Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 10 απλές συμβουλές για ανακούφιση του πόνου

Σε αντίθεση με πολλά άλλα θέματα υγείας, η ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλεί το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS), δεν επέρχεται λαμβάνοντας ένα απλό φάρμακο. Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είναι αναγκασμένα να ακολουθήσουν διάφορες στρατηγικές που τελικά θα μειώσουν τα συμπτώματα τους.

Από το τσάι για τη μείωση του πόνου στο στομάχι,  μέχρι τον προσεχτικό σχεδιασμό της διατροφής και την εκμάθηση τρόπων χαλάρωσης, υπάρχουν πολλές ενδιάμεσες προσεγγίσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε. Σημειώνεται όμως, ότι επειδή ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, δεν λειτουργούν όλες οι προσεγγίσεις το ίδιο για όλους. Συνιστάται να συζητήσετε με το γιατρό σας για να σας δώσει τις καλύτερες συμβουλές που ταιριάζουν σε εσάς. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικές στρατηγικές, τις οποίες θα αναφέρουμε πιο κάτω και οι οποίες θα σας βοηθήσουν στην ανακούφιση από τους καθημερινούς πόνους που προκαλεί το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Πώς μπορείτε να ανακουφίσετε τους πόνους που προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

1. Χρησιμοποιήστε θερμότητα

Υπάρχουν δύο καταπραϋντικές επιλογές: ένα θερμαντικό μαξιλάρι ή ένα μπουκάλι που περιέχει ζεστό νερό. Κάθε μία από αυτές τις επιλογές έχει το δικό της πλεονέκτημα. Το θερμαντικό μαξιλάρι, παρέχει περισσότερη θερμότητα από το μπουκάλι ζεστού νερού. Από την άλλη το μπουκάλι ζεστού νερού είναι πιο ασφαλής επιλογή όταν κοιμάστε. Και οι δύο επιλογές είναι απλές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετήσετε το μπουκάλι ή το μαξιλάρι στο σημείο που πονάτε. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι όποια επιλογή κι αν χρησιμοποιήσετε, πρέπει να φροντίσετε να προστατεύσετε το δέρμα σας με κάποιο πανί για να αποφύγετε εγκαύματα. Σύμφωνα με την υπάρχουσα έρευνα, η χρήση εξωτερικής θερμότητας προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο.

2. Πιείτε ένα χαλαρωτικό τσάι

Όπως και το ζεστό θερμαντικό μαξιλάρι, έτσι και ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, είναι πολύ καταπραϋντικό.  Ωστόσο, το τσάι από βότανα έχει ακόμη ένα πλεονέκτημα. Αρκετοί τύποι τσαγιών από βότανα, θεωρούνται παραδοσιακά ότι περιέχουν συστατικά που διευκολύνουν τα πεπτικά συμπτώματα. Για παράδειγμα, το τσάι μέντας είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν έχετε πόνο, επειδή καταπραΰνει το γαστρεντερικό σωλήνα. Ομοίως, το τσάι γλυκάνισου και μάραθου, ανακουφίζουν τη δυσκοιλιότητα.

3. Προβιοτικό συμπλήρωμα

Τα προβιοτικά, τα λεγόμενα «φιλικά» βακτήρια, βοηθούν στην εξισορρόπηση των βακτηρίων του έντερου και δεν φαίνεται να έχουν κάποιο μειονέκτημα. Το στέλεχος που θεωρείται πιο ευεργετικό είναι το Bifidobacterium infantis. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο συμπλήρωμα, φροντίστε να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Επιπρόσθετα, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι πέραν από τα συμπληρώματα προβιοτικών, προβιοτικά μπορείτε να πάρετε και μέσω κάποιων τροφίμων. Το γιαούρτι και το λάχανο τουρσί (φρέσκα, όχι σε κονσέρβες) είναι δύο δημοφιλή παραδείγματα.

4. Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων

Κάποιες φορές, μπορεί να φάτε κάτι και να μην νιώσετε καμία ενόχληση. Το ίδιο τρόφιμο, μια άλλη μέρα μπορεί να σας προκαλέσει πόνο. Το γιατί συμβαίνει αυτό, αποτελεί μυστήριο. Το ημερολόγιο τροφίμων, είναι ένας τρόπος ο οποίος θα σας βοηθήσει να παρακολουθήσετε το τι τρώτε, πώς αισθάνεστε μετά και να εντοπίσετε ορισμένα μοτίβα που σας προκαλούν πόνο, τα οποία δεν γνωρίζατε μέχρι στιγμής. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σημειώσετε το τι τρώτε, πότε το τρώτε αναφέροντας παράλληλα και άλλους εξωτερικούς παράγοντες (άγχος, ποιότητα ύπνου, εμμηνορροϊκός κύκλος κ.λπ.) που μπορεί να συμβάλλουν στον πόνο.

5. Μάθετε τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να φάτε

Υπάρχουν δύο βασικές οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μάθετε τα τρόφιμα που ενεργοποιούν το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου:

  • Διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP. Η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, είναι η μόνη διατροφή που έχει ερευνητική υποστήριξη για την αποτελεσματικότητα της στη μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Η εν λόγω διατροφή, απαιτεί να περιορίσετε ορισμένους υδατάνθρακες για ένα χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να τους προσθέσετε αργά αργά στη διατροφή σας για να δείτε εάν ευθύνονται για τα συμπτώματα σας.
  • Δίαιτα απομάκρυνσης. Η δίαιτα απομάκρυνσης περιλαμβάνει την αποφυγή μιας πιθανής τροφής που προκαλεί πόνο, για μια περίοδο τεσσάρων έως οκτώ εβδομάδων, ώστε να μπορέσετε να εκτιμήσετε την οποιαδήποτε επίδραση της στα συμπτώματά σας. Όταν περάσουν οι οκτώ εβδομάδες, αρχίστε να επαναφέρετε σιγά σιγά την τροφή στη διατροφή σας, για να δείτε εάν σας προκαλεί συμπτώματα.

Το να καταφέρετε να μάθετε τις τροφές που μπορούν να σας προκαλέσουν συμπτώματα θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα αέρια, τη δυσκοιλιότητα και να ανακουφιστείτε από τη διάρροια.

6. Αυξήστε αργά την πρόσληψη φυτικών ινών

Πολλοί άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, φοβούνται να καταναλώνουν φυτικές ίνες, επειδή θεωρούν ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα τους. Οι διαιτητικές ίνες είναι ουσιαστικά απαραίτητες για τη βέλτιστη εντερική λειτουργία και υπάρχουν σε φρούτα και λαχανικά. Οι άνθρωποι που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είναι σημαντικό να αυξήσουν την πρόσληψη ινών αργά αργά, έτσι ώστε το έντερο τους να έχει χρόνο να προσαρμοστεί.

7. Μάθετε πώς πρέπει να τρώτε

Κοιτάξτε προσεκτικά τις διατροφικές σας συνήθειες, για να διαπιστώσετε ποια τρόφιμα προκαλούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα σας και να μπορέσετε να τα διαχειριστείτε αναλόγως. Για να το πετύχετε αυτό ακολουθείστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, σε συγκεκριμένες ώρες και με συγκεκριμένες τροφές, φροντίστε να τρώτε μικρά γεύματα, αποφύγετε λιπαρά τρόφιμα και προϊόντα που προκαλούν αέρια.

8. Κάντε ασκήσεις χαλάρωσης

Δεδομένου ότι τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου επηρεάζονται από το άγχος, ένα από τα ισχυρότερα όπλα στο οπλοστάσιο σας, είναι η ανάπτυξη της ικανότητας να ηρεμείτε το σώμα σας. Η χαλάρωση του σώματος θα μειώσει τόσο το άγχος σας, όσο και τα συμπτώματά σας, τα οποία επιδεινώνονται από το άγχος. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι ασκήσεων χαλάρωσης: χαλάρωση με την χρήση εικόνων, βαθιά αναπνοή και χαλάρωση μυών. Με έναν μικρό πειραματισμό, θα δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

9. Δοκιμάστε καθοδηγούμενες εικόνες για ανακούφιση του πόνου

Οι «καθοδηγούμενες εικόνες» είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί τη δύναμη της φαντασίας, σε μια προσπάθεια να μειωθούν ανεπιθύμητα συμπτώματα που προκαλούνται στο σώμα. Παρόλο που δεν υπάρχει δημοσιευμένη μελέτη που να υποστηρίζει τη συγκεκριμένη τεχνική για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, γενικότερα η έρευνα δείχνει ότι μειώνει τα συμπτώματα διαφόρων ασθενειών.

10. Αναζητήστε υποστήριξη

Ας το παραδεχτούμε, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι αγχωτικό και το άγχος επιδεινώνει τα συμπτώματα του. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Υπάρχουν πολλές ομάδες υποστήριξης στο διαδίκτυο και εξειδικευμένοι ψυχοθεραπευτές που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματα σας.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Irritable Bowel Syndrome: Controlling Your Symptoms https://www.aafp.org/afp/2010/1215/p1449.html

The impact of peppermint oil on the irritable bowel syndrome: a meta-analysis of the pooled clinical data https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-018-2409-0

Randomized clinical trial of a phytotherapic compound containing Pimpinella anisum, Foeniculum vulgare, Sambucus nigra, and Cassia augustifolia for chronic constipation https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-10-17

Effectiveness of probiotics in irritable bowel syndrome: Updated systematic review with meta-analysis https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v21/i10/3072.htm

Low-FODMAP Diet Improves Irritable Bowel Syndrome Symptoms: A Meta-Analysis https://www.mdpi.com/2072-6643/9/9/940

The mind–body connection in irritable bowel syndrome: A randomised controlled trial of hypnotherapy as a treatment https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2055102914564583