Υγεία Δέρματος

Συμβουλές για την περιποίηση της ανδρικής επιδερμίδας

Χρειάζεται οι άνδρες να περιποιούνται την επιδερμίδα τους;

Όταν πρόκειται για τη βιομηχανία περιποίησης της επιδερμίδας, οι γυναίκες ξοδεύουν μακράν τα περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, μια καλή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μπορεί να ωφελήσει οποιονδήποτε – συμπεριλαμβανομένων των ανδρών.

Γιατί η καλή περιποίηση της επιδερμίδας είναι σημαντική και για τους άνδρες;

Είναι σημαντικό για τους άνδρες να καθαρίζουν και να ενυδατώνουν το δέρμα τους, προκειμένου να διατηρούν την υγεία και την ακεραιότητά του. Η καθημερινή χρήση SPF (δείκτης προστασίας από τον ήλιο) είναι επίσης απαραίτητη για την επιβράδυνση των σημαδιών γήρανσης και την προστασία από τον καρκίνο του δέρματος.

Γιατί τόσοι πολλοί άνδρες αποφεύγουν την περιποίηση του δέρματος;

Πρώτον, τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας των ανδρών διαφημίζονται λιγότερο από τα αντίστοιχα των γυναικών. Πολλά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας των γυναικών προωθούνται για τις ιδιότητες ομορφιάς τους και διαθέτουν πολλαπλά προϊόντα για κάθε μέρος της ρουτίνας τους. Τέλος, οι περισσότεροι άνδρες αποφεύγουν τις ρουτίνες περιποίησης της επιδερμίδας λόγω του χρόνου που μπορεί να χρειαστεί για να γίνει. Οι άνδρες συνήθως αναζητούν τον ταχύτερο δυνατό τρόπο για να μπουν και να βγουν από την εφαρμογή της περιποίησης της επιδερμίδας.

Είναι η περιποίηση της επιδερμίδας των ανδρών διαφορετική από την περιποίηση της επιδερμίδας των γυναικών;

Τώρα που ξέρουμε ότι είναι εξίσου σημαντικό για τους άνδρες να φροντίζουν το δέρμα τους, θα πρέπει η ρουτίνα περιποίησης του δέρματος των ανδρών να είναι διαφορετική από εκείνη των γυναικών;

Η απάντηση είναι ναι. Οι άνδρες τείνουν να έχουν ένα παχύτερο στρώμα δέρματος (που ονομάζεται χόριο) από τις γυναίκες, με υψηλότερο κολλαγόνο (μια πρωτεΐνη που παρέχει στο δέρμα ελαστικότητα). Τείνουν επίσης να έχουν πιο λιπαρό δέρμα από τις γυναίκες (λόγω των υψηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης), με μεγαλύτερους πόρους και σμηγματογόνους αδένες, γεγονός που τους καθιστά πιο επιρρεπείς σε εξάρσεις ακμής.

Για το λόγο αυτό, τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας των ανδρών τείνουν να είναι ελαφρύτερα και να περιέχουν διαφορετικά συστατικά.

Μπορούν οι άνδρες να χρησιμοποιούν γυναικεία προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας;

Ναι, οι άνδρες μπορούν να χρησιμοποιούν γυναικεία προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Για πολλούς άνδρες, η εισαγωγή στην περιποίηση της επιδερμίδας ξεκινά συνήθως με προϊόντα σχεδιασμένα για γυναίκες που τους μεταβιβάζονται από μια φίλη ή αδελφή.

Ωστόσο, η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα αυτών των συστατικών για τους άνδρες είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό, καθώς το βαθύτερο στρώμα του δέρματος είναι περίπου 20% πιο παχύ για τους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Ως εκ τούτου, τα προϊόντα που είναι σχεδιασμένα για λεπτότερο δέρμα δεν μπορούν να διεισδύσουν αρκετά βαθιά, μη παρέχοντας πραγματικά οφέλη εκτός από τη βραχυπρόθεσμη ενυδάτωση.

Ποια είναι τα απαραίτητα στάδια σε μια αντρική περιποίηση της επιδερμίδας;

Υπάρχουν πολλά πιθανά στάδια σε μια ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας. Για να κρατήσουμε τα πράγματα πιο απλά και πιο αποδοτικά ως προς τον χρόνο, θα σας αναφέρουμε τα βασικά βήματα της ανδρικής ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας.

 1. Καθαριστικό προσώπου για άνδρες

Ο καθαρισμός κάθε πρωί και βράδυ είναι ένα βασικό πρώτο βήμα στη ρουτίνα όλων ανεξαρτήτου του φύλου. Βοηθά στην απομάκρυνση της βρωμιάς, της λιπαρότητας, των βακτηρίων και άλλων ρύπων που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όλα τα προϊόντα με βάση το σαπούνι απογυμνώνουν το δέρμα από τα φυσικά έλαια και μπορεί να κάνουν το δέρμα αρκετά ξηρό. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το σαπούνι ή το αφρόλουτρό σας με ένα προϊόν πλύσης προσώπου χωρίς σαπούνι. Θα παρατηρήσετε τη διαφορά και ίσως διαπιστώσετε ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε τόσες πολλές ενυδατικές κρέμες. Αν έχετε δερματικά προβλήματα, όπως ακμή ή έκζεμα, υπάρχουν καταπραϋντικά προϊόντα πολλαπλών λειτουργιών που καθαρίζουν και ηρεμούν το δέρμα.

 1. Ανδρική ενυδατική κρέμα

Οι ενυδατικές κρέμες, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, προσθέτουν υγρασία και αφήνουν το δέρμα σας πιο απαλό. Είναι ιδανικές αν έχετε ξηρό τύπο δέρματος, αλλά αποτελούν ένα κρίσιμο βήμα στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας όλων, τόσο το πρωί όσο και το βράδυ.

Εφαρμόζετε πάντα τις ενυδατικές κρέμες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των τριχών, καθώς αν τις τρίβετε προς την αντίθετη κατεύθυνση θα φράξουν τους θύλακες των τριχών και θα οδηγήσουν σε κηλίδες.

Κορυφαίες συμβουλές ανά τύπο και κατάσταση δέρματος:

 • Για ξηρό, ευαίσθητο δέρμα – εφαρμόστε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και για πολύ ξηρό δέρμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα χρησιμοποιήστε μια πιο παχύρρευστη κρέμα
 • Για κανονικό δέρμα – εφαρμόστε μια ελαφριά κρέμα, λοσιόν ή τζελ δύο φορές την ημέρα. Αναζητήστε συστατικά όπως τα ceramides που βοηθούν πραγματικά στη βελτίωση του επιδερμικού φραγμού (το εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας) και το υαλουρονικό οξύ για να τραβήξει την υγρασία στο δέρμα
 • Για την θυλακική υπερκεράτωση (μια ξηρή κατάσταση του δέρματος που συχνά αναζωπυρώνεται τους χειμερινούς μήνες) – χρησιμοποιήστε προϊόντα που περιέχουν άλφα υδροξυοξέα (AHAs) και βήτα υδροξυοξέα (BHAs). Αυτά λειτουργούν για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των νεκρών δερματικών κυττάρων από το ανώτερο στρώμα του δέρματός σας
 1. SPF (ή ανδρική ενυδατική κρέμα με SPF)

Αυτό το τελευταίο βήμα στην πρωινή ρουτίνα περιποίησης της αντρικής επιδερμίδας σας είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό, επειδή τα προϊόντα με SPF εμποδίζουν τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Η σωρευτική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και να επιταχύνει σημαντικά τα ορατά σημάδια γήρανσης.

Εφαρμόζετε το SPF μετά την ενυδατική κρέμα ή για να χρησιμοποιήσετε λιγότερα προϊόντα, αγοράστε μια ενυδατική κρέμα που περιέχει SPF. Για ένα καλό επίπεδο προστασίας, οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση SPF 30 ή υψηλότερου.

Οι πρώιμες ενδείξεις της ηλιακής βλάβης μπορεί να περιλαμβάνουν ανομοιόμορφη μελάγχρωση, μέλασμα, νέες ελιές, ρυτίδες, λεπτές γραμμές και ευρυαγγείες.

