Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η βιταμίνη D βελτιώνει τα συμπτώματα;

Βρετανοί ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν μπορεί να βελτιώσει τα επώδυνα συμπτώματα που προκαλεί το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Η βιταμίνη D βελτιώνει τα συμπτώματα του IBS;

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), είναι μια χρόνια πεπτική διαταραχή που προκαλεί συνήθως κράμπες στο στομάχι, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Σημειώνεται ότι τα συμπτώματα αυτά παρατηρούνται σχεδόν σε όλους τους ασθενείς, αλλά σε μερικούς η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που επηρεάζει κατά πολύ την ποιότητα ζωής τους.

Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου, αλλά η ανώτερη συγγραφέας της παρούσας μελέτης, Δρ. Liz Williams, δήλωσε ότι η έρευνά της δείχνει ότι η συμπλήρωση της βιταμίνης D δεν μπορεί να μειώσει την σοβαρότητα των συμπτωμάτων που προκαλεί το IBS.

Η Δρ. Williams και οι συνεργάτες της εξέτασαν 135 ασθενείς με IBS, περίπου οι μισοί από τους οποίους κλήθηκαν να λάβουν συμπληρώματα βιταμίνης D σε μορφή σπρέι, ενώ οι άλλοι μισοί λάμβαναν ένα εικονικό φάρμακο για διάστημα 12 εβδομάδων. Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι παρόλο που τα επίπεδα της βιταμίνης D αυξήθηκαν στους συμμετέχοντες που λάμβαναν τα συμπληρώματα, δεν υπήρξε βελτίωση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ασθένειας τους και κατά συνέπεια ούτε και στην ποιότητα ζωής τους.

Σημειώνεται ότι η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουλίου στο European Journal of Nutrition.

Παρόλο που τα συμπληρώματα δεν βοήθησαν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλεί το IBS, κάλυψαν ωστόσο τις ελλείψεις που είχαν οι συμμετέχοντες στην εν λόγω βιταμίνη, πράγμα πολύ σημαντικό για άλλες πτυχές της υγείας τους.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε πολλά άτομα με σοβαρής μορφής IBS, ενδέχεται να οφείλονται σε αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, στην προσπάθεια τους να ελέγξουν τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, τα άτομα με σοβαρά συμπτώματα περιορίζουν τις υπαίθριες τους δραστηριότητες, την ίδια ώρα που αποκλείουν από την διατροφή τους τρόφιμα που ενδεχομένως να είναι πλούσια σε βιταμίνη D, φοβούμενοι να μην επιδεινώσουν τα συμπτώματά τους.

Δυστυχώς, αυτοί οι τρόποι αντιμετώπισης του συνδρόμου είναι συνήθως επιβλαβείς για την υγεία τους, καθώς μειώνουν σημαντικά την έκθεση τους σε πολύτιμες πηγές βιταμίνης D, όπως τα τρόφιμα και ο ήλιος. Μην ξεχνάμε ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία και ευημερία του ανθρώπου.

Καταληκτικά, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα άτομα με IBS πρέπει να προβαίνουν σε τακτικούς ελέγχους, να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τις θεραπείες που χρειάζονται και να απευθύνονται σε ειδικούς για διατροφικές συμβουλές, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση τους χωρίς να απομακρύνουν από την διατροφή τους – άσκοπα- πολύτιμες πηγές θρεπτικών συστατικών.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved