Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Σύνδρομο Dumping: Τα καλύτερα και τα χειρότερα τρόφιμα για να φάτε

Τι είναι το σύνδρομο Dumping;

Το σύνδρομο Dumping είναι ιδιαίτερα συχνό μετά από γαστρική χειρουργική επέμβαση για απώλεια βάρους, αλλά μπορεί μερικές φορές να αναπτυχθεί σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση που αφορά τον οισοφάγο (φάρυγγα).

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται με βάση μια σειρά συμπτωμάτων. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις για τον αποκλεισμό άλλων καταστάσεων με παρόμοια συμπτώματα, όπως υπερηχογραφήματα για τον αποκλεισμό πέτρας στη χολή.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Dumping;

Η Julie Thompson, υπεύθυνη πληροφοριών στο Guts UK, εξηγεί ότι υπάρχουν δύο μορφές του συνδρόμου dumping – το σύνδρομο πρώιμου dumping και το σύνδρομο καθυστερημένου dumping.

  1. Πρώιμα συμπτώματα του συνδρόμου Dumping

Αυτό περιλαμβάνει:

Το σύνδρομο πρώιμου Dumping συμβαίνει επειδή η ταχεία μετατόπιση της ημιπεπλεγμένης τροφής στον ειλεό σας – το πρώτο τμήμα του εντέρου σας μετά το στομάχι – μεταφέρει μαζί της υγρό. Αυτή η ξαφνική αύξηση του υγρού στο ανώτερο τμήμα του εντέρου οδηγεί με τη σειρά της στα παραπάνω συμπτώματα, τα οποία σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την ξαφνική απώλεια σωματικών υγρών.

  1. Συνδρόμου καθυστερημένου Dumping

Αυτό περιλαμβάνει:

Το σύνδρομο καθυστερημένου Dumping είναι επίσης γνωστό ως μεταγευματική υπερινσουλιναιμική υπογλυκαιμία. Μετά από ένα γεύμα (μεταγευματικό), ο οργανισμός σας παράγει υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης επειδή το επιπλέον σάκχαρο που απορρίπτεται στον οργανισμό σας προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας. Η ινσουλίνη οδηγεί στη συνέχεια σε υπεραντιστάθμιση, με ταχεία πτώση του σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία).

Η Thompson λέει ότι τα συμπτώματα του συνδρόμου dumping μπορεί να είναι σοβαρά και συχνά είναι δυσάρεστα.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων κάποιου εξαρτάται από το είδος της χειρουργικής επέμβασης που έχει υποβληθεί. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν βελτίωση σε ορισμένα από τα συμπτώματά τους με την πάροδο του χρόνου, ενώ άλλοι μπορεί να συνεχίσουν να τα έχουν.

Στην περίπτωση του συνδρόμου καθυστερημένου dumping, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τα σάκχαρα στο αίμα, όπως και να προκαλέσει απώλεια των αισθήσεων. Για τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο στομάχι, τόσο το σύνδρομο dumping όσο και το γεγονός ότι έπρεπε να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες ,προσθέτοντας συχνότερα γεύματα, ήταν οι παράγοντες που ανέφεραν ότι επηρέασαν περισσότερο την ποιότητα ζωής τους.

Τα άτομα με σύνδρομο dumping, ειδικά εκείνα που είναι λιποβαρή ή με συμπτώματα που συνεχίζονται μετά την αρχική συμβουλή, θα πρέπει να λαμβάνουν συμβουλές από διαιτολόγο.

Πώς μπορεί η αλλαγή της διατροφής να επηρεάσει το σύνδρομο dumping;

Η αλλαγή της διατροφής σας μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει το άδειασμα του στομάχου τόσο γρήγορα. Είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε στενά πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας σε ορισμένες τροφές. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τι σας προκαλεί πρόβλημα και πρέπει να το αποφεύγεται.

Μετά τη διάγνωση, θα πρέπει να παραπεμφθείτε σε διαιτολόγο, ο οποίος μπορεί να σας εξηγήσει ορισμένες από τις γενικές αλλαγές που απαιτούνται και να τις προσαρμόσει στις ανάγκες σας.

Είναι πιθανό να σας προτείνει να τηρείτε ημερολόγιο τροφίμων και συμπτωμάτων για να ελέγχετε αν οι αλλαγές αποδίδουν. Είναι επίσης πιθανό να παρακολουθεί το βάρος σας για να διασφαλίσει ότι εξακολουθείτε να λαμβάνετε επαρκείς θερμίδες. Οποιαδήποτε η σημαντική απώλεια βάρους πρέπει να αναφέρεται στο γιατρό σας (λαμβάνοντας υπόψη ότι μπορεί να έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να σας βοηθήσει να χάσετε το υπερβολικό βάρος).

Η τροποποίηση της δίαιτας είναι η κύρια θεραπεία για το σύνδρομο dumping, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς έχουν σχετικά ήπια συμπτώματα και ανταποκρίνονται καλά σε αυτή τη μέθοδο. Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου οι αλλαγές στη διατροφή δεν ανακουφίζουν τα συμπτώματα, μπορεί να συστηθεί φαρμακευτική αγωγή ή μερικές φορές χειρουργική επέμβαση.

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές που πρέπει να τρώτε για το σύνδρομο dumping;

Η ταχύτητα με την οποία απορροφάται η ζάχαρη μπορεί να μειωθεί εάν καταναλώνεται ταυτόχρονα μια πηγή πρωτεΐνης. Οι καλές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν:

  • Κρέας
  • Ψάρια
  • Αυγά
  • Όσπρια
  • Γαλακτοκομικά τρόφιμα
  • Τόφου

Τα τρόφιμα που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, όπως οι εκδοχές των υδατανθράκων ολικής άλεσης, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης του σακχάρου στο λεπτό έντερο.

Συχνά, αν κάποιος έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να χρειάζεται να τρώει μικρότερα γεύματα πιο συχνά και μπορεί επίσης να χρειάζεται πρόσθετες βιταμίνες ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται για το σύνδρομο dumping;

Η ομάδα τροφίμων που επηρεάζει περισσότερο τα συμπτώματα και πρέπει να αποφεύγεται είναι τα απλά ή ελεύθερα σάκχαρα.

Πρόκειται για τύπους υδατανθράκων που μπορούν να απορροφηθούν γρήγορα από το λεπτό έντερο στο σώμα και να προκαλέσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου dumping.

Τα ελεύθερα σάκχαρα είναι ραφιναρισμένα – μια καθαρισμένη μορφή ζάχαρης που απορροφάται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό. Διαφέρουν από τους σύνθετους υδατάνθρακες – αυτοί περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση από το έντερο και προκαλούν μια πιο αργή και σταθερή αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Παραδείγματα τροφίμων που περιέχουν ελεύθερα σάκχαρα είναι τα εξής:

  • Σοκολάτα
  • Γλυκά
  • Μπισκότα
  • Κέικ
  • Αρτοσκευάσματα
  • Ζαχαρούχα ψωμιά

Ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά σάκχαρα και πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη είναι:

  • Μέλι
  • Σιρόπια
  • Σιρόπια φρουκτόζης
  • Ζάχαρη καρύδας
  • Αγαύη

Η λέξη “φυσικό” δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα τρόφιμο είναι κατάλληλο

Οι λέξεις που μπορεί να υποδηλώνουν πρόσθετα σάκχαρα στα τρόφιμα περιλαμβάνουν τη σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη), τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη. Οι υγρές μορφές αυτών των σακχάρων τείνουν να προκαλούν πιο γρήγορα συμπτώματα, οπότε τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη, όπως τα ροφήματα, οι χυμοί και τα ανθρακούχα ποτά, πρέπει να αποφεύγονται.

Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθείτε αν πάσχετε από το σύνδρομο dumping;

Εάν έχετε σύνδρομο dumping, το πώς και πότε τρώτε μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώτε.

Μερικοί άλλοι τρόποι για να βοηθήσετε στην ελάττωση των συμπτωμάτων είναι:

  • Κάντε καθημερινά πέντε ή έξι μικρά γεύματα ή σνακ
  • Κρατήστε τις μερίδες μικρές, όπως 24 γραμμάρια κρέατος ή ¼ φλιτζανιού λαχανικά
  • Κόψτε το φαγητό σε πολύ μικρά κομμάτια
  • Μασήστε καλά πριν την κατάποση, για να προετοιμάσετε την τροφή για την πέψη
  • Συνδυάστε πρωτεΐνες ή λίπη μαζί με φρούτα ή άμυλα (για παράδειγμα, συνδυάστε φρούτα με τυρί cottage)
  • Σταματήστε να τρώτε όταν αρχίσετε να αισθάνεστε χορτάτοι
  • Πίνετε υγρά 30-45 λεπτά μετά τα γεύματα
  • Ξαπλώστε μόλις τελειώσετε το φαγητό. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει την εκκένωση της τροφής από το στομάχι και να αποτρέψει τη ζαλάδα