Καρδιά και αγγεία

Σύνδρομο καρδιάς διακοπών: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αυτή η εποχή του χρόνου είναι γεμάτη φίλους, οικογένεια, παραδόσεις και φυσικά φαγητό. Ενώ είναι απολύτως εντάξει να αφεθείτε λίγο, προσέξτε να μην το παρακάνετε και καταλήξετε με το σύνδρομο της καρδιάς των διακοπών. Πρόκειται για μια καρδιακή πάθηση που συμβαίνει όταν πίνετε πάρα πολύ, ιδιαίτερα όταν πίνετε με κραιπάλη.

Τι είναι το σύνδρομο της καρδιάς των διακοπών;

Πρόκειται για κολπική μαρμαρυγή (AFib), ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό, που σχετίζεται με την κραιπάλη. Αν και μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε εποχή του έτους, είναι πιο συχνό γύρω από τις γιορτές στο τέλος του έτους, όταν οι εορταστικές εκδηλώσεις είναι σε υψηλά επίπεδα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος εάν έχετε ήδη προβλήματα με την καρδιά σας. Αλλά ο καθένας μπορεί να το πάθει. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ποια τα συμπτώματα του συνδρόμου της καρδιάς των διακοπών;

Τα συμπτώματα του καρδιακού συνδρόμου διακοπών είναι τα ίδια με εκείνα της κολπικής μαρμαρυγής. Μπορεί να παρατηρήσετε:

  • Έλλειψη ενέργειας. Μπορεί να αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι. Περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως κατά τη διάρκεια των διακοπών.
  • Δυσφορία στο στήθος σας. Μπορεί να νιώθετε πόνο ή σαν να υπάρχει πίεση στο στήθος σας.
  • Ζάλη. Μπορεί να ζαλίζεστε ή να νιώθετε ότι πρόκειται να λιποθυμήσετε.
  • Αίσθημα παλμών της καρδιάς. Θα αισθανθείτε ένα φτερούγισμα, ταχυπαλμία ή χτύπημα στο στήθος σας.
  • Προβλήματα στην αναπνοή. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι είναι πιο δύσκολο να αναπνεύσετε καθώς κάνετε την καθημερινή σας ρουτίνα. Αλλά είναι επίσης πιθανό όταν ξεκουράζεστε.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο καρδιάς διακοπών;

Εξαρτάται από τη συνολική σας υγεία. Εάν η υγεία σας δεν είναι ήδη η καλύτερη ή ασταθής, ο γιατρός σας πιθανότατα θα κάνει καρδιομετατροπή. Αυτό είναι όταν χρησιμοποιεί γρήγορα, χαμηλής ενέργειας ηλεκτροσόκ για να επαναφέρει τον καρδιακό σας ρυθμό. Θα σας προτείνουν επίσης να σταματήσετε να πίνετε εντελώς. Ακόμα και αν δεν μπορείτε να σταματήσετε εντελώς, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση λιγότερων από 80 χιλιοστόγραμμα αλκοόλ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιάς διακοπών. Εάν η γενική σας υγεία είναι καλή, ο γιατρός θα αντιμετωπίσει την αρρυθμία σας και θα σας προτείνει να σταματήσετε να πίνετε.

Μπορώ να αποφύγω το σύνδρομο της καρδιάς των διακοπών;

Ναι. Δεν χρειάζεται να κάθεστε στη γωνία με ένα ποτήρι νερό, ενώ όλοι οι άλλοι το ζουν. Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

  • Τρώτε και πίνετε με μέτρο. Αν πρόκειται να πάτε σε ένα μεγάλο πάρτι το βράδυ. Φάτε πιο ελαφριά στο πρωινό και στο μεσημεριανό γεύμα. Ή φάτε ένα πλήρες, υγιεινό γεύμα λίγο πριν από την εκδήλωση, ώστε να μπείτε λιγότερο στον πειρασμό να το παρακάνετε. Αντί να κόψετε μια τεράστια φέτα από το κέικ, προτιμήστε ένα μικρότερο κομμάτι. Και πιείτε ένα κοκτέιλ όλο το βράδυ αντί να επιστρέψετε για ένα δεύτερο ή τρίτο.
  • Συνεχίστε να κινείστε. Είναι σημαντικό να παραμείνετε δραστήριοι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις διακοπές. Επιμείνετε στην τακτική σας προπόνηση για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή. Αν διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή κατά τη διάρκεια των διακοπών και γύρω από αυτές, θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να έχετε μακροπρόθεσμα προβλήματα με την καρδιά σας.
  • Προσπαθήστε να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να παραμείνετε ήρεμοι. Μπορεί να νιώθετε επιπλέον άγχος κατά την περίοδο των διακοπών. Αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά μην το αφήσετε να ξεφύγει από τον έλεγχο. Αφήστε χρόνο για να χαλαρώσετε και να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σας.
  • Να είστε προσεκτικοί με τα φάρμακα. Μετά από μια νύχτα ποτού, μπορεί να καταφύγετε σε ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα του hangover. Αλλά αυτά τα φάρμακα μπορεί στην πραγματικότητα να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την καρδιά σας. Μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση και να σας θέσουν σε κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα.