Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Συνδέεται ο αυτισμός με τις διαταραχές ύπνου στα παιδιά;

Σύμφωνα με νέα έρευνα τα παιδιά που πάσχουν από αυτισμό παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου- όπως το να διακόπτεται ο ύπνος τους την νύχτα ή να δυσκολεύονται να κοιμηθούν- σε ποσοστό 40% με 80%. Αυτού του είδους οι διαταραχές προκαλούν προβλήματα τόσο στα ίδια τα παιδιά όσο και στις οικογένειες τους, έτσι ερευνητές από το Ισραήλ θεώρησαν πως η διερεύνηση του ζητήματος ήταν ύψιστης σημασίας, ώστε να εντοπιστούν τα ακριβή αίτια και οι μηχανισμοί και να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, που φαίνεται πως είναι μια επιπλέον πηγή στρες στα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους.

Τα παιδιά με αυτισμό φαίνεται να μην εισέρχονται σε βαθύ ύπνο

Στην συγκεκριμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Ben – Gurion της Negev στο Ισραήλ, οι ερευνητές κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 29 παιδιών με αυτισμό και 23 παιδιών χωρίς αυτισμό κατά την διάρκεια του ύπνου τους.

Όπως δήλωσε ο Dr. Ilan Dinstein επικεφαλής της έρευνας και του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου για τον Αυτισμό του Ισραήλ, για πρώτη φορά διεπιστώθη ότι τα παιδιά που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα με τον ύπνο επέδειξαν εγκεφαλική δραστηριότητα συνδεδεμένη με αβαθή ύπνο αδυνατώντας να εισέλθουν στην συχνότητα του βαθέος ύπνου.

Ο φυσιολογικός ύπνος χωρίζεται σε ορισμένα στάδια και ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στις παρακάτω φάσεις του ύπνου:

  • Το στάδιο κατά το οποίο αρχίζει η χαλάρωση των μυών και του οργανισμού, καθώς επιβραδύνεται και η αναπνοή
  • Ελαφρώς βαθύτερος ύπνος, κατά τον οποίο σταδιακά μειώνεται η ένταση των οργανικών λειτουργιών και της θερμοκρασίας του σώματος και η εγκεφαλική συχνότητα των κυμάτων είναι από 4- 7 hz με την ονομασία κύματα Θ.
  • Τον βαθύ ύπνο, κατά τον οποίο τα εγκεφαλικά κύματα είναι αργά και μακρά και απελευθερώνονται ορμόνες που αναδομούν τους ιστούς και ονομάζονται κύματα Δ με συχνότητα 0-4 hz.

Συνεπώς, όπως αναφέρεται και στο επιστημονικό περιοδικό ‘Journal  Sleep’ το πρόβλημα εντοπίζεται στα παιδιά με αυτισμό στην αδυναμία να μπορέσουν να εισέλθουν στα βαθύτερα επίπεδα του ύπνου και να μην μπορούν να ξεκουραστούν επαρκώς, αναζωογονώντας τον οργανισμό τους. Σημαντικό στοιχείο για αυτή την δυσλειτουργία αποτελεί η επιστημονική διαπίστωση ότι η εγκεφαλική συχνότητα των κυμάτων για τα παιδιά με αυτισμό είναι περίπου 25% πιο αδύναμη σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Τι προτείνεται για να βοηθηθεί ένα παιδί με αυτισμό σχετικά με τα προβλήματα ύπνου;

Οι έρευνες συνεχίζονται με απώτερο στόχο να αναλυθεί η διαδικασία της εμπλοκής της κλιμάκωσης του ύπνου, δίνοντας την δυνατότητα να βρεθεί μέθοδος να μειωθεί η απόκλιση της συχνότητας των κυμάτων του εγκεφάλου στα παιδιά με αυτισμό και να μπορέσουν να εισέρχονται πιο εύκολα στα βαθιά επίπεδα του ύπνου (κύματα Δ).

Οι ποικίλες δραστηριότητες και η ενασχόληση με αθλήματα κατά την διάρκεια της ημέρας που έχουν ως συνέπεια την σωματική κόπωση, οι ειδικές θεραπείες συμπεριφοράς, καθώς και η φαρμακευτική αγωγή, όπως η φαρμακευτική κάνναβη με την έγκριση του γιατρού, μπορεί να ωφελήσουν το παιδί και να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου του, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς.