Καρδιά και αγγεία

Συμβουλές για τη σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης

Για να διαπιστώσετε εάν έχετε υπέρταση, ο γιατρός θα σας μετρήσει την πίεση του αίματος σας. Πώς όμως θα γίνει αυτό σωστά; Πώς θα εξαλειφθούν οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την πίεση σας έως και 10%; Κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση, λανθασμένα φάρμακα και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής που ενδεχομένως να μην χρειάζεστε. Πιο κάτω, λοιπόν, θα δούμε τι πρέπει να κάνετε για να μετρήσετε σωστά την αρτηριακή σας πίεση.

Τι μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ορθή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης;

  • Μην πίνετε καφεϊνούχο ποτό και μην καπνίζετε για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από τη μέτρηση
  • Καθίστε ήσυχα για πέντε λεπτά πριν ξεκινήσει η μέτρηση
  • Κατά τη διάρκεια της μέτρησης, καθίστε σε μια καρέκλα με τα πόδια σας ίσια στο πάτωμα και το βραχίονα σας περίπου στο επίπεδο της καρδιάς
  • Το φουσκωτό μέρος της μανσέτας πρέπει να καλύπτει πλήρως το 80% του άνω βραχίονα. Η μανσέτα πρέπει να τοποθετείται σε γυμνό δέρμα και όχι πάνω από την μπλούζα σας
  • Μην μιλάτε κατά τη διάρκεια της μέτρησης
  • Μετρήστε δύο φορές την αρτηριακή σας πίεση, με ένα σύντομο διάλειμμα ανάμεσα στις μετρήσεις. Αν οι μετρήσεις διαφέρουν κατά 5 μονάδες ή περισσότερο, μετρήστε την πίεση σας και για τρίτη φορά.

Πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι ανωτέρω οδηγίες;

Υπάρχουν χρόνοι κατά τους οποίους μπορείτε να «παραβιάσετε» αυτούς τους κανόνες. Για παράδειγμα εάν νιώσετε ζάλη όταν σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί ή όταν σηκωθείτε απότομα από μια καρέκλα, θα πρέπει να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση τόσο σε καθιστή, όσο και σε όρθια θέση, ώστε να δείτε το κατά πόσο πέφτει η πίεση σας όταν αλλάζετε θέση.

Επιπρόσθετα, επειδή η πίεση του αίματος ποικίλλει καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο γιατρός σας, σπάνια θα κάνει διάγνωση υπέρτασης με μια μόνο μέτρηση. Αντίθετα, θα κάνει μετρήσεις τουλάχιστον δυο φορές σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα θα υπάρξει μόνο εάν η πίεση είναι 180/110 mm Hg ή μεγαλύτερη, που σε μια τέτοια περίπτωση απαιτείται συνήθως άμεση θεραπεία.

Οι ειδικοί, προτείνουν επίσης τη μέτρηση και στα δύο χέρια, καθώς συνήθως στο δεξί χέρι η ένδειξη είναι πάντα υψηλότερη. Μια μελέτη μάλιστα, με 3400 συμμετέχοντες, που πραγματοποιήθηκε το 2014 και δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό Ιατρικό περιοδικό, βρήκε μέσες διαφορές ανάμεσα στους δύο βραχίονες στη συστολική αρτηριακή πίεση, περίπου 5 βαθμών. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο υψηλότερος αριθμός είναι αυτός που πρέπει να  χρησιμοποιείται για να αποφασιστεί η εκάστοτε θεραπεία.

Κάθε πόσο πρέπει να επανελέγχετε την πίεση σας και σε ποιες περιπτώσεις;

Γενικά, οι πιέσεις αίματος μεταξύ 160/100 mm Hg και 179/109 mm Hg θα πρέπει να επανελέγχονται μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ οι μετρήσεις μεταξύ 140/90 και 159/99 πρέπει να επαναλαμβάνονται εντός τεσσάρων εβδομάδων. Τα άτομα που βρίσκονται στην κατηγορία της προ-υπέρτασης, με πίεση μεταξύ 120/80 και 139/89 mm Hg, θα πρέπει να επανελέγχονται κάθε 4-6 μήνες. Τα άτομα με κανονική πίεση (μικρότερη από 120/80 mm Hg) θα πρέπει να ελέγχονται μια φορά τον χρόνο.

Στην περίπτωση που οι μετρήσεις είναι πολύ χαμηλές ή υπάρχουν σημάδια καρδιακής βλάβης, βλάβης του εγκεφάλου, των νεφρών και των ματιών και άλλοι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου, τότε ο γιατρός θα προγραμματίσει συχνότερους ελέγχους της αρτηριακής πίεσης.