Αυτοάνοσα νοσήματα

Σύνδρομο Guillain-Barré: Συνδέεται με τα εμβόλια;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αρχίσει να παρατηρείται μια όλο και συχνότερη αναφορά σε ειδήσεις και σε άρθρογραφία ενός συνδρόμου, με την ονομασία Guillain-Barré, που μέχρι πρότινος ήταν παντελώς άγνωστο στους περισσότερους από εμάς.

 Ο λόγος που ξαφνικά άρχισε να εγείρει τόσο το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον δεν είναι άλλος από το ότι αποτελεί μια σπάνια παρενέργεια  του εμβολίου της Janssen κατά της Covid-19, όπως έχει ανακοινωθεί πλεόν και επίσημα από  τον  FDA.  Αν και όπως επισημάινεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου, τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων εμφάνισής του, εμείς θα αρπάξουμε την  ευκαιρία να μάθουμε  περισσότερα πράγματα για το συγκεκριμένο αυτοάνοσο.

To GBS (Guillain-Barré Syndrome), ή όπως ονομάζεται αλλιώς η οξεία ιδιοπαθής πολυνευρίτιδα είναι μία σπάνια νευρολογική διαταραχή, στην οποία το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού στρέφεται ενάντια στο περιφερικό νευρικό σύστημα του σώματος καταστρέφοντας με αυτό τον τρόπο τα νευρικά του κύτταρα.

 Χαρακτηρίζεται από την αιφνίδια εµφάνιση αδυναµίας και συχνά ̟παράλυσης των άνω και  κάτω άκρων, των σημείων του προσώπου και των αναπνευστικών μυών. Συχνή μάλιστα είναι και η εμφάνιση παραισθησίας, που είναι μια μεταβολή στην αίσθηση.

Τι πυροδοτεί το σύνδρομο Guillain-Barré;

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τι είναι αυτό που προκαλεί την εμφάνιση του συγκεκριμένου αυτοάνοσου νοσήματος. Περίπου το 50% των ασθενών  παρατηρείται πως το εμφανίζουν μετά από κάποια βακτηριδιακή ή ιογενή λοίμωξη. Μια μερίδα επιστημόνων  ισχυρίζεται ότι  η εκδήλωσή του, σε πολύ σπάνιες όμως περιπτώσεις, μπορεί να συνδέεται με εμβόλια , έχοντας ως ενδεικτικό παράδειγμα την αλματώση  αύξηση κρουσμάτων  ανάμεσα σε άτομα που εμβολιάστηκαν το 1976 με το εμβόλιο κατά της γρίπης των χοίρων. 

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Guillain-Barré;

Εκείνα τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν και να σας ωθήσουν να επισκεφθείτε τον γιατρό σας είναι:

Αντιμετώπιση και Θεραπεία

Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία που να σταματάει ριζικά την πορεία της νόσου. Για αυτόν το λόγο οι ασθενείς ακολουθούν υποστηρικτική αγωγή. Αρχικά γίνεται χορήγηση  ενδοφλέβιας ανοσοσφαιρίνης ενώ σε  ορισμένες φορές απαιτείται και πλασμαφαίρεση (τεχνική εξωσωματικής κάθαρσης του αίματος).

 Σε δεύτερο χρόνο ο ασθενής ακολουθεί  φυσικοθεραπεία για τις κινήσεις των άκρων και τους μύες του αναπνευστικού συστήματος. 

Βέβαια, σε  ορισμένες περιπτώσεις και λόγω της απρόβλεπτης φύσης της νόσου στην αρχή, κρίνεται απαραίτητη η διακομιδή ασθενών σε μονάδα εντατικής θεραπείας προκειμένου να είναι υπό παρακολούθηση οι αναπνευστικές και σωματικές λειτουργίες του ασθενούς.

Υποστήριξη και Ενημέρωση

Σε περίπτωση που πάσχετε από σύνδρομο Guillain-Barré ή γνωρίζετε κάποιον που νοσεί , μπορείτε να απευθυνθείτε για ενημέρωση αλλά και υποστήριξη στο Ίδρυµα GBS/CIDP Foundation International, το οποίο ιδρύθηκε το 1980 από τους Robert & Estelle Benson και στόχο έχει την βελτίωση των πασχόντων και των οικογενειών τους μέσω μιας σειράς δράσεων και προγραμμάτων αλλά και την καλύτερη ενημέρωση του ευρύ κοινού σχετικά με την ασθένεια. 

Εν κατακλείδι, να τονιστεί πως η αναγκαιότητα του εμβολίου κατά της Covid-19 είναι τεράστια και δεν πρέπει να μας φοβίζουν πιθανές παρενέργειες που στατιστικά είναι μηδαμινές σε σχέση με το καλό που προσφέρουν συνολικά στην κοινότητα!

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

GBS/CIDP Foundation International https://www.gbs-cidp.org/

What is Guillain-Barré Syndrome (GBS)? https://www.gbs-cidp.org/gbs/

El Síndrome de Guillain-Barré y la vacuna contra la influenza https://espanol.cdc.gov/flu/prevent/guillainbarre.htm

Síndrome de Guillain-Barré https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/guillain-barre-syndrome/symptoms-causes/syc-20362793

Síndrome de Guillain-Barré https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000684.htm

COVID-19-associated Guillain-Barré syndrome: The early pandemic experience https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32678460/

Guillain-Barré syndrome spectrum associated with COVID-19: an up-to-date systematic review of 73 cases https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32840686/

The Janssen Ad26.COV2.S COVID-19 vaccine: What you need to know https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/the-j-j-covid-19-vaccine-what-you-need-to-know?gclid=CjwKCAiAp8iMBhAqEiwAJb94z2j5FOn1itr0HK53A2KH5zotkh5XcbDtr5OXlRtLsbUu-d8-kvFz3BoCenMQAvD_BwE