Τι μπορούν να προσθέσουν οι άνδρες προαιρετικά στην περιποίηση της επιδερμίδας τους;

Έχοντας μια βάση στην περιποίηση της επιδερμίδας σας μπορείτε να επιλέξετε εάν θα προσθέσετε κάποιο από τα προαιρετικά προϊόντα που θα σας προτείνουμε. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον τύπο της επιδερμίδας σας ή τα θέματα που θέλετε να αντιμετωπίσετε.

 1. Τονωτικό για άνδρες

Τα τονωτικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους άνδρες με λιπαρό δέρμα και πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά τον καθαρισμό και πριν από την ενυδατική κρέμα.

Τα τονωτικά βοηθούν στην απαλή απομάκρυνση της περίσσειας λιπαρότητας, ενθαρρύνουν το κλείσιμο των πόρων, μειώνουν την ακμή, αποκαθιστούν τη φυσική ισορροπία του PH του δέρματος και βοηθούν στην πρόληψη των εντοιχισμένων τριχών.

Συστατικά που πρέπει να αναζητάτε:

 • γλυκερίνη – για το ξηρό δέρμα
 • αντιοξειδωτικά – για το δέρμα που γερνάει
 • ceramides – για το ευαίσθητο δέρμα και ειδικά για όσους πάσχουν από φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα ή ψωρίαση
 • υαλουρονικό οξύ – για όλους τους τύπους δέρματος για την αποκατάσταση της ενυδάτωσης και της απαλότητας
 • brightening Peel Booster – έχει σχεδιαστεί για να περιορίζει τη μελανογενετική δραστηριότητα (την παραγωγή της χρωστικής μελανίνης που καθορίζει το χρώμα του δέρματος). Αυτό στοχεύει στην υπερμελάγχρωση (όπου ορισμένες περιοχές του δέρματος είναι πιο σκούρες από άλλες) και στις ατέλειες
 1. Ανδρική κρέμα ματιών

Αν θέλετε να μειώσετε τα σημάδια γήρανσης, η κρέμα ματιών πρέπει να ακολουθεί το καθαριστικό και το τονωτικό και να βρίσκεται πριν από την ενυδατική κρέμα στη ρουτίνα σας.

Οι κρέμες ματιών μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων και μπορούν επίσης να βοηθήσουν με τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο και να φωτίσουν το θαμπό δέρμα.

Συστατικά που πρέπει να αναζητάτε:

 • υαλουρονικό οξύ – για ενυδάτωση και βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος
 • πεπτίδια – για την υποστήριξη της παραγωγής κολλαγόνου και τη μείωση των γραμμών
 • ahas – για την αντιμετώπιση της μελάγχρωσης (ανομοιόμορφος τόνος του δέρματος)
 • ceramides – για τη βελτίωση της αντοχής και της υγρασίας
 • Energy C Eye Contour – περιέχει βιταμίνη C για να στοχεύσει τους μαύρους κύκλους και τα σημάδια κόπωσης. Επίσης, τα φυτικά εκχυλίσματα μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου που συμβάλλει στην πρόληψη των ρυτίδων

Tι μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας άνδρας για το εξάνθημα του ξυρίσματος;

Το εξάνθημα από το ξύρισμα μπορεί να είναι επώδυνο και μπορεί επίσης να προκαλέσει δερματικά ξεσπάσματα λόγω των τριχών που αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα προϊόντα με βάση το αλκοόλ και τα προϊόντα που θα φράξουν περαιτέρω τους πόρους σας, όπως οι βαριές ενυδατικές κρέμες και τα έλαια.

Συνήθως συνιστάται κάτι καταπραϋντικό, όπως ένα ελαφρύ τζελ αλόης βέρα. Εφαρμόστε το προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της τρίχας.

Όταν εισάγετε ένα νέο προϊόν στη ρουτίνα σας, συνιστάται να κάνετε ένα patch test (τοποθετώντας μια μικρή ποσότητα προϊόντος στο δέρμα σας) 24 ώρες πριν από τη χρήση. Εάν παρουσιάσετε αλλεργική αντίδραση, τότε θα πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το συγκεκριμένο προϊόν και να βρείτε μια εναλλακτική λύση.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved