Μολυσματικές ασθένειες

Συμβουλές καρδιολόγου: Πώς να διατηρηθείτε υγιείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Ο καρδιολόγος Δρ. R. Todd Hurst, δίνει μερικές συμβουλές για το πώς μπορεί να διατηρήσει κάποιος την υγεία του τώρα με τον κορωνοϊό, ειδικά αν τυγχάνει να πάσχει από κάποιο είδος καρδιακής νόσου.

Ο Δρ. Hurst, σημειώνει ότι πολλοί από τους ασθενείς του ανησυχούν τώρα με την πανδημία της COVID-19, διότι έχουν διαβάσει ότι οι ασθενείς με καρδιακή νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη, διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο αν ασθενήσουν με κορωνοϊό. Έχουν όμως δίκαιο που ανησυχούν;

Πρέπει να ανησυχούν περισσότερο οι καρδιοπαθείς για τον νέο κορωνοϊό;

Τα άτομα που πάσχουν από κάποια μορφή καρδιακής νόσου, έχουν δίκιο που ανησυχούν, καθώς σύμφωνα με ευρήματα μελετών, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με καρδιακή νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση,  διαβήτη, πνευμονική νόσο, HIV, ανοσοκαταστολή και οι έγκυες γυναίκες, μπορεί να βιώσουν σοβαρότερα τα συμπτώματα της νόσου COVID-19. Ωστόσο, ο Δρ. Hurst, υπογραμμίζει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αβοήθητοι και ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο. Πιο κάτω, λοιπόν, θα δούμε μερικές στρατηγικές πρόληψης.

Ποιες στρατηγικές πρόληψης και προστασίας συνιστώνται από τους ειδικούς;

Οι στρατηγικές πρόληψης, οι οποίες έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα άπειρες φορές, είναι:

Όλες αυτές οι στρατηγικές είναι εξαιρετικά σημαντικές, αλλά δεν είναι τα μόνα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος. Οι καλές συνήθειες υγείας είναι πάντα σημαντικές, αλλά είναι ακόμη σημαντικότερες σε περιπτώσεις που απειλείται η δημόσια υγεία, όπως τώρα με την πανδημία COVID-19. Αυτή τη στιγμή, το σώμα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο, ισχυρό, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια πιθανή λοίμωξη.

Πιο κάτω, λοιπόν, αναφέρονται οι πέντε πιο σημαντικές συμβουλές, που μοιράζεται ο Δρ. Hurst, με τους ασθενείς του, σε μια προσπάθεια να τους βοηθήσει να παραμείνουν υγιείς εν μέσω της πανδημίας.

1. Κοιμηθείτε καλά

Η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

2. Να δραστηριοποιείστε

Κάντε βόλτες, κάντε ασκήσεις σωματικού βάρους (όπως push-ups, squats, lunges, burpees)  ή με προσοχή επισκεφτείτε κάποιο γυμναστήριο. Είναι σημαντικό να δραστηριοποιείστε καθημερινά, ακόμη και για 5-10 λεπτά.

3. Καταναλώστε θρεπτικά φαγητά

Τα συσκευασμένα τρόφιμα είναι βολικά, αποθηκεύονται εύκολα και διατηρούνται στα ντουλάπια μας για αρκετό διάστημα. Ωστόσο, δεν είναι τόσο θρεπτικά και ευνοούν την αύξηση βάρους. Επιλέξτε λοιπόν, φυσικά τρόφιμα, αν και διατηρούνται για μικρότερο διάστημα, όπως:

  • κονσερβοποιημένα ψάρια ή κοτόπουλο
  • κονσέρβες φασολίων
  • κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα λαχανικά
  • σκληρά τυριά
  • αυγά
  • ξηρούς καρπούς και σπόρους
  • φρούτα
  • αβοκάντο
  • μούρα
  • δημητριακά ολικής αλέσεως

4. Αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού και αλκοόλ

Το 40% των ανθρώπων διακατέχονται από συναισθηματική υπερφαγία. Φροντίστε λοιπόν να ενημερωθείτε σωστά για αυτή την κατάσταση και να είστε προσεκτικοί. Όποτε νιώθετε επιθυμία για φαγητό, φροντίστε να ρωτάτε τον εαυτό σας εάν πεινάτε πραγματικά ή αν απλώς δεν έχετε κάτι άλλο να κάνετε ή νιώθετε άγχος. Αν διαπιστώσετε ότι δεν πεινάτε πραγματικά, πιείτε ένα ποτήρι νερό ή κάντε μια βόλτα.

Παρατηρήστε επίσης, εάν καταναλώνετε περισσότερο αλκοόλ από ότι συνήθως, και αν ναι, ενημερωθείτε για τους τρόπους με τους οποίους η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, επηρεάζει την υγεία.

5. Πρακτική διαχείριση άγχους

Οι αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης του άγχους περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, προσοχή στην αναπνοή  και πρακτική ευγνωμοσύνης. Κάποιοι, βέβαια, βρίσκουν ότι η σωματική δραστηριότητα είναι η πιο αποτελεσματική τεχνική διαχείρισης του άγχους. Ότι και αν είναι αυτό που λειτουργεί αποτελεσματικά για εσάς, δώστε του προτεραιότητα.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved