Ορθοπαιδικά

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αυτές οι ασκήσεις θα σας ανακουφίσουν

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: 4 Ασκήσεις ολίσθησης τενόντων για ανακούφιση των συμπτωμάτων

Οι ασκήσεις ολίσθησης τενόντων είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα.

Ο στόχος των ασκήσεων είναι η βελτίωση του τρόπου με τον οποίο κινούνται οι τένοντες μέσω του καρπιαίου σωλήνα και η ανακούφιση του πόνου, που περιορίζει συνήθως την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών λειτουργιών, όπως η πληκτρολόγηση ή το πιάσιμο αντικειμένων.

Οι τένοντες που γλιστρούν ομαλά μέσω του καρπιαίου σωλήνα, βοηθούν στη διατήρηση της κανονικής λειτουργίας του καρπού και των δακτύλων. (Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Οι άνδρες υποβάλλονται συχνότερα σε χειρουργική επέμβαση)

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι η συμπίεση του μέσου νεύρου που περνά από το χέρι στην παλάμη. Συγκεκριμένα, το μέσο νεύρο περνά από ένα «πέρασμα» στον καρπό που ονομάζεται καρπιαίος σωλήνας. Το νεύρο αυτό παρέχει αίσθηση στον αντίχειρα, στο δείκτη, στο μέσο και τμήμα του παράμεσου δακτύλου. Παρέχει επίσης τις νευρικές ώσεις στο μυ του αντίχειρα. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να εκδηλωθεί στο ένα ή και στα δύο χέρια.

Διόγκωση στο εσωτερικό του καρπού προκαλεί τη συμπίεση του καρπιαίου σωλήνα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα, αδυναμία και αίσθηση μυρμηγκιάσματος στην πλευρά της παλάμης κοντά στον αντίχειρα. (Μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα: Θα μπορούσε να είναι σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;)

Ποιες ασκήσεις ολίσθησης τενόντων μειώνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα;

Οι παρακάτω ασκήσεις ολίσθησης τενόντων μειώνουν τον πόνο και το μυρμήγκιασμα που σχετίζονται με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Ξεκινήστε με το χέρι σας ανοιχτό, σαν να λέτε σε κάποιον να σταματήσει. Μετά από κάθε άσκηση, φροντίστε να επιστρέφετε σε αυτή τη θέση, που ονομάζεται θέση «ανοιχτού χεριού», για δύο με τρία δευτερόλεπτα, πριν προχωρήσετε στην επόμενη άσκηση. (Φυσικοθεραπεία στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα)

1. Δάχτυλα προς τα κάτω

Λυγίστε αργά τα δάχτυλά σας προς τα κάτω, μέχρι να λυγίσουν όλες οι αρθρώσεις σας και οι άκρες των δακτύλων σας να αγγίξουν τα μαξιλαράκια στη βάση των δακτύλων σας.

Καθώς πραγματοποιείτε αυτή την άσκηση, δεν πρέπει να αισθάνεστε πόνο, παραμόνο κάποια ένταση στα δάχτυλα ή τον καρπό σας. Κρατήστε το χέρι σας σε αυτή τη θέση για 2-3 δευτερόλεπτα και μετά επιστρέψτε στην αρχική θέση «ανοιχτού χεριού».

Φωτογραφία: Brett Sears, PT, 2011

2. Θέση γροθιάς

Από την αρχική θέση «ανοιχτού χεριού», κάντε αργά το χέρι σας μια γροθιά και πιέστε απαλά. Και αυτή η άσκηση δεν πρέπει να προκαλεί πόνο. Κρατήστε το χέρι σας σε αυτή τη θέση για 2-3 δευτερόλεπτα και επιστρέψτε στη θέση «ανοιχτού χεριού».

Φωτογραφία: Brett Sears, PT, 2011

3. Θέση «L»

Λυγίστε αργά τα δάχτυλά σας προς τα εμπρός, αλλά φροντίστε να κρατάτε τις αρθρώσεις των δακτύλων σας ίσιες. Μόνο η άρθρωση όπου τα δάχτυλά σας συναντούν το χέρι σας πρέπει να λυγίσει, μέχρι το χέρι σας να πάρει σχήμα «L.» Κρατήστε αυτή τη θέση για 2-3 δευτερόλεπτα και μετά επιστρέψτε στην αρχική θέση «ανοιχτού χεριού».

Φωτογραφία: Brett Sears, PT, 2011

4. Δάχτυλα προς τη θέση της παλάμης

Λυγίστε τα δάχτυλά σας μόνο στην πρώτη και τη μεσαία άρθρωση. Οι άκρες των δακτύλων σας πρέπει να ακουμπούν απαλά στην παλάμη σας. Κρατήστε αυτή τη θέση για 2-3 δευτερόλεπτα και επιστρέψτε στην αρχική θέση «ανοιχτού χεριού».

Φωτογραφία: Brett Sears, PT, 2011

Επαναλάβετε τις πιο πάνω ασκήσεις, με την ίδια σειρά, 5-10 συνεχόμενες φορές, 2-3 φορές την ημέρα, για καλύτερη ανακούφιση των συμπτωμάτων και πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. (Σύνδρομο συμπίεσης νεύρων: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved