Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πώς βοηθούν τα αντισπασμωδικά φάρμακα;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι το 20% των Αμερικάνων ταλαιπωρείται από τα συμπτώματα που προκαλεί το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS), μια λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή που προκαλεί κοιλιακό πόνο και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη εντοπίσει την αιτία του συνδρόμου, η θεραπεία στοχεύει πρωτίστως στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλεί, όπως ο κοιλιακός πόνος, οι κράμπες, το φούσκωμα, η διάρροια και η δυσκοιλιότητα.

Ανάμεσα στα διάφορα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του συνδρόμου, τα αντισπασμωδικά -που στοχεύουν στη χαλάρωση των λείων μυών του πεπτικού συστήματος- έχει αποδειχτεί ότι έχουν μέτρια αποτελεσματικότητα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σημειώνεται ότι εξαιτίας του, τα συμπτώματα τείνουν να είναι πιο έντονα μετά το φαγητό, τα φάρμακα λαμβάνονται συνήθως 30 -60 λεπτά πριν από το γεύμα.

Ποιοι τύποι αντισπασμωδικών φαρμάκων προτείνονται για τη διαχείριση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αντισπασμωδικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, όπως τα αντιχολινεργικά, η μεμπεβερίνη και το έλαιο μέντας.

1. Αντιχολινεργικά φάρμακα

Τα Αντιχολινεργικά είναι μια κατηγορία φαρμάκων, που έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν την ακετυλοχολίνη, η οποία παράγεται από το σώμα και δρα στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, δηλαδή στο τμήμα του νευρικού συστήματος που σχετίζεται με τις ακούσιες λειτουργίες. Αφού, λοιπόν παρεμποδιστεί η ακετυλοχολίνη στο πεπτικό σύστημα, τα αντιχολινεργικά μπορούν να μειώσουν περαιτέρω τη σοβαρότητα των μυϊκών σπασμών και την υπερπαραγωγή βλέννας.

Ποιες παρενέργειες προκαλούν τα αντιχολινεργικά φάρμακα;

 • Θολή όραση
 • Δυσκοιλιότητα
 • Μειωμένη ούρηση
 • Ζάλη
 • Γαστρική παλινδρόμηση

Σημειώνεται ότι λόγω του αυξημένου κινδύνου δυσκοιλιότητας, τα αντιχολινεργικά χρησιμοποιούνται περισσότερο σε περιπτώσεις όπου το σύνδρομο προκαλεί  διάρροια και όχι σε περιπτώσεις που προκαλεί δυσκοιλιότητα.

2. Μεμπεβερίνη

Η  Μεμπεβερίνη είναι ένα μυοσωληνικό σπασμολυτικό, που λειτουργεί παρόμοια με τα αντιχολινεργικά, αλλά δεν έχει τις παρενέργειες της ακετυλοχολίνης, ωστόσο, έχουν αναφερθεί αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικές περιπτώσεις, κυρίως με τη μορφή ήπιου εξανθήματος.

Η Μεμπεβερίνη συνταγογραφείται σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και διατίθεται με πολλές διαφορετικές εμπορικές ονομασίες, όπως Colofac, Duspamen και Duspatalin.

3. Έλαιο μέντας

Το έλαιο μέντας είναι συμπλήρωμα που περιέχει μενθόλη, μια ουσία που φαίνεται να έχει χαλαρωτικό αποτέλεσμα στους λείους μυς. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες,  τα άτομα με συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να ανακουφιστούν με το έλαιο μέντας.

Γενικά το έλαιο μέντας θεωρείται ασφαλές για βραχυπρόθεσμη χρήση, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει καούρα. Ως εκ τούτου πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή από άτομα που είναι επιρρεπή στην καούρα, που πάσχουν από διαφραγματοκήλη, σοβαρή ηπατική βλάβη, φλεγμονή της χοληδόχου κύστης και απόφραξη των χολικών αγωγών και μόνο με άδεια γιατρού.

Οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στην διαχείριση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου;

Εκτός από τα αντισπασμωδικά φάρμακα, οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με τους ειδικούς. Δώστε βάση λοιπόν, στα ακόλουθα:

 • Αυξήστε τις διαιτητικές ίνες ή πάρτε συμπληρώματα ινών, για να διαχειριστείτε τη δυσκοιλιότητα ή τη διάρροια.
 • Καταναλώστε άφθονο νερό εάν έχετε δυσκοιλιότητα.
 • Αποφύγετε την καφεΐνη (το τσάι μέντας είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο).
 • Αποφύγετε τα όσπρια για να μειώσετε το φούσκωμα.
 • Περιορίστε τα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη και φρουκτόζη.
 • Χρησιμοποιήστε προβιοτικά, για να διατηρήσετε υγιή τη χλωρίδα του πεπτικού σας συστήματος.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Can Antispasmodics Treat IBS? https://www.verywellhealth.com/antispasmodics-for-ibs-1945153

The epidemiology of irritable bowel syndrome https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3921083/#b13-clep-6-071

Irritable bowel syndrome: Pathogenesis, diagnosis, treatment, and evidence-based medicine https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v20/i22/6759.htm

A systematic review of efficacy and tolerability of mebeverine in irritable bowel syndrome https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v16/i5/547.htm

The impact of peppermint oil on the irritable bowel syndrome: a meta-analysis of the pooled clinical data https://bmccomplementalternmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-018-2409-0

American College of Gastroenterology Monograph on the Management of Irritable Bowel Syndrome and Chronic Idiopathic Constipation https://insights.ovid.com/crossref?an=00000434-201408001-00002

Peppermint Oil for the Treatment of Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-analysis https://insights.ovid.com/crossref?an=00004836-201407000-00011