δυσαρέσκεια και λύπη με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν το εξ αποστάσεως μέρος της σχέσης υποτίθεται ότι θα διαρκούσε μόνο ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά απροσδόκητα πρέπει να παραταθεί περισσότερο, είτε λόγω πανεπιστημίου, είτε λόγω εργασιακών προκλήσεων, είτε λόγω απροσδόκητων οικονομικών δυσχερειών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ένας σύντροφος μπορεί να έχει καθυστερήσει ή ακόμη και να έχει αποφύγει να ξοδέψει χρόνο για την καλλιέργεια φιλικών σχέσεων, ενδιαφερόντων ή χόμπι στην περιοχή του, επειδή πίστευε ότι δεν άξιζε τον κόπο – και τώρα, μετά από μερικά χρόνια, εύχεται να είχε τουλάχιστον ζήσει πραγματικά πιο ολοκληρωμένα στο νέο περιβάλλον. Άλλο πράγμα είναι να ανυπομονείτε να βρεθείτε επιτέλους στον ίδιο τόπο με τον σύντροφό σας- άλλο πράγμα είναι να αναβάλλετε την πραγματική ενασχόληση με τη ζωή σας μέχρι τότε. Βεβαιωθείτε ότι προσπαθείτε με κάθε τρόπο να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη ζωή που έχετε στον τόπο σας, στο εδώ και τώρα. Μην απομονώνεστε, μην στριφογυρνάτε στη δουλειά σας ή μην κρατάτε τον εαυτό σας από το να «ενοχλεί» να αναζητά μια αίσθηση κοινότητας ή σκοπού. Ζήστε την κάθε μέρα πλήρως, είτε ο σύντροφός σας απουσιάζει είτε όχι. Πρόσθετο μπόνους; Αυτό θα κάνει τον χρόνο που θα περάσετε χώρια να περάσει γρηγορότερα.

 

  1. Έμφαση στην ποιοτική επικοινωνία

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα ζευγάρια από απόσταση μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πιο ικανοποιημένα με την επικοινωνία τους από ό,τι τα γεωγραφικά κοντινά ζευγάρια. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι συνειδητοποιούν πόσο πολύτιμες είναι οι ευκαιρίες επικοινωνίας τους και γενικά δεν χρειάζεται να σπαταλούν λόγια για την καθημερινή υλικοτεχνική υποδομή («Γιατί δεν έβγαλες τα σκουπίδια έξω;» ή «Μα θέλω κινέζικο φαγητό – μόλις την περασμένη εβδομάδα κάναμε μεξικάνικο»). Χρησιμοποιήστε το αυτό προς όφελός σας. Αν βρίσκεστε σε σχέση εξ αποστάσεως, δεν έχετε τη δυνατότητα να έχετε μεγάλη ποσότητα επικοινωνίας σε σύγκριση με τα ζευγάρια που είναι μαζί σε κοντινή απόσταση, αλλά έχετε τη δυνατότητα να τα ξεπεράσετε ακόμη και σε επίπεδο ποιότητας. Αν έχετε καθημερινές συζητήσεις πριν από τον ύπνο, για παράδειγμα, σκεφτείτε λίγο από πριν τα πιο σημαντικά σημεία της ημέρας σας για τα οποία θα μιλήσετε. Συνειδητοποιήστε ότι, καθώς μπορεί να μην έχετε το πλεονέκτημα της έκφρασης του προσώπου ή του σωματικού αγγίγματος, θα πρέπει μερικές φορές να είστε λίγο πιο προσεκτικοί στις λέξεις που χρησιμοποιείτε. Κατανοήστε τις ελλείψεις μιας τηλεφωνικής κλήσης -ή ακόμη και μιας βίντεοκλήσης στο Skype- και σχεδιάστε ανάλογα για να βεβαιωθείτε ότι λέτε αυτά που θέλετε να πείτε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι οι πιο σημαντικές, οικοδομητικές για την οικειότητα συζητήσεις εξακολουθούν να γίνονται, ανεξάρτητα από το πόσες πολιτείες (ή χώρες!) σας χωρίζουν.

 

  1. Αφήστε τις «βαρετές» λεπτομέρειες να γίνουν σύνδεση

Έχετε κατά νου ότι η εστίαση στην ποιοτική επικοινωνία δεν χρειάζεται να σημαίνει ότι παραλείπετε τις μικρότερες λεπτομέρειες της ημέρας σας. Είναι εύκολο να απομακρυνθείτε αν δεν έχετε ιδέα πώς είναι ο καθημερινός ρυθμός της ζωής του συντρόφου σας: Με ποιον μιλάει την ώρα του μεσημεριανού του γεύματος; Ποια podcasts τους αρέσουν τώρα; Τι έχουν μαγειρέψει για δείπνο; Πώς έχουν ανακαινίσει το δωμάτιό τους; Ποιος τους έχει τρελάνει στη δουλειά; Μην κάνετε το λάθος να νομίζετε ότι οι «βαρετές» λεπτομέρειες της ημέρας σας πρέπει να αποτελούν μυστήριο για τον σύντροφό σας. Φυσικά, κανείς δεν θέλει να ακούει μόνο μια λίστα με μικρολεπτομέρειες, αλλά το κλειδί είναι να μείνετε στη ζωή του άλλου αρκετά ώστε να έχετε μια αίσθηση για το καστ των χαρακτήρων και τα συμφραζόμενα που συνθέτουν την καθημερινότητά του: Αυτό σας βοηθά να μείνετε κοντά, ακόμη και όταν τα χιλιόμετρα δεν το κάνουν.