Ορθοπαιδικά

Συνδέονται η σκολίωση και η οστεοπόρωση;

Ποια είναι η σχέση μεταξύ σκολίωσης και οστεοπόρωσης;

Η σκολίωση είναι μια πλάγια καμπύλη της σπονδυλικής στήλης. Οι άνθρωποι συνήθως λαμβάνουν τη διάγνωση στην παιδική ηλικία ή στην πρώιμη εφηβεία, αλλά η πάθηση μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική πυκνότητα. Προκαλεί αδύναμα, πορώδη οστά, πράγμα που σημαίνει ότι το άτομο έχει υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων. Καθώς η γήρανση αυξάνει τον κίνδυνο και των δύο καταστάσεων, είναι συχνές μεταξύ των ηλικιωμένων. Και οι δύο παθήσεις επηρεάζουν επίσης τη σπονδυλική στήλη. Λόγω αυτών των ομοιοτήτων, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν η σκολίωση και η οστεοπόρωση σχετίζονται.

Μπορεί η σκολίωση να οδηγήσει σε οστεοπόρωση;

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η σκολίωση σχετίζεται με χαμηλότερη οστική πυκνότητα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η πάθηση οδηγεί συγκεκριμένα σε οστεοπόρωση. Μια μικρή μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι τα άτομα με σκολίωση έχουν σημαντικά χαμηλότερη οστική πυκνότητα σε σχέση με τα άτομα χωρίς αυτή την πάθηση. Στην εργασία, οι συγγραφείς εικάζουν ότι οι δομικές ανωμαλίες στη σκολίωση μπορεί να συμβάλλουν στη χαμηλή οστική πυκνότητα. Σημειώνουν όμως επίσης ότι είναι άγνωστο αν η οστεοπόρωση αποτελεί επιπλοκή της σκολίωσης. Μια μελέτη του 2021 δεν βρήκε καμία ένδειξη ότι η σκολίωση της οσφυϊκής μοίρας (κάτω μέρος της πλάτης) σχετίζεται με την οστική πυκνότητα στον αυχένα του μηριαίου οστού. Ο μηριαίος αυχένας βρίσκεται στην περιοχή του ισχίου. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να καθοριστεί εάν και πώς η σκολίωση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή οστική πυκνότητα και οστεοπόρωση.

Μπορεί η οστεοπόρωση να οδηγήσει σε σκολίωση;

Υπάρχουν ισχυρότερα στοιχεία που δείχνουν ότι η οστεοπόρωση μπορεί να προκαλέσει σκολίωση. Η μειωμένη οστική πυκνότητα στην οστεοπόρωση αλλοιώνει το σχήμα των σπονδύλων στη σπονδυλική στήλη. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο σπονδυλικού κατάγματος συμπίεσης, το οποίο συμβαίνει όταν η πίεση προκαλεί θραύση στους σπονδύλους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σκολίωση, ιδίως σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε επίσης ότι η χαμηλή οστική πυκνότητα αυξάνει τον κίνδυνο καμπύλης σπονδυλικής στήλης σε εφήβους με σκολίωση. Επιπλέον, μια μελέτη του 2019 αναφέρεται σε παλαιότερες έρευνες που δείχνουν ότι τα άτομα με οστεοπόρωση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σκολίωση λόγω ηλικίας.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για σκολίωση και οστεοπόρωση;

Η γήρανση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου τόσο για τη σκολίωση όσο και για την οστεοπόρωση. Ωστόσο, κάθε πάθηση έχει επίσης το δικό της σύνολο παραγόντων κινδύνου.

Οι παράγοντες κινδύνου για τη σκολίωση περιλαμβάνουν:

  • γυναικείο φύλο
  • οικογενειακό ιστορικό της πάθησης
  • σωματικές ανωμαλίες, όπως το διαφορετικό μήκος των ποδιών
  • τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης

Οι παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση περιλαμβάνουν:

Εάν έχετε παράγοντες κινδύνου και για τις δύο καταστάσεις, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί καθώς μεγαλώνετε. Η οστεοπόρωση όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε σκολίωση, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων.

Μπορείτε να προλάβετε τη σκολίωση και την οστεοπόρωση;

Είναι δυνατόν να μειώσετε τον κίνδυνο σκολίωσης και οστεοπόρωσης, ακόμη και αν έχετε οικογενειακό ιστορικό οποιασδήποτε από τις δύο παθήσεις. Οι μέθοδοι πρόληψης περιλαμβάνουν:

  • Σωστή διατροφή: Μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Με τη σειρά της, μπορεί να αποτρέψει τη σκολίωση που σχετίζεται με την οστεοπόρωση.
  • Άσκηση με βάρη: Δραστηριότητες όπως η άρση βαρών, η πεζοπορία, το τζόκινγκ, το περπάτημα και το τένις μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των αδύναμων οστών. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν επίσης να αποτρέψουν την επιδείνωση της σκολίωσης.
  • Τακτικές επισκέψεις σε γιατρούς: Εάν πάσχετε από οστεοπόρωση, συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να αποτρέψετε την περαιτέρω απώλεια οστών. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο σκολίωσης λόγω οστεοπόρωσης. Θα ελαχιστοποιήσει επίσης την πιθανότητα καταγμάτων.

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό;

Εάν έχετε λάβει διάγνωση σκολίωσης ως παιδί ή έφηβος, είναι καλύτερο να ρωτήσετε έναν γιατρό εάν έχει γίνει πιο σοβαρή και εάν χρειάζεστε θεραπεία. Καλό είναι επίσης να ενημερώσετε έναν γιατρό εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης. Μπορεί να θελήσει να πραγματοποιήσει ορισμένες εξετάσεις για να προσδιορίσει τον κίνδυνο που διατρέχετε. Επιπλέον, συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν έχετε:


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Osteoporosis and Spinal Fractures https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/osteoporosis-and-spinal-fractures/

Osteoporosis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441901/

Lumbar Scoliosis in Postmenopausal Women Increases with Age but is not Associated with Osteoporosis https://academic.oup.com/jes/article/5/5/bvab018/6136225

Evaluation of vertebral bone mineral density in scoliosis by using quantitative computed tomography https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6479145/

Scoliosis https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/muscle-bone-and-joints/conditions/scoliosis

Scoliosis in Children and Teens https://www.niams.nih.gov/health-topics/scoliosis

Risk factors of degenerative lumbar scoliosis in patients with lumbar spinal canal stenosis https://journals.lww.com/md-journal/Fulltext/2019/09200/Risk_factors_of_degenerative_lumbar_scoliosis_in.28.aspx

Prognostic Value of Bone Mineral Density on Curve Progression: A Longitudinal Cohort Study of 513 Girls with Adolescent Idiopathic Scoliosis https://www.nature.com/articles/srep39220?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign=CONR_PF018_ECOM_GL_PHSS_ALWYS_DEEPLINK&utm_content=textlink&utm_term=PID100090071&CJEVENT=57a1a209403c11ed827702740a18050f