Ορθοπαιδικά

6 συμβουλές για να ανακουφίσετε τον πόνο που προκαλεί το τράβηγμα στην πλάτη

Περίπου 31 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με πόνο στην πλάτη. Οπότε το συναίσθημα είναι πολύ γνωστό για πολλούς.

Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Το συναίσθημα είναι δύσκολο να περιγραφεί: Για εσάς, μπορεί να είναι ένα τσίμπημα που προκαλεί δυσφορία, ενώ για κάποιον άλλον ο πόνος μπορεί να είναι τόσο έντονος που πονάει ακόμη και στην παραμικρή κίνηση. Ο πόνος, μπορεί να συγκεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή να εξαπλώνεται και σε άλλα σημεία του σώματος όπως τα χέρια και τα πόδια, τα οποία ενδεχομένως να νιώθετε μουδιασμένα.

Πως μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να αναπτύξετε πόνο στην πλάτη;

Μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να αναπτύξετε πόνο στην πλάτη ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε τακτική άσκηση, να χάσετε βάρος και να μειώσετε το στρες και αν καπνίζετε, πρέπει να σταματήσετε.

Για να προστατέψετε την πλάτη σας μην σηκώνετε βαριά αντικείμενα ή στην περίπτωση που δεν μπορείτε να το αποφύγετε φροντίστε να τα σηκώνετε με τον σωστό τρόπο: Λυγίστε τα γόνατα σας και κρατήστε την πλάτη σας σε ευθεία θέση. Αυτό θα σας εμποδίσει από το να τραβήξετε ή να πληγώσετε την πλάτη σας.

Πώς μπορείτε να ανακουφίσετε τον πόνο από τράβηγμα στην πλάτη;

Είναι δύσκολο να γνωρίζετε εάν ή πότε θα νιώσετε τράβηγμα στη πλάτη. Αυτό, θα μπορούσε να συμβεί όταν μετακινείτε έπιπλα ή και με κάτι τόσο απλό, όσο το φτάρνισμα ή το σκύψιμο για να δέσετε τα κορδόνια σας.

Όταν με οποιοδήποτε τρόπο, λοιπόν, συμβεί αυτό, υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τον πόνο.

1. Ξεκούραση (αλλά όχι πολύ)

Αν πονάτε κατά την κίνηση, η ανάπαυση μπορεί να φαίνεται σωστή επιλογή. Όμως, το να μείνετε ακίνητοι για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα αντί να το μειώσει. Όταν, λοιπόν, ξεκουράζεστε φροντίστε να το κάνετε με τον σωστό τρόπο:

  • Ξαπλώστε για λίγες ώρες κάθε φορά
  • Όταν ξαπλώνετε ανάσκελα, βάλτε μαξιλάρια κάτω από τα γόνατά σας
  • Εάν ξαπλώνετε στο πλάι, βάλτε τα μαξιλάρια ανάμεσα στα γόνατά σας. Αυτό θα βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης στην πλάτη
  • Επιστρέψτε στις καθημερινές σας δραστηριότητες το συντομότερο δυνατό

2. Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες στην πλάτη σας

Βάλτε μια παγοκύστη στην πλάτη σας για 10 έως 20 λεπτά, για να μειώσετε τη δραστηριότητα των νεύρων, τον πόνο και το πρήξιμο. Και φροντίστε να τυλίξετε το πακέτο του πάγου σε μια πετσέτα για να προστατεύσετε το δέρμα σας.

3. Εφαρμόστε θερμότητα

Μελέτες δείχνουν ότι η θερμότητα μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο. Ένα ζεστό ντους ή ένα θερμαντικό μαξιλάρι, μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των τεταμένων μυών και στη μείωση της φλεγμονής.

4. Δοκιμάστε παυσίπονα

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και η ακεταμινοφαίνη, θα ανακουφίσουν τον πόνο. Η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, ανακουφίζουν τον πόνο και το πρήξιμο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει στεροειδή για την ανακούφιση της φλεγμονής.

5. Άσκηση

Η άσκηση, βοηθά στην οικοδόμηση της μυϊκής δύναμης και επιταχύνει την ανάρρωση. Οι ασκήσεις τεντώματος και χαλάρωσης, όπως η γιόγκα, μπορούν να ανακουφίσουν τον χρόνιο πόνο στην πλάτη. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει να κάνετε φυσιοθεραπεία, ώστε να δυναμώσουν οι μυς της πλάτης και της κοιλιάς σας. Μελέτες δείχνουν ότι οι ασκήσεις που ενισχύουν τους μυς που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη, μειώνουν κατά πολύ τον πόνο.

6. Μασάζ

Όταν νιώθετε την πλάτη να σας τραβά, κλείστε ραντεβού για ένα θεραπευτικό μασάζ. Μια μελέτη του 2011, διαπίστωσε ότι το μασάζ είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον χρόνιο πόνο της πλάτης.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό;

Αν ακολουθήσετε τις πιο πάνω θεραπείες, ο πόνος σας πρέπει να εξαφανιστεί. Ωστόσο, αν δεν περάσει και εμφανίσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας, επειδή ο πόνος μπορεί να αποτελεί σημάδι κάποιου πιο σοβαρού προβλήματος:

  • Ο πόνος διαρκεί περισσότερο από 3 ημέρες
  • Μετακινείται από την πλάτη σας σε άλλα μέρη του σώματος σας
  • Ο πόνος συνοδεύεται από πυρετό ή απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